Τυρόπιτα με φύλλο κρούστας ή αλλιώς “βουτηχτή”, εύκολη και γρήγορη με μια αλλιώτικη τεχνική στο φύλλο κρούστας για την πιο αφράτη πίτα.  Τα βουτηχτά...

Τυρόπιτα με φύλλο κρούστας ή αλλιώς “βουτηχτή”, εύκολη και γρήγορη με μια αλλιώτικη τεχνική στο φύλλο κρούστας για την πιο αφράτη πίτα.  Τα βουτηχτά φύλλα μέσα στο μίγμα τυριών και το γάλα που χύνεται από πάνω δημιουργούν την πιο φανταστική τυρόπιτα που θα μπορούσατε να φτιάξετε.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 55 λεπτά
522

Για την τυρόπιτα με φύλλο κρούστας βουτηχτή

  • 1 1/2 συσκ. φύλλο κρούστας
  • 400 γρ. φέτα
  • 200 γρ. ανθότυρο
  • 4 αυγά
  • 1 κ.γ. μπέικιν (κοφτό)
  • 1 1/2 φλ. νερό χλιαρό
  • Λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού

Για το τελείωμα

  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 1/2 φλ. γάλα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τη γέμιση

    Λιώνουμε τη φέτα και το ανθότυρο σε τρίμματα σε ένα μπολ με ένα πιρούνι.

    Προσθέτουμε τα 4 αυγά κι ανακατεύουμε καλά να γίνουν κρέμα.

    Τρίβουμε πιπέρι κατά βούληση.

    Προσθέτουμε το baking powder και το χλιαρό νερό.

    Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι.

    Για το ταψί

    Ρίχνουμε ένα τέταρτο φλιτζανιού ελαιόλαδο σε μακρόστενο ταψί 35×25 εκατοστά.

    Αλείφουμε όλο το ταψί και τα πλαϊνά του τοιχώματα με πινέλο.

    Για το στήσιμο

    Στρώνουμε ακτινωτά τα 6 φύλλα κρούστας ώστε να εξέχουν πολύ τα πλαϊνά τους.

    Δε λαδώνουμε ενδιάμεσα στα φύλλα.

    Κρατάμε 2 φύλλα για το κλείσιμο.

    Τα υπόλοιπα 10 φύλλα, 1-1 τα βουτάμε να βραχούν στο μίγμα από τα αυγά.

    Πρέπει να μουλιάσουν καλά τα φύλλα κρούστας μέσα στα υγρά.

    Μετά, 1-1 βρεγμένο φύλλο το βάζουμε σαν γέμιση μέσα στο ταψί.

    Ό,τι υγρό περισσέψει το ρίχνουμε μέσα στο μίγμα.

    Στη τυρόπιτα με φύλλο κρούστας καλύπτουμε με τα υπόλοιπα στεγνά φύλλα την επιφάνεια.

    Κλείνουμε γύρω-γύρω τα φύλλα που εξέχουν διπλώνοντας τα πάνω στην πιτα.

    Λαδώνουμε με μισό φλιτζάνι λάδι την επιφάνειά της.

    Με το πιρούνι πιέζουμε απαλά να βραχούν όλα τα φύλλα, με τα υλικά μέσα στα υγρά.

    Χαϊδεύουμε την πιτα ώστε να αλειφθεί καλά το λάδι πάνω στην επιφάνεια.

    Χτυπάμε το 1 αυγό σε ένα μπολ, προσθέτουμε το γάλα και τα ανακατεύουμε.

    Περιχύνουμε όλη την επιφάνεια της πιτας και πατάμε ελαφρά την επιφάνεια να βραχούν τα φύλλα καλά.

    Με το πιρούνι τρυπάμε όλη την επιφάνειά της.

    Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την επιφάνεια κατά μήκος. Δε τη χαράζουμε μέχρι κάτω όμως.

    Μέχρι τα μεσαία φύλλα χαράζουμε.

    Για το ψήσιμο

    Σε καλά προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε στις αντιστάσεις, στους 190°C στην κάτω σχάρα του φούρνου για περίπου 50 λεπτά μέχρι να φουσκώσει καλά  και να ροδοκοκκινίσει όλη η επιφάνεια της.

    Μόλις βγει από το φούρνο, τη σκεπάζουμε για 10 λεπτά με μία καθαρή πετσέτα να τραβήξει την υγρασία της.

    Αφού κρυώσει λίγο την κόβουμε σε κομμάτια.

    Μυστικά

    Αφήστε καλά τα φύλλα της γέμισης να μουλιάσουν.

    Μη λαδώνετε τα ενδιάμεσα φύλλα, είναι περιττό.

    Ψήστε την σε καλά προθερμασμένο φούρνο, να ροδίσει καλά και να φουσκώσει να γίνει διπλάσια σε όγκο.

    Αλείψτε καλά όλη την επιφάνεια της με λάδι και χαϊδέψτε με το χέρι όλη την επιφάνεια της να πάει παντού. Έτσι όταν πέσει το αυγό με το γάλα στο τέλος θα κάνει μια ωραία κρούστα.

    Τρυπήστε όλη την επιφάνεια με πιρούνι ώστε να φύγει ο αέρας που εγκλωβίστηκε με το στρώσιμο των φύλλων. Έτσι θα φουσκώσει ομοιόμορφα στο ψήσιμο.

    Χαράζουμε κατά μήκος σε κομμάτια πριν την ψήσουμε.

    Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα μόλις βγει καυτή από τον φούρνο ώστε να τραβήξει την υγρασία της και να μείνει η επιφάνεια τραγανή.

    Αφήστε την να κρυώσει λίγο και μετά να την κόψετε.

     

    Βίντεο

    Οδηγός Μαγειρικής

    Μυστικά: για συνταγές με πίτες
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται