Σταφιδόψωμο αφράτο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Συνταγή για το πιο αφράτο σταφιδόψωμο. Νηστίσιμο και υγιεινό σνακ για όλες τις ώρες, ιδανικό και για vegan...

Σταφιδόψωμο αφράτο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Συνταγή για το πιο αφράτο σταφιδόψωμο. Νηστίσιμο και υγιεινό σνακ για όλες τις ώρες, ιδανικό και για vegan διατροφή!

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
Βαθμολογήστε

Υλικά

  • Μερίδες 8 τμχ

Για το σταφιδόψωμο

  • 1 kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κύβος νωπής μαγιάς 25 γρ
  • 1½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • 1/2 φλ. χυμό από πορτοκάλι
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. σταφίδα μαύρη
  • Νερό χλιαρό όσο πάρει (περίπου 2 φλ.)

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το νηστίσιμο σταφιδόψωμο

    Πρέπει πρώτα να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά.

    Τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό.

    Ανακατεύουμε να διαλυθεί.

    Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′ να ενεργοποιηθεί.

    Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι για να φτιάξουμε το σταφιδόψωμο.

    Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, τη ζάχαρη, τα κανελογαρίφαλα και το μοσχοκάρυδο.

    Τα ανακατεύουμε και κάνουμε λακκούβα στο κέντρο.

    Ρίχνουμε το χυμό και λίγο λίγο ζυμώνοντας, το χλιαρό νερό με τη μαγιά και το υπόλοιπο νερό.

    Η ζύμη είναι έτοιμη όταν καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης και η ζύμη είναι εύπλαστη χωρίς να κολλάει στα χέρια.

    Τότε προσθέτουμε τις σταφίδες και ζυμώνουμε για να μπουν μέσα στη ζύμη.

    Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τοποθετούμε σε λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε καλά.

    Την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου για 45΄-1 ώρα.

    Όταν φουσκώσει η ζύμη, την αδειάζουμε στον πάγκο.

    Χωρίζουμε σε 8 κομμάτια.

    Τα πλάθουμε σε φρατζολάκια και τα αραδιάζουμε σε 2 λαμαρίνες.

    Τα σκεπάζουμε καλά και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο, περίπου για 45΄.

    Αν θέλουμε, τα αλείφουμε με το διάλυμα αυγού (χτυπάμε το αυγό, το νερό και τη ζάχαρη με ένα πιρούνι).

    Ψήνουμε τα σταφιδόψωμα στους 180°C για 40-45 λεπτά.

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται