Εκτελεση
Για το μίγμα
Τρίβουμε πρώτα το ψωμί στο μπλέντερ σε ψίχουλα.
Το βάζουμε σε μπολ.
Προσθέτουμε τα μήλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, την κανέλα, τις σταφίδες, τα καρύδια, το ξύσμα λεμονιού και το κονιάκ.
Τα ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
Τυλιγμα
Απλώνουμε το φύλλο στον πάγκο μας και του αραδιάζουμε κατά μήκος τη μισή γέμιση.
Βουτυρώνουμε γύρω-γύρω.
Κλείνουμε τις άκρες προς τα μέσα σαν μακρόστενο φάκελο.
Συνεχίζουμε με το δεύτερο στρούντελ κατά τον ίδιο τρόπο.
Σε βουτυρωμένο ταψι ακουμπαμε τα ρολα με την ένωση προς τα κάτω.
Χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι 3 χαρακιές.
Αλείφουμε με λίγο βούτυρο.
Ψησιμο-χρονος
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αερα
Στη μεσαια σχάρα, για περίπου 40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
Αχνίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη και κανέλα αν θέλουμε και κόβουμε κομμάτια.