Σπιτικό τυρί Φωκίδας
Για το σπιτικό τυρί Φωκίδας,
προτιμότερο είναι το πρόβειο γιαούρτι γιατί το κατσικίσιο έχει περισσότερη υγρασία με αποτέλεσμα το ψωμοτύρι, όπως συνηθίζεται να λέγεται το τυρί αυτό θα γίνει αρκετά αραιό στην υφή του. Την άνοιξη που είναι φρέσκα τα γάλατα είναι η ιδανική εποχή για να φτιάξουμε το σπιτικό τυρί Φωκίδας. Πάμε να ξεκινήσουμε!
- Αδειάζουμε το γιαούρτι σε τουλπάνι και το αφήνουμε κρεμασμένο να στραγγίζει για ένα 24ωρο, εκτός ψυγείου.
- Την επόμενη μέρα βάζουμε το στραγγισμένο γιαούρτι σε μπολ και αλατίζουμε με 1 κουταλιά χοντρό αλάτι, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε ένα 24ωρο εκτός ψυγείου να αρχίσει η ζύμωση.
- Τακτικά ανακατεύουμε το γιαούρτι για το σπιτικό τυρί.
- Την τρίτη ημέρα, θρυμματίζουμε τη φέτα μέσα στο γιαούρτι. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε για μία νύχτα σε θερμοκρασία δωματίου ανακατεύοντας τακτικά.
- Όταν θα έχει αρχίσει η ζύμωση του τυριού το συντηρούμε στο ψυγείο σκεπασμένο.
- Πότε-πότε το ανακατεύουμε.
Συντηρείται για πολλές μέρες στο ψυγείο.
Καταναλώνεται 3-4 μέρες μετά την προσθήκη φέτας. Όσο παρατείνεται η ζύμωση, τόσο πιο νόστιμο γίνεται αυτό το χειροποίητο τυρί Φωκίδας που συναντάμε την ονομασία του και σαν ψωμοτύρι.