Στεγνόπιτα Κοζάνης

Παραδοσιακή Κοζανίτικη συνταγή, ιδανική για την περίοδο της νηστείας. Παρόμοιες συνταγές, στεγνόπιτες, ρυζόπιτες ή ταχινόπιτες, γλυκιές κι αλμυρές, συναντούμε στα μοναστήρια του Αγίου Όρους.

Δύσκολη
1:15

12

15 λεπτά

1 ώρα

στεγνόπιτα Κοζάνης

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΝΟΠΙΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

Εξοπλισμός

Ταψί

Φούρνος

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΝΟΠΙΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

Εκτέλεση

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΝΟΠΙΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

  1. Ξεκινάμε να βράζουμε το ρύζι με λίγο νερό, για περίπου 8΄, να μισομαλακώσει.
  2. Το στραγγίζουμε.
  3. Πλένουμε και στραγγίζουμε τα χόρτα.
  4. Τα ψιλοκόβουμε σε λεκάνη.
  5. Προσθέτουμε τα πράσα και τα αλατίζουμε.
  6. Τα τρίβουμε ελαφρά με τα χέρια και τα αφήνουμε για 10΄να ιδρώσουν.
  7. Έπειτα, τα στύβουμε καλά να φύγουν τα υγρά τους.
  8. Τα βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε το ρύζι, τα μισά καρύδια, μισό φλιτζάνι ταχίνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  9. Σε λαδωμένο ταψί απλώνουμε το ένα φύλλο.
  10. Αλείφουμε λίγο ταχίνι και πασπαλίζουμε λίγο καρύδι.
  11. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και σκορπάμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια.
  12. Καλύπτουμε με το τρίτο φύλλο κιχί.
  13. Αλείφουμε λίγο ταχίνι και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο καρύδι.
  14. Απλώνουμε το τελευταίο φύλλο στην επιφάνεια της πίτας, ελαφρά τσαλακωμένο, ρίχνουμε το υπόλοιπο ταχίνι και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  15. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και την ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει.

ΜΥΣΤΙΚΟ

  1. Τα ελαφρώς σουρωμένα φύλλα βοηθούν στο να περνάει θερμότητα ενδιάμεσα και να ξεροψήνεται η πίτα μέχρι μέσα.
Απόρρητο