Στραπατσάδα από την Αργυρώ. Αυγα στραπατσαδα με ωριμες, ζουμερές ντομάτες φτιάχνουν σε λίγα λεπτά!

Στραπατσάδα από την Αργυρώ. Αυγα στραπατσαδα με ωριμες, ζουμερές ντομάτες φτιάχνουν σε λίγα λεπτά!

  • προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
165

Για τα αυγά στραπατσάδα

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 πιπεριά
  • 4 ντομάτες ώριμες
  • 6 αυγά
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • Λίγο φρέσκο τυρί κρέμα

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τη στραπατσάδα

    Πλένουμε την πιπεριά και βγάζουμε τα σπόρια. Την ψιλοκόβουμε.

    Αφαιρούμε τη φλούδα από τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε.

    Συνήθως βγάζω την φλούδα από τις ντομάτες όταν έχω χρόνο, αν όμως οι ντομάτες έχουν λεπτή φλούδα, την χρησιμοποιώ.

    Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά και χωρίς λιπαρή ουσία ρίχνουμε μέσα τις ντομάτες.

    Τις αφήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να πιουν όλα τα υγρά τους και να στεγνώσει το τηγάνι.

    Αυτό διαρκεί περίπου 10 λεπτά, ανάλογα πόσο ζουμερές είναι οι ντομάτες.

    Όταν στεγνώσει τελείως η ντομάτα, τότε προσθέτουμε το λάδι, το κρεμμύδι και την πιπεριά.

    Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

    Σωτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι.

    Για τα αυγά

    Βάζουμε τα αυγά σε ένα μπολ. Τα ανακατεύουμε απαλά με ένα πηρούνι.

    Τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα.

    Χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά και ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι σιγά σιγά να αρχίσουν να σταθεροποιούνται τα αυγά.

    Μην ψήνετε πολλή ώρα τη στραπατσάδα γιατί θα βγει στεγνή.

    Σερβίρουμε τη στραπατσάδα με την κρεμώδη υφή σε ανοιχτό πιάτο ή πάνω σε φέτες από φρυγανισμένο ψωμί και γαρνίρουμε με φρέσκο τυρί κρέμα.

    Στραπατσάδα από την Αργυρώ
    Στραπατσάδα από την Αργυρώ

    Ετυμολογικά, τα αυγά στραπατσάδα προέρχεται από την ιταλική λέξη strapazzare, αυτό που λέμε και στα ελληνικά στραπατσάρω, δηλαδή κόβω σε πολύ μικρά κομματάκια ένα πιάτο. Η στραπατσάδα, μπορΕΙ να γίνΕΙ  σκέτΗ, ή όπως συνηθίζουμε στα νησιά, μπορούμε να ψιλοκόψουμε μέσα διάφορα λαχανικά.

    Η στραπατσάδα, , τρώγεται από τα παλιά χρόνια στα ελληνικά νησιά και στην Πελοπόννησο, αλλά και σε όλο τον μεσογειακό νότο.

     

    Στραπατσάδα και μυστικα.

    Σε όλα και σε τίποτα.

    Έχει πολλά ονόματα ανάλογα την περιοχή που την φτιάχνουν. Κυρίως στα νησιά λέγεται στραπατσάδα ή κοσκοσέλα και περιλαμβάνει στην βάση, αυγά και ντομάτα. Μερικές φορές βάζουν μέσα λίγη πιπεριά ή ξερό κρεμμύδι αλλά και ψιλοκομμένο τρυφερό και σφιχτό κολοκύθι. Στην υπόλοιπη Ελλάδα λέγεται αυγά καγιανά ή Καγιανάς ή Μενεμένι.

    Κατά την γνώμη μου, μιας και μεγάλωσα με στραπατσάδα και είναι το αγαπημένο μου καλοκαιρινο φαγητο, η ντομάτα πρέπει να κόβεται σε κομμάτια, να έχει σάρκα και όχι να τρίβεται στον τρίφτη. Απλά κόψτε σε μικρά κομμάτια και αφήστε εκτός τηγανιού το νερό της ντομάτας.

    Μια σωστή δόση είναι 4 μεγάλες ντομάτες με 6 μεγάλα ή 8 μικρά αυγά. Αποφύγετε τα μυρωδικά στην στραπατσάδα γιατί παραπλανούν την γεύση. Μπορείτε να γαρνίρετε  στο πιατο σας με λίγο

    .Για να κάνεις καλή στραπατσάδα πρέπει να ψήσεις την ντομάτα μόνη της στην αρχή. Χωρίς να βάλεις λάδι στο τηγάνι. Βάζουμε τις κομμένες ντομάτες σε ένα μεγάλο τηγάνι σκέτες χωρίς λιπαρή ουσία. Τις αφήνουμε να ψηθούν να βγάλουν όλη τους την γλύκα και τα αρώματα τους. Έτσι η στραπατσάδα δεν θα έχει οξύτητα αλλά θα έχει γλύκα στο τέλος.

    Τα ολόφρεσκα αυγά πρέπει να μπουν στο τηγάνι χωρίς πολύ χτύπημα. Στην ουσία ανακατεύουμε τα αυγά μέσα στο τηγάνι μαζί με τις ντομάτες. Η φωτιά πρέπει να είναι χαμηλή για να κάνει σώμα το αυγό να σταθεροποιηθεί χωρίς όμως να στεγνώσει. Αλάτι κι πιπέρι προσθέτουμε στο τηγάνι.

    Βίντεο

    Κάτι μαγειρεύεται