Ίσως η ωραιότερη τούρτα σοκολάτας, εύκολη στην παρασκευή και εντυπωσιακή στο σερβίρισμα. Αφήστε τη σε θερμοκρασία δωματίου 15΄ πριν το...

Ίσως η ωραιότερη τούρτα σοκολάτας, εύκολη στην παρασκευή και εντυπωσιακή στο σερβίρισμα. Αφήστε τη σε θερμοκρασία δωματίου 15΄ πριν το σερβίρισμα.

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 20 λεπτά
237

Για το παντεσπάνι

  • 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 75 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο
  • 25 γρ. άγλυκο κακάο κοσκινισμένο
  • Για το σιρόπι
  • 75 γρ. φρέσκο γάλα
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • 2 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο

Για τη μους πικρής σοκολάτας

  • 110 γρ. κουβερτούρα πολύ καλής ποιότητας (σε κομματάκια)
  • 50 ml κρέμα γάλακτος
  • Για τη μους λευκής σοκολάτας
  • 225 γρ. λευκή σοκολάτα (σε κομματάκια)
  • 50 ml κρέμα γάλακτος
  • 500 ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή

Για το γλάσο σοκολάτας γάλακτος

  • 350 γρ. σοκολάτα γάλακτος (σε κομματάκια)
  • 100 ml κρέμα γάλακτος

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το παντεσπάνι

    Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη για 7΄-8΄ ν’ ασπρίσουν και ν’ αφρατέψουν καλά.

    Προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το κοσκινισμένο κακάο και τα ενώνουμε απαλά διπλώνοντας με σπάτουλα για να μη χάσουμε τον αέρα που εγκλωβίσαμε στα χτυπημένα αυγά.

    Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά μία φόρμα δαχτυλίδι ή ταψάκι με διάμετρο 23 εκ.

    Για το ψήσιμο

    Ψήνουμε το παντεσπάνι σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C σε αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 20΄-25΄, να ξεκολλάει απ’ τα τοιχώματα.

    Όταν ψηθεί, αφήνουμε να περάσουν 5΄-6΄, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.

    Για το σιρόπι

    Ζεσταίνουμε όλα τα υλικά σε χαμηλή φωτιά να ενωθούν.

    Δεν τα βράζουμε, γιατί θα κόψει το γάλα.

    Αφήνουμε να κρυώσει.

    Για τη μους πικρής και τη μους λευκής σοκολάτας

    Σε κατσαρολίτσα ή τηγάνι σε πολύ χαμηλή φωτιά λιώνουμε την πικρή σοκολάτα με την κρέμα γάλακτος.

    Το ίδιο κάνουμε και με τη λευκή σοκολάτα.

    Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.

    Χτυπάμε στο μίξερ τα 500 ml κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή.

    Η υφή της να μοιάζει με γιαούρτι, όχι με σαντιγί.

    Παίρνουμε τα 2/3 από την παχύρρευστη κρέμα και τα ενώνουμε απαλά με τη λιωμένη λευκή σοκολάτα.

    Αφήνουμε τη μους λευκής σοκολάτας στο ψυγείο για 15΄.

    Ενώνουμε την υπόλοιπη χτυπημένη κρέμα (1/3) με τη λιωμένη πικρή σοκολάτα.

    Αφήνουμε τη μους πικρής σοκολάτας στο ψυγείο για 15΄.

    Για το στήσιμο της τούρτας

    Στη φόρμα που ψήσαμε το παντεσπάνι στρώνουμε μεμβράνη (να περισσεύει από τα τοιχώματα αρκετή).

    Χωρίζουμε το παντεσπάνι σε 2 μέρη.

    Βάζουμε στη φόρμα ένα κομμάτι παντεσπάνι.

    Το αλείφουμε με πινέλο, με αρκετό σιρόπι, να ποτίσει καλά.

    Απλώνουμε επάνω τη μισή μους λευκής σοκολάτας.

    Καλύπτουμε με όλη τη μους πικρής σοκολάτας.

    Τέλος, κάνουμε μία στρώση με την υπόλοιπη μους λευκής σοκολάτας.

    Καλύπτουμε με το δεύτερο παντεσπάνι.

    Σιροπιάζουμε καλά με πινέλο.

    Γυρίζουμε τις μεμβράνες που προεξέχουν από τη φόρμα και καλύπτουμε καλά όλη την επιφάνεια της τούρτας.

    Τοποθετούμε στο ψυγείο για 4 ώρες – ακόμα καλύτερα για μία νύχτα.

    Για το γλάσο σοκολάτας γάλακτος

    Λιώνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά τη σοκολάτα γάλακτος με την κρέμα γάλακτος.

    Ξεφορμάρμουμε την τούρτα, αφαιρούμε τις μεμβράνες και τοποθετούμε σε τουρτιέρα.

    Περιχύνουμε με το γλάσο.

    Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Κάτι μαγειρεύεται