Για το παντεσπάνι
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 °C στον αέρα.
Λαδώνουμε 3 ταψάκια με διάμετρο 23 εκατ.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα, το αλάτι και το κακάο.
Τα ανακατεύουμε με το σύρμα ζαχ/κης.
Τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, τα αυγά, το γιαούρτι, το ξινόγαλο και τη βανίλια.
Με μίξερ χειρός χτυπάμε τα υλικά για 2-3 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ρίχνουμε και όλα τα ανακατεμένα στερεά υλικά μέσα στο μπολ με τα υγρά υλικά.
Προσθέτουμε τον χλιαρό καφέ και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα το μείγμα μέχρι να μην βλέπουμε καθόλου το αλεύρι.
Ισομοιράζουμε στα 3 ταψάκια το παντεσπάνι για την μπλακ φόρεστ και ψήνουμε στον καλά προθερμασμένο φούρνο γύρω στα 25΄. Αφού ψηθούν τα βγάζουμε από το φούρνο.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Προσοχή στο ξεφορμάρισμα γιατί τα παντεσπάνια είναι πολύ αφράτα και φανταστικά.
Για τις στρώσεις της τούρτας
Στραγγίζουμε τα μαυροκέρασα σε ένα σουρωτήρι και βάζουμε 1 φλιτζάνι από το ζουμί τους σε ένα κατσαρολάκι.
Βράζουμε το σιρόπι από τα κεράσια σε μέτρια φωτιά μέχρι να συμπυκνωθεί και να έχουμε στο τέλος 1/3 φλιτζάνι συμπυκνωμένο σιρόπι.
Αφού το κατεβάσουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το λικέρ κεράσι κι ανακατεύουμε.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Μετά, αλείφουμε με ένα πινέλο όλα τα παντεσπάνια με το σιρόπι κεράσι.
Κόβουμε τα κεράσια στη μέση και κρατάμε αρκετά ολόκληρα για το γαρνίρισμα.
Για την σαντιγί
Στον κρύο κάδο του μίξερ βάζουμε την κρύα κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά.
Προσθέτουμε τη βανίλια και την άχνη και χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα για περίπου 2,5 με 3΄μέχρι η κρέμα να μετατραπεί σε μια αφράτη και αέρινη σαντιγί.
Για το στήσιμο
Βάζουμε το ένα παντεσπάνι σε μία τουρτιέρα.
Απλώνουμε 4-5 κουταλιές σαντιγί στη επιφάνειά του.
Γεμίζουμε την επιφάνεια της σαντιγί με κεράσια και περιχύνουμε με λίγο σιρόπι κεράσι.
Βάζουμε το δεύτερο παντεσπάνι σοκολάτας.
Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις, σαντιγί, κεράσια και σιρόπι όπως προηγουμένως.
Καλύπτουμε με το τρίτο παντεσπάνι.
Αλείφουμε ολόγυρα την υπόλοιπη σαντιγί.
Γαρνίρουμε με τα ολόκληρα κεράσια και με καρούλια ή ξύσμα σοκολάτας.
Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο το λιγότερο για 45΄.
Μυστικά
Το αντικολλητικό χαρτί θα σας βοηθήσει να ξεφορμάρετε ομοιόμορφα χωρίς απώλειες τα παντεσπάνια από τα ταψάκια.
Κανονικά, εκεί στην περιοχή Black Forest από όπου και πήρε το όνομά της η τούρτα, χρησιμοποιούν sour cream. Όμως μια χαρά βγαίνει και με το ελληνικό στραγγιστό πλήρες γιαούρτι.
Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Μπορείτε να φτιάξετε τη σαντιγί μια ημέρα πριν και να τη διατηρήσετε στο ψυγείο. Προσοχή! Αν η κρέμα γάλακτος έχει λιγότερα από 35% λιπαρά, δεν θα πήξει, όσο κι αν τη χτυπάτε με το μίξερ.
Τα παντεσπάνια μπορείτε να τα έχετε φτιάξει και να τα διατηρήσετε 1 ημέρα στον πάγκο σας ή για μήνες καλά σκεπασμένα στην κατάψυξη σας.
Από την ώρα που θα μπει το αλεύρι στα υλικά, όσο λιγότερο χτυπήσετε το μείγμα με το μίξερ, τόσο πιο αφράτα θα βγουν τα παντεσπάνια. Όσο πιο πολύ ανακατέψετε, τόσο πιο μαστιχωτά θα βγουν. Γι’ αυτό, μερικά δευτερόλεπτα είναι αρκετά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα για το παντεσπάνι.
Μην παραψήνετε τα παντεσπάνια γιατί σκληραίνουν και δεν θα βγουν αφράτα.
Δεν θα βγάλετε τα παντεσπάνια από το φούρνο αν δεν ελέγξετε το κέντρο τους ότι ψήθηκαν σωστά και βγαίνει καθαρή η λάμα του μαχαιριού χωρίς να έχει επάνω καθόλου υγρασία από νωπή ζύμη.
Η τούρτα μπλακ Φόρεστ μπορεί να γαρνιριστεί με λίγη γκανάζ σοκολάτας ή με τρίμμα σοκολάτας ενδιάμεσα στις στρώσεις.
Αν έχετε περίσσευμα από το χυμό των κερασιών, φυλάξτε το για μελλοντική χρήση αφού τον βράσετε μέχρι να πήξει σε σιρόπι.
Πολλές φορές η μπλάκ φόρεστ έχει στη βάση της μία στρώση από τραγανό μπισκότο αμυγδάλου. Όμως έτσι γίνεται πολύπλοκη η συνταγή.