• προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 15 λεπτά
Βαθμολογήστε
  • 4 κ.σ. λάδι
  • 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 100 γραμ. ασπρομανίταρα
  • 4 ντομάτες ώριμες
  • 6 αυγά
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Στραπατσάδα

    Τι είναι η στραπατσάδα και σε τι διαφέρει από τις απλές ομελέτες;

    Σε όλα και σε τίποτα. Τα αυγά στραπατσάδα είναι είδος ομελέτας του φτωχού. Στην αυθεντική της εκδοχή, είναι ένα εύκολο και νόστιμο πιάτο από μίγμα αυγών και ντομάτας στο τηγάνι. Στην όχι τυπική εκδοχή της είναι οποιοδήποτε τηγανητό πιάτο από μίγμα αυγών και λαχανικών, τυριών και αλλαντικών ή κρεατικών. Αυγά στραπατσάδα από την Αργυρώ. Φτιάχνεται κατά κύριο λόγο με αυγά, ντομάτα και τυρί φέτα. Σ΄ αυτή την συνταγή θα βάλουμε και μανιτάρια λίγες ψιλοκομμένες πιπεριές δίνοντας μια έξτρα γεύση τόση όσο χρειάζεται. Είναι ένα φοβερό φαγητό, που το απολαμβάνουμε και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πολλοί μάλιστα το τρώνε ως κυρίως γεύμα.

    Για τη στραπατσάδα

    • Πλένουμε τις πιπεριές και βγάζουμε τα σπόρια.
    • Πλένουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε σε ένα τρυπητό να στεγνώσουν. Εάν είναι δυνατόν αρκετή ώρα.
    • Αφαιρούμε τη φλούδα από τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε. Συνήθως βγάζω την φλούδα από τις ντομάτες όταν έχω χρόνο.
    • Πρώτα ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι.
    • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά σε λωρίδες και τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες.
    • Έπειτα τα σοτάρουμε.
    • Τα αφήνουμε στη φωτιά όση ώρα χρειάζεται, μέχρι να μαραθούν και να αφήσουν τα αρώματά τους.
    • Ρίχνουμε τις ντομάτες κι αυτές στο τηγάνι.
    • Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να πιει τα υγρά της.

    Για τα αυγά

    • Πρώτα χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ με ένα σύρμα ή ένα πιρούνι.
    • Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
    • Τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα.
    • Ανακατεύουμε, μέχρι να πήξουν και να τηγανιστούν τα αυγά.
    • Τα σερβίρουμε.
    • Εγώ βάζω και μερικές φέτες ντομάτας έξτρα στο πλάι.

    Ετυμολογικά, τα αυγά στραπατσάδα προέρχεται από την ιταλική λέξη strapazzare, αυτό που λέμε και στα ελληνικά στραπατσάρω, δηλαδή κόβω σε πολύ μικρά κομματάκια ένα πιάτο.

    Η στραπατσάδα τρώγεται από τα παλιά χρόνια στα ελληνικά νησιά και στην Πελοπόννησο, αλλά και σε όλο τον μεσογειακό νότο. Είναι παντού πιάτο αγαπημένο, ακόμη και στην Ασία, ακόμη και εκεί όπου το όνομα «στραπατσάδα» είναι εντελώς άγνωστο. Μήπως δεν είναι στραπατσάδα το κινέζικο πρόχειρο γεύμα που φτιάχνεται με φρέσκο αυγουλάκι και ντοματούλα στο γουόκ; Ωστόσο, η ελληνική στραπατσάδα υπερέχει σίγουρα και στη γεύση και την όψη από την κινέζικη εκδοχή της. Γιατί οι ελληνικές ντοματιές συνεχίζουν να ξεχωρίζουν και για το χρώμα και για τη μυρωδιά των καρπών τους. Και καλή στραπατσάδα χωρίς άρωμα και χρώμα από ελληνικό μπαξέ δε γίνεται. 

    Αν σας άρεσε η στραπατσάδα από την Αργυρώ, δείτε και τη παρακάτω συνταγή

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×