Σουπιές με σπανάκι και ρύζι, λεμονάτες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Υγιεινό, με χαμηλά λιπαρά και πολύ εύκολο. Η κλασική συνταγή για σπανακόρυζο με...

Σουπιές με σπανάκι και ρύζι, λεμονάτες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Υγιεινό, με χαμηλά λιπαρά και πολύ εύκολο. Η κλασική συνταγή για σπανακόρυζο με σουπιές το θέλει λευκό. Όμως μπορείτε να προσθέσετε και λίγη ντομάτα.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για τις σουπιές με σπανάκι και ρύζι

  • 3 σουπιές καθαρισμένες και κομμένες σε μπουκιές (600-700 γραμ)
  • 1 kg σπανάκι καθαρισμένο και χοντροκομμένο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 1 ματσ. φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
  • 1 πράσο (ψιλοκομμένο)
  • 3/4 φλ. ρύζι Καρολίνα
  • 1/2 ματσ. άνηθο
  • 1 λεμόνι μεγάλο (το χυμό του)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • Προαιρετικά
  • 1 ντομάτα (ψιλοκομμένη) ή 1 κ.σ πελτέ ντομάτας
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 520 Θερμίδες
    (kcal)
  • 30% Λιπαρά
  • 45% Υδατ/κες
  • 25% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Για τις σουπιές με σπανάκι

Οι σουπιές με σπανάκι και ρύζι, γίνονται κλασικά λεμονάτες αλλά μπορούν να γίνουν και κοκκινιστές με ντομάτα.

Σε μία κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις σουπιές για 4 με 5 λεπτά να αλλάξουν χρώμα.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμύδια και το πράσο.

Σοτάρουμε για 2 με 3 λεπτά και προσθέτουμε το σπανάκι.

Ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 2 με 3 λεπτά.

Προσθέτουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε να λαδωθεί.

Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.

Στο τέλος του βρασμού, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Στύβουμε το χυμό ενός λεμονιού και πασπαλίζουμε με τον άνηθο.

Βράζουμε 1 με 2 λεπτά.

Σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα και καπάκι κι αφήνουμε το σπανακόρυζο με τις σουπιές να σταθεί για 10 λεπτά να μελώσει.

Μυστικά

Μυστικά για νόστιμες σουπιές με σπανάκι και ρύζι

Το σπανακόρυζο με σουπιές δεν χρειάζεται πολύ νερό όπως και το κλασικό σπανακόρυζο.

Λίγα υγρά (1 ποτήρι) είναι αρκετά γιατί τα λαχανικά και σπανάκι έχουν πολύ υγρασία και ξαφνικά θα δείτε ότι η κατσαρόλα θα γεμίσει υγρά. Το σπανάκι και τα λαχανικά θα κατεβάσουν αρκετά υγρά.

Με το σιγανό μαγείρεμα θα μαλακώσουν οι σουπιές αλλά και το ρύζι.

Όταν σβήσετε το φαγητό, θα πρέπει να έχει αρκετό ζουμάκι.

Αφήνοντας το να σταθεί για 10-15΄ θα τραβήξει το ρύζι σωστά την υγρασία που χρειάζεται και θα μειωθούν τα υγρά του φαγητού. Στο τέλος μένει σχεδόν με το λάδι του.

Αν θέλετε να προσθέσετε ντομάτα στο σπανακόρυζο με σουπιές, θα τη βάλετε την ώρα που θα βάλετε και το ρύζι.

Ντομάτα μπορείτε να βάλετε ψιλοκομμένη, φρέσκια ή εμπορίου ή λίγο πελτέ ντομάτας.

Εκτός από αυτές τις νόστιμες σουπιές με σπανάκι και ρύζι, δοκιμάστε να φτιάξετε και την παρακάτω συνταγή

κοκκινιστές σουπιές
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Προτεινόμενος εξοπλισμός

Συμβουλή του Ειδικού

Ένα ολοκληρωμένο πιάτο με υψηλή διατροφική αξία. Οι σουπιές ανήκουν στην οικογένεια των μαλακίων και είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών αφού μόλις 85 γραμμάρια σουπιάς μας δίνει 28 γραμμάρια πρωτεΐνης ( το 55-60% της ημερήσιας ανάγκης σε πρωτεΐνη). Είναι φτωχές σε κορεσμένα λιπαρά και υδατάνθρακες αλλά πλούσιες σε βιταμίνες ( Α,Β12,C) και μέταλλα. Το σπανάκι με το ρύζι συμπληρώνουν τέλεια τη συνταγή καθώς δίνουν πολλές φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται