Τυρόπιτα με φύλλο κρούστας, βουτηχτή

Μια συνταγή για εύκολη και γρήγορη τυρόπιτα με φύλλο κρούστας. Τα βουτηχτά φύλλα μέσα στο μίγμα τυριών και το γάλα που χύνεται από πάνω δημιουργούν την πιο φανταστική τυρόπιτα.

Εύκολη
1:05

20 μερίδες

10 λεπτά

55 λεπτά

τυροπιτα με φυλλο κρουστασ

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ

Εξοπλισμός

Ταψί

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ

Video

Εκτέλεση

ΓΕΜΙΣΗ

  1. Λιώνουμε τη φέτα και το ανθότυρο σε τρίμματα σε ένα μπολ με ένα πιρούνι.
  2. Προσθέτουμε τα 4 αυγά κι ανακατεύουμε καλά να γίνουν κρέμα.
  3. Τρίβουμε πιπέρι κατά βούληση.
  4. Προσθέτουμε το baking powder και το χλιαρό νερό.
  5. Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ

  1. Ρίχνουμε ένα τέταρτο φλιτζανιού ελαιόλαδο σε μακρόστενο ταψί 35×25 εκατοστά.
  2. Αλείφουμε όλο το ταψί και τα πλαϊνά του τοιχώματα με πινέλο.
  3. Στρώνουμε ακτινωτά τα 6 φύλλα κρούστας ώστε να εξέχουν πολύ τα πλαϊνά τους. Δε λαδώνουμε ενδιάμεσα στα φύλλα.
  4. Κρατάμε 2 φύλλα για το κλείσιμο.
  5. Τα υπόλοιπα 10 φύλλα, 1-1 τα βουτάμε να βραχούν στη γέμιση με τα αυγά και τα τυριά. Πρέπει να μουλιάσουν καλά τα φύλλα κρούστας μέσα στα υγρά.
  6. Μετά, 1-1 βρεγμένο φύλλο το βάζουμε σαν γέμιση μέσα στο ταψί.
  7. Ό,τι υγρό περισσέψει το ρίχνουμε μέσα στο μίγμα.
  8. Kαλύπτουμε με τα υπόλοιπα στεγνά φύλλα την επιφάνεια.
  9. Κλείνουμε γύρω-γύρω τα φύλλα που εξέχουν διπλώνοντας τα πάνω στην πίτα.
  10. Λαδώνουμε με μισό φλιτζάνι λάδι την επιφάνειά της.
  11. Με το πιρούνι πιέζουμε απαλά να βραχούν όλα τα φύλλα, με τα υλικά μέσα στα υγρά.
  12. Χαϊδεύουμε την πίτα ώστε να αλειφθεί καλά το λάδι πάνω στην επιφάνεια.
  13. Χτυπάμε το 1 αυγό σε ένα μπολ, προσθέτουμε το γάλα και τα ανακατεύουμε.
  14. Περιχύνουμε όλη την επιφάνεια της  και πατάμε ελαφρά την επιφάνεια να βραχούν τα φύλλα καλά.
  15. Με το πιρούνι τρυπάμε όλη την επιφάνειά της.
  16. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την επιφάνεια κατά μήκος. Δε τη χαράζουμε μέχρι κάτω όμως. Μέχρι τα μεσαία φύλλα χαράζουμε.
  17. Σε καλά προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε στις αντιστάσεις, στους 190°C στην κάτω σχάρα του φούρνου για περίπου 50 λεπτά μέχρι να φουσκώσει καλά  και να ροδοκοκκινίσει όλη η επιφάνεια της.
  18. Μόλις βγει από το φούρνο, τη σκεπάζουμε για 10 λεπτά με μία καθαρή πετσέτα να τραβήξει την υγρασία της.
  19. Αφού κρυώσει λίγο την κόβουμε σε κομμάτια.

Tips

  • Αφήστε καλά τα φύλλα της γέμισης να μουλιάσουν.
  • Μη λαδώνετε τα ενδιάμεσα φύλλα, είναι περιττό.
  • Ψήστε την σε καλά προθερμασμένο φούρνο, να ροδίσει καλά και να φουσκώσει να γίνει διπλάσια σε όγκο.
  • Αλείψτε καλά όλη την επιφάνεια της με λάδι και χαϊδέψτε με το χέρι όλη την επιφάνεια της να πάει παντού. Έτσι όταν πέσει το αυγό με το γάλα στο τέλος θα κάνει μια ωραία κρούστα.
  • Τρυπήστε όλη την επιφάνεια με πιρούνι ώστε να φύγει ο αέρας που εγκλωβίστηκε με το στρώσιμο των φύλλων. Έτσι θα φουσκώσει ομοιόμορφα στο ψήσιμο.
  • Χαράζουμε κατά μήκος σε κομμάτια πριν την ψήσουμε.
  • Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα μόλις βγει καυτή από τον φούρνο ώστε να τραβήξει την υγρασία της και να μείνει η επιφάνεια τραγανή.
  • Αφήστε την να κρυώσει λίγο και μετά να την κόψετε.
Απόρρητο