Υλικά
ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
Εξοπλισμός
Τηγάνι
Υλικά
ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και το νερό.
- Ανακατεύουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί ένας ομοιογενής χυλός και τον αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά.
- Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι και προσθέτουμε ελαιόλαδο μέχρι να καλύψει τον πάτο, περίπου ½ εκατοστό.
- Όταν το λάδι κάψει, ρίχνουμε τον χυλό κουταλιά κουταλιά, δημιουργώντας μικρές τηγανίτες.
- Τις τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν από τη μία πλευρά και στη συνέχεια τις γυρίζουμε για να ροδίσουν και από την άλλη.
- Τις βγάζουμε και τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει το περιττό λάδι.
- Σερβίρουμε τις τηγανίτες σε πιατέλα και τις περιχύνουμε με πετιμέζι ή μέλι, ή τις πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη.
- Απολαύστε τις ζεστές!
Tips
- Οι παραδοσιακές τηγανίτες φτιάχνονται είτε με μαγιά είτε χωρίς. Όταν περιέχουν μαγιά, φουσκώνουν και θυμίζουν μικρούς λουκουμάδες – αφράτες και τρυφερές. Αντίθετα, χωρίς μαγιά παραμένουν πλακέ και αποκτούν μια υπέροχα τραγανή υφή.
- Το τηγάνισμα γίνεται πάντα σε ελαιόλαδο – ιδανικά καλής ποιότητας. Είναι βασικό στοιχείο της γεύσης τους, καθώς η μισή νοστιμιά της τηγανίτας κρύβεται ακριβώς εκεί: στο καλό τηγάνισμα με ελαιόλαδο.
- Αν έχετε χρόνο, αφήστε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» περισσότερο από 15 λεπτά, πάντα σκεπασμένη. Όσο περισσότερο σταθεί, τόσο πιο αφράτες θα γίνουν οι τηγανίτες σας.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι αλεύρι έχετε διαθέσιμο – ακόμη και απλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή σταρένιο, χωρίς διογκωτικά. Να έχετε όμως υπόψη πως με τέτοιο αλεύρι οι τηγανίτες θα βγουν πιο επίπεδες στο σχήμα, αλλά εξίσου νόστιμες.