Σουβλάκι με γαρίδες

Υλικά

Για τις γαρίδες σουβλάκι

Για το ντρέσινγκ

  • 1 τεμάχιο/ια λάιμ, ξύσμα και χυμό
  • 1/2 τεμάχιο/ια πορτοκάλι κατά προτίμηση σαγκουίνι, χυμό
  • 1/2 τεμάχιο/ια πιπεριά τσίλι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 σκελ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
  • Λίγο αλάτι
  • Λίγο πιπέρι
  • 1 κ.σ. μάραθο ψιλοκομμένο

Για το σερβίρισμα

  • Σάλτσα sweet chilli
  • Λάιμ
  • Μαγιονέζα νηστίσιμη

Για το σουβλάκι με γαρίδες

Διαλέγουμε μεγάλες γαρίδες και τις καθαρίζουμε.

Αφαιρούμε το κεφάλι και τα κελύφη και τα κρατάμε για ζωμό γαρίδας για άλλη συνταγή.

Χαράζουμε ελαφρά την ράχη της και αφαιρούμε με μικρό μαχαίρι το έντερο.

Κρατάμε μόνο την ουρά ώστε να διατηρήσουν το σχήμα τους.

Διαπερνάμε κάθε γαρίδα στα καλαμάκια για σουβλάκι, ώστε η γαρίδα να παραμείνει ίσια.

Περνάμε το καλαμάκι αρχικά στην ουρά της γαρίδας και καταλήγουμε στο τέλος του σώματος.

Κρατώντας σταθερό το καλαμάκι με το ένα χέρι, πιέζουμε τη γαρίδα με το άλλο, ώστε να τρυπήσει σωστά από την ουρά προς το κεφάλι.

Ραντίζουμε τις γαρίδες σουβλάκι με λίγο ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι.

Πασπαλίζουμε με λίγο μάραθο.

Ζεσταίνουμε το σχαροτήγανο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να κάψει.

Ψήνουμε το σουβλάκι γαρίδας για 2′ από κάθε πλευρά.  Ανάλογα με το μέγεθος τους ψήνουμε συνολικά για 3-4′,  όχι παραπάνω αν θέλουμε ζουμερές γαρίδες μαλακές.

Βγάζουμε τις γαρίδες σε πιάτο και τις περιχύνουμε με το μισό ντρέσινγκ.

Κρατάμε το υπόλοιπο και το σερβίρουμε μαζί με το σουβλάκι γαρίδας.

Πασπαλίζουμε με τον μάραθο.

Σερβίρουμε με λάιμ, με σάλτσα sweet chilli ή μαγιονέζα νηστίσιμη.

Για το ντρέσινγκ

Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ.

Ψιλοκόβουμε την πιπεριά, τρίβουμε το φρέσκο τζίντζερ.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό και το ξύσμα λάιμ, το χυμό πορτοκαλιού.

Προσθέτουμε λίγο αλάτι και τρίβουμε το σκόρδο.

Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στο πλάι για το τέλος.

Μυστικά

Να επιλέξετε γαρίδες μεγάλες για ψητές.

Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένη γαρίδα για ψήσιμο, να προτιμάτε γαρίδες με κέλυφος που όμως πρέπει να τις καθαρίσετε. Βγαίνουν πολύ ζουμερές και μαλακές.

Μπορείτε να κρατήσετε τα κεφάλια και τα τσόφλια για να παρασκευάσετε ζωμό γαρίδας για ριζότο, σάλτσες ή για γαριδομακαρονάδα.

Οι γαρίδες δεν θέλουν πολύ ψήσιμο για να παραμείνουν ζουμερές. Η ένταση της φωτιάς πάντα να είναι μέτρια προς δυνατή ώστε να ψηθούν σωστά.

Μην μαρινάρετε τις γαρίδες πριν το ψήσιμο γιατί η οξύτητα των υλικών ψήνει της γαρίδες και θα βγουν σκληρές μετά το ψήσιμο.

Εναλλακτικά ψήνουμε τα σουβλάκια γαρίδας στον φούρνο στους 200º C, στο γκριλ για 4′- 5′, αναποδογυρίζοντάς τες στα μισά του ψησίματος.

https://www.argiro.gr/recipe/souvlaki-me-garides/