Sushi (Σούσι)

Υλικά

Για το Sushi (Σούσι)

  • 2 φλ. ρύζι για σούσι
  • 4 κ.σ. ξύδι από κρασί
  • 3 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • Φύκια nori
  • Σολωμός φρέσκος (ή τόνος ή καπνιστό χέλι ή γαρίδες ή ότι θαλασσινό θέλετε)
  • Αβοκάντο
  • Αγγούρι
  • Μαγιονέζα ιαπωνική (δες εκτέλεση)
  • Μαύρο σουσάμι προαιρετικά
  • Για το σερβίρισμα
  • Σάλτσα σόγιας
  • Πίκλα τζίντζερ
  • Πάστα wasabi

Υλικά για maki sushi

Αλλά και τα περισσότερα είδη σούσι που αναφέρονται παρακάτω είναι τα εξής:

Το ρύζι. Τι ρύζι χρησιμοποιούμε για σούσι; Aν δεν θέλουμε να φάμε λαπά, χρησιμοποιούμε το ιαπωνικό ρύζι για σούσι και μόνο. Μια ποικιλία με μικρό και κοντό κόκκο που είναι κολλώδες και πλούσιο σε άμυλο, χωρίς να λασπώνει και να μοιάζει με λαπά. Το βρίσκετε στα ασιατικά super market και στο διαδίκτυο. Σίγουρα θα το βρείτε στο κατάστημα Salamat στην Αθήνα, καθώς και ό,τι άλλο υλικό ιαπωνικής και ασιατικής κουζίνας ψάχνετε. Κι αν δεν το έχουν σας το φέρνουν.

Το mirin είναι αρωματικό ξύδι από ρύζι και είναι απαραίτητο στο βράσιμο του ρυζιού αλλά και στο στρώσιμο του ρυζιού.

Φύκια nori, αποξηραμένα φύκια.

Ιαπωνική μαγιονέζα, λίγο πιο ελαφριά και αραιή από την γνωστή μας μαγιονέζα. Για να φτιάξεις ιαπωνική μαγιονέζα χρειάζεσαι:

3 κ.σ μαγιονέζα

1 κ.σ ξύδι ρυζιού

1 κ.γλ. σάλτσα σόγιας

Η σάλτσα σόγιας είναι απαραίτητη για το sushi, καθώς και οι πίκλες τζίντζερ (gari), αλλά και η πάστα wasabi.

Φρέσκο ψάρι ή άλλο θαλασσινό, λαχανικά όπως αγγούριαβοκάντο, καρότο, φρέσκο κρεμμύδι, μανιτάρια shiitake.

Λίγο μαύρο σουσάμι ταιριάζει τέλεια με τα ρολά.

Προετοιμασία ρυζιού

Καταρχήν πρέπει να προετοιμάσουμε το ρύζι.

Το βάζουμε σε ένα σουρωτήρι μέσα σε μια λεκάνη με νερό.

Ανακατεύουμε με τα δάχτυλα και βοηθάμε το ρύζι να ξεπλυθεί και να αποβάλει το άμυλο. Όσο βγαίνει άσπρο το νερό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάζετε το νερό και να συνεχίζετε. Όταν πλέον το νερό βγαίνει διάφανο, τότε αφήνουμε το ρύζι για 15′ να στραγγίσει στο σουρωτήρι.

Βάζουμε το ρύζι με το νερό στην κατσαρόλα.

Αφήνουμε να σταθεί για 15′.

Ανάβουμε το μάτι σκεπάζουμε και περιμένουμε να πάρει βράση.

Μόλις πάρει βράση το ρύζι, χαμηλώνουμε τελείως τη φωτιά και σκεπασμένο το βράζουμε χωρίς να ανακατέψουμε για 15′.

Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε το ξύδι ρυζιού, τη ζάχαρη και το αλάτι.

Τα βάζουμε στη φωτιά ανακατεύουμε να ζεσταθεί και να λιώσει ζάχαρη κι αλάτι.

Αδειάζουμε το μαγειρεμένο ζεστό ρύζι σε ένα μπολ μεγάλο και λίγο λίγο ρίχνουμε το σιρόπι ρυζιού ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα ώστε να ποτίζει το ρύζι και να πέφτει η θερμοκρασία του.

Αφήνουμε το ρύζι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για να φτιάξουμε τα sushi rolls.

Για να διαχειριστείς το ρύζι χωρίς να κολλάει στα χέρια, βάλε λίγο νερό και λίγο ξύδι σε ένα μπολ και θα βουτάς τα δάχτυλα, κάθε φορά που κολλάει το ρύζι στα χέρια σου.

Καθάρισμα και φιλετάρισμα

Καθαρίζουμε το φιλέτο σολομού, αφαιρούμε τα κόκαλα και το λίπος.

Βγάζουμε τις μεμβράνες.

Κρατάμε τα πιο χοντρά ωραία κομμάτια για nigiri και sashimi και το υπόλοιπο φιλέτο το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες για να το βάλουμε στα ρολά (maki).

Για το nigiri

Παίρνεις λίγο ρύζι στο χέρι και φτιάχνεις ένα ρόλο ρυζιού.

Βουτάς το δάχτυλο σε wasabi και το βάζεις πάνω στο ρολό ρυζιού.

Πάνω ακουμπάς ένα κομμάτι σολομού.

Για το sashimi

Κρατάς το καλύτερο κομμάτι του σολομού και απλά το κόβεις σε κομμάτια. Τρώγεται ωμό, σκέτο, με λίγη σόγια και wasabi.

Πως φτιάχνω Sushi rolls Maki

Κόβουμε τα λαχανικά. Το αγγούρι σε στικς και αβοκάντο σε φέτες.

Απλώνουμε το bamboo mat στον πάγκο.

Βάζουμε επάνω μια μεμβράνη.

Ακουμπάμε πάνω το φύκι nori.

Απλώνουμε ρύζι στο φύκι μέχρι τη μέση σχεδόν. Πρέπει το φύκι να καλυφθεί στην μισή επιφάνεια του με ρύζι.

Ακουμπάμε κατά μήκος το ψάρι και τα λαχανικά.

Βάζουμε λίγη μαγιονέζα και αν θέλουμε αλείφουμε το nori με λίγο wasabi.

Αρχίζουμε το τύλιγμα. Τυλίγουμε το ρολό.

Βάζουμε λίγη σόγια στο τέλος του φυκιού για να κολλήσει το ρολό.

Ξαναβάζουμε το ρόλο στο bamboo mat και το σφίγγουμε.

Αν χρειάζεται επανέλαβε τη διαδικασία για το σφίξιμο του ρολού.

Απελευθερώνουμε το ρολό με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε στη μέση το ρολό και κάθε μισό στα 4. Έχουμε 8 ρολά μπουκιές.

Φτιάξε και τα επόμενα.

Σερβίρουμε τα sushi maki, nigiri, sashimi σε πιατέλα, με πίκλες τζίντζερ, σόγια και πάστα wasabi.

Για να διαλύσεις την πάστα wasabi πάρε με τα chop sticks λίγο wasabi, ανάλογα πόσο καυτερό το θέλεις, και βάλε το σε ατομικό μπολάκι. 

Ρίξε λίγη σόγια και διάλυσέ το καλά, να γίνει κρέμα.

Πρόσθεσε επιπλέον σόγια για να αραιώσει η σάλτσα.

Πιάνεις ένα κομμάτι σούσι και το βουτάς στη σόγια.

Απόλαυσε το ολόφρεσκο sushi σου, ιδανικά με sake κρασί από ρύζι, ζεστό ή δροσερό.

Σκεύη για το sushi

Για να τυλίξουμε τα ρολά sushi, χρειαζόμαστε ένα bamboo mat (ειδικό σουπλά) και λίγη μεμβράνη κουζίνας.

Ένας μικρός ατμομάγειρας ρυζιού είναι το ιδανικό σκεύος για να παρασκευάσεις το ρύζι και να έχεις το τέλειο αποτέλεσμα.

Διάφορα είδη σούσι

Inside out: στην ουσία είναι παραλλαγή του maki sushi με την διαφορά ότι το ρύζι τυλίγει μέσα του τα υλικά.

Temaki: είναι το χωνάκι σούσι σε κωνικό σχήμα.

Nigiri: το αγαπημένο. Είναι ρύζι σε σχήμα μακρόστενες μπουκιάς σκεπασμένο με ένα κομμάτι ψάρι ή θαλασσινό ωμό.

Sashimi: αποτελείται από 1 μόνο κομμάτι ολόφρεσκου θαλασσινού. Το εκλεκτό στα sushi δεν είναι το υλικό μόνο αλλά και η φρεσκάδα του. Αλίμονο αν φας ωμό θαλασσινό που δεν είναι ολόφρεσκο ή δεν έχει διαχειριστεί σωστά στις σωστές θερμοκρασίες στην κουζίνα που παρασκευάστηκε.

Futomaki: Παχύ ρόλο sushi.

Hosomaki: Λεπτό ρόλο sushi.

https://www.argiro.gr/recipe/sousi-sushi/