Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ
Εκτέλεση
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
- Καθαρίζω τα κοτσάνια από το φρέσκο σπανάκι.
- Πλένω πολλά νερά το σπανάκι και το αφήνω να στραγγίσει καλά.
- Το κόβω σε χοντρά κομμάτια.
- Μουλιάζω το ρύζι σε ένα μπολ με νερό για 15’ και μετά το ξεπλένω σε σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό μέχρι το νερό να βγαίνει διάφανο.
- Το αφήνω να στραγγίσει.
- Στύβω ένα λεμόνι πάνω στο ρύζι για να παραμείνει σπυρωτό στο μαγείρεμα και το αφήνω στην άκρη.
- Ψιλοκόβω τον άνηθο.
- Τα τρυφερά κοτσάνια θα μπουν στην κατσαρόλα από τη αρχή. Και τα ψιλοκομμένα φύλλα άνηθου θα μπουν στο τέλος.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ
- Σε μια πλασοτέ φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό από το συνολικό ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι και το πράσο.
- Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να γίνουν διάφανα χωρίς να πάρουν καθόλου χρώμα.
- Προσθέτουμε το τριμμένο καρότο, τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε τρίβοντας τα υλικά στην κατσαρόλα για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε το σπανάκι στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
- Πρέπει να μαραθεί και να πέσει ο όγκος του.
- Όταν μαλακώσει και πέσει ο όγκος του, προσθέτουμε το πλυμένο ρύζι, και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα κι ενάμισι φλ. ζεστό νερό.
- Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τα τρυφερά κοτσάνια άνηθου και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά.
- Στο τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο.
- Στύβουμε το λεμόνι, και ανακατεύουμε.
- Σε αυτό το στάδιο το σπανακόρυζο πρέπει να είναι αρκετά ζουμερό.
- Αποσύρουμε το φαγητό από την εστία.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί για 5-10 λεπτά το φαγητό για να τραβήξει τα υγρά του και να μελώσει το σπανακόρυζο με ντομάτα και να δέσουν τα ζουμάκια του.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Η αναλογία σπανάκι ρύζι είναι ιδανική για όσους αγαπούν το κοκκινιστό σπανακόρυζο με μπόλικα χόρτα.
- Μην βάζετε πολύ νερό στο σπανακόρυζο γιατί το σπανάκι και τα λαχανικά θα κατεβάσουν αρκετά υγρά. Με τον τρόπο αυτό γίνεται πιο νόστιμο.
- Αν εξατμιστεί με τον βρασμό η υγρασία, τότε θα προσθέστε ελάχιστο ζεστό νερό επιπλέον.
- Σιγανό μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά είναι το μυστικό της επιτυχίας για χυλωμένο αλλά και συγχρόνως σπυρωτό σπανακόρυζο.
- Σπανακόρυζο σημαίνει ότι το ρύζι μαγειρεύεται και ρουφάει τα υγρά των υπολοίπων υλικών. Γι’ αυτό το λόγο το ρύζι Καρολίνα είναι ιδανικό.
- Το μισό ελαιόλαδο πάντα στο τέλος του βρασμού χυλώνει απίστευτα το φαγητό και το κάνει πολύ νόστιμο.