Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
Εξοπλισμός
Μίξερ με κάδο
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
Video
Εκτέλεση
- Αρχικά κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Χτυπάμε τα δάκρυα μαστίχας με ελάχιστη από την ζάχαρη, μέχρι να γίνει σκόνη.
- Βάζουμε το μαλακό βούτυρο στον κάδο του μίξερ.
- Προσθέτουμε την ζάχαρη και τα χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα για 4-5’, μέχρι να γίνουν κρέμα.
- Σκάβουμε τα πλαϊνά του μπολ με σπάτουλα.
- Προσθέτουμε το ξύσμα, την σκόνη μαστίχας και έναν-έναν τους κρόκους.
- Μόλις ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε το κονιάκ.
- Διαλύουμε την μαγειρική σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και τα ρίχνουμε στο μίγμα.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και σε χαμηλή ταχύτητα ανακατεύουμε ελάχιστα τα υλικά, μέχρι να σχηματιστεί ζύμη.
- Μόλις ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα του μπολ, την αφήνουμε για 10’ σκεπασμένη.
- Η ζύμη συνολικά έχει βάρος 850 γραμμάρια.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 160ºC.
- Κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης, βάρους 25 -30 γραμμάρια.
- Πλάθουμε σε πασχαλινά σχέδια.
- Τα αραδιάζουμε σε ρηχό ταψί αραιά μεταξύ του, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
- Με ένα πινέλο, αλείφουμε ολόγυρα τα κουλουράκια, με λίγο διάλυμα αυγού.
- Τοποθετούμε το πρώτο ταψί στον καυτό φούρνο στην μεσαία σχάρα.
- Ψήνουμε για περίπου 25′ μέχρι να ροδίσουν ολόγυρα.
- Ο χρόνος ψησίματος είναι σχετικός από φούρνο σε φούρνο, διαφέρει.
- Όμοια φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα.
- Αφού ψηθούν τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα μεταφέρουμε σε αεροστεγές μπολ αφού κρυώσουν τελείως, τα σκεπάζουμε και τα διατηρούμε τραγανά για πολύ καιρό.
ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αυγό και το νερό. Τα χτυπάμε να ενωθούν.
- Αλείφουμε πριν τα φουρνίσουμε.
- Επαναλάβετε την επάλειψη για πιο νόστιμο, ρόδινο και γυαλιστερό αποτέλεσμα.
ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ ΚΑΙ
Μυστικά για τα καλύτερα πασχαλινά κουλουράκια
Tips
- Για πιο γυαλιστερό αποτέλεσμα, αλείψτε με μια στρώση διάλυμα αυγού κι αφήστε για λίγα λεπτά να στεγνώσει και να δημιουργηθεί ένα φιλμ στην επιφάνεια.