Strata, ομελέτα φούρνου
Είναι κάτι ανάμεσα σε χορταστική ομελέτα φούρνου και ψεύτικο σουφλέ. Μην διστάσετε να χρησιμοποιήσετε υλικά που σας έχουν περισσέψει στο ψυγείο.
Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος. Ενδεικτικά 24×24 είναι ιδανικό.
Σε τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το λουκάνικο σε φέτες και ψήνουμε για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε το ψωμί του τοστ σε κομμάτια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια να γυαλίσουν.
Αφήνουμε για λίγο στην άκρη να κρυώσουν τελείως.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα να ενωθούν.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε το γάλα, τα τυριά, το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Τέλος προσθέτουμε το ψωμί του τοστ και τα λουκάνικα που έχουν κρυώσει.
Αδειάζουμε τη strata στο βουτυρωμένο σκεύος.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο για 4-5 ώρες ή μία νύχτα.
Το ψωμί του τοστ θα φουσκώσει μέσα στα υλικά και θα απορροφήσει όλα τα υγρά και την νοστιμιά των υλικών.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 160°C.
Βάζουμε τα ντοματίνια.
Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα φούρνου για περίπου 1 ώρα μέχρι ελαφρά να ροδίσει η επιφάνεια, να φουσκώσει και να σταθεροποιηθεί στο κέντρο της.
Αφού βγει από τον φούρνο πρέπει να σταθεί για 5-10 λεπτά.
Η αφράτη ομελέτα φούρνου, όσο στέκεται ξεφουσκώνει ελαφρά στην λογική του σουφλέ.
Σερβίρεται όσο είναι ζεστή κι αφράτη με κουτάλα.
Δεν κόβεται σε κομμάτια πάρα μόνο όταν κρυώσει τελείως και σφίξει.
Είμαι σίγουρη πως δε θα τη φτιάξετε μόνο μία φορά, αλλά θα γίνει το αγαπημένο σας πιάτο!