Αυγά στραπατσάδα, το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό που μυρίζει Ελλάδα!

Αυγά στραπατσάδα, το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό που μυρίζει Ελλάδα!

  • προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
76
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 πιπεριά
  • 4 ντομάτες ώριμες
  • 6 αυγά
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • Λίγο φρέσκο τυρί κρέμα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τη στραπατσάδα

    Πλένουμε την πιπεριά και βγάζουμε τα σπόρια. Την ψιλοκόβουμε.

    Αφαιρούμε τη φλούδα από τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε. Συνήθως βγάζω την φλούδα από τις ντομάτες όταν έχω χρόνο, αν όμως οι ντομάτες έχουν λεπτή φλούδα, την χρησιμοποιώ.

    Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά και χωρίς λιπαρή ουσία ρίχνουμε μέσα τις ντομάτες.

    Τις αφήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να πιουν όλα τα υγρά τους και να στεγνώσει το τηγάνι. Αυτό διαρκεί περίπου 10 λεπτά, ανάλογα πόσο ζουμερές είναι οι ντομάτες.

    Όταν στεγνώσει τελείως η ντομάτα, τότε προσθέτουμε το λάδι, το κρεμμύδι και την πιπεριά.

    Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

    Σωτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι.

    Για τα αυγά

    Βάζουμε τα αυγά σε ένα μπολ. Τα ανακατεύουμε απαλά με ένα πηρούνι. Δεν τα χτυπάμε σαν ομελέτα.

    Τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα.

    Χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά και ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι σιγά σιγά να αρχίσουν να σταθεροποιούνται τα αυγά.

    Μην ψήνετε πολλή ώρα τη στραπατσάδα γιατί θα βγει στεγνή.

    Σερβίρουμε τη στραπατσάδα με την κρεμώδη υφή σε ανοιχτό πιάτο ή πάνω σε φέτες από φρυγανισμένο ψωμί και γαρνίρουμε με φρέσκο τυρί κρέμα.

    Ετυμολογικά, τα αυγά στραπατσάδα προέρχεται από την ιταλική λέξη strapazzare, αυτό που λέμε και στα ελληνικά στραπατσάρω, δηλαδή κόβω σε πολύ μικρά κομματάκια ένα πιάτο. Τα αυγά με τη ντομάτα στραπατσάδα, μπορούν να γίνουν σκέτα, ή όπως συνηθίζουμε στα νησιά, μπορούμε να ψιλοκόψουμε μέσα διάφορα λαχανικά.

    Η στραπατσάδα, ή αλλιώς καγιανάς, τρώγεται από τα παλιά χρόνια στα ελληνικά νησιά και στην Πελοπόννησο, αλλά και σε όλο τον μεσογειακό νότο.

    καγιανάσ - καγιανά - αυγά καγιανά
    Διαφήμιση

    >

    Στραπατσάδα

    Τι είναι η στραπατσάδα και σε τι διαφέρει από τις απλές ομελέτες;

    Σε όλα και σε τίποτα. Τα αυγά στραπατσάδα είναι είδος ομελέτας του φτωχού. Στην αυθεντική της εκδοχή, είναι ένα εύκολο και νόστιμο πιάτο από μίγμα αυγών και ντομάτας στο τηγάνι. Πολλές φορές, χρησιμοποιούμε κι άλλα λαχανικά. Σε μερικές περιοχές η στραπατσάδα με αυγά ονομάζεται και “κοσκοσέλα”.Στην όχι τυπική εκδοχή της είναι οποιοδήποτε τηγανητό πιάτο από μίγμα αυγών και λαχανικών, τυριών και αλλαντικών ή κρεατικών. Φτιάχνεται κατά κύριο λόγο με αυγά, ντομάτα και τυρί. Είναι ένα εύκολο φαγητό, που μπορείς να το σερβίρεις σαν ελαφρύ γεύμα ή σε ελληνικό brunch.

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται