• προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
165

Για τη στραπατσάδα

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 πιπεριά
  • 4 ντομάτες ώριμες
  • 6 αυγά
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • Λίγο φρέσκο τυρί κρέμα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Πλένουμε την πιπεριά και βγάζουμε τα σπόρια. Την ψιλοκόβουμε.

    Αφαιρούμε τη φλούδα από τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε.

    Συνήθως βγάζω την φλούδα της όταν έχω χρόνο.

    Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά και χωρίς λιπαρή ουσία τις ρίχνουμε μέσα.

    Τις αφήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να πιούν όλα τα υγρά τους και να στεγνώσει το τηγάνι.

    Αυτό διαρκεί περίπου 10 λεπτά, ανάλογα πόσο ζουμερές.

    Όταν στεγνώσει τελείως, τότε προσθέτουμε το λάδι, το κρεμμύδι και την πιπεριά.

    Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

    Σωτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι.

    Για τα αυγά

    Τα βάζουμε σε ένα μπολ. Τα ανακατεύουμε απαλά με ένα πιρούνι.

    Τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα.

    Χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά και ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι σιγά σιγά να αρχίσουν να σταθεροποιούνται.

    Μην ψήνετε πολλή ώρα τη στραπατσάδα γιατί θα βγει στεγνή.

    Ετυμολογικά, η στραπατσάδα προέρχεται από την ιταλική λέξη strapazzare, αυτό που λέμε και στα ελληνικά στραπατσάρω, δηλαδή κόβω σε πολύ μικρά κομματάκια ένα πιάτο. Μπορει να γίνει  σκέτη, ή όπως συνηθίζουμε στα νησιά, μπορούμε να ψιλοκόψουμε μέσα διάφορα λαχανικά.

    Τρώγεται από τα παλιά χρόνια στα ελληνικά νησιά και στην Πελοπόννησο, αλλά και σε όλο τον μεσογειακό νότο

    Για να την πετυχεις πρέπει να ψήσεις την ντομάτα μόνη της στην αρχή. Χωρίς να βάλεις λάδι στο τηγάνι. Τις βάζουμε  κομμένες σε ένα μεγάλο τηγάνι σκέτες χωρίς λιπαρή ουσία. Τις αφήνουμε να ψηθούν να βγάλουν όλη τους την γλύκα και τα αρώματα τους. Έτσι  δεν θα έχει οξύτητα αλλά θα έχει γλύκα στο τέλος.

    Τα ολόφρεσκα αυγά πρέπει να μπουν στο τηγάνι χωρίς πολύ χτύπημα. Στην ουσία τα ανακατεύουμε μέσα στο τηγάνι μαζί με τις ντομάτες. Η φωτιά πρέπει να είναι χαμηλή για να κάνει σώμα το αυγό να σταθεροποιηθεί χωρίς όμως να στεγνώσει. Αλάτι κι πιπέρι προσθέτουμε στο τηγάνι.

    Στραπατσάδα από την Αργυρώ

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται