Τούρτα καραμέλα

Υλικά

Για το παντεσπάνι

  • 6 μεγάλα αυγά χωρισμένα
  • 200 γρ. ζάχαρη ψιλή
  • 2 βανίλιες
  • 125 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 35 γρ. κόρν φλάουρ
  • 2 κ.γ. κοφτά baking powder
  • 2 πρέζα/ες αλάτι
  • 50 γρ. βούτυρο λιωμένο και κρύο
  • 100 γρ. λικέρ Bailey's για το σιρόπιασμα
  • Για την κρέμα καραμέλα
  • 2 συσκ. ζαχαρούχο γάλα (2χ400 γραµ.)
  • 200 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.γ. υγρή βανίλια ή κάψουλα βανίλιας
  • 1 πρέζα/ες ανθό αλατιού

Πριν ξεκινήσω

Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Για το παντεσπάνι

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C στον αέρα.

Βουτυρώνουμε και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε δυο όμοια ταψάκια 22 εκ. ή ταψάκια μιας χρήσεως στρογγυλά 23 εκατ.

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κόρν φλάουρ, το baking powder και το αλάτι.

Σε καθαρό μπολ με μίξερ χειρός χτυπάμε τους κρόκους με τα 2/3 της ζάχαρης, μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο για περίπου 5΄.

Ρίχνουμε τις βανίλιες και χτυπάμε ξανά.

Σε ένα άλλο καθαρό μπολ ή στον κάδο του μίξερ με καθαρά εργαλεία χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι, μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές που στέκονται, περίπου για 2΄.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη βροχειδόν και χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμα ώστε να γυαλίσει καλά η μαρέγκα.

Ρίχνουμε την αφράτη μαρέγκα στα χτυπημένα αβγά.

Απαλά αναδιπλώνουμε το μείγμα.

Προσθέτουμε τα στερεά κοσκινισμένα υλικά και ανακατεύουμε απαλά με μαλακή σπάτουλα, για να μη χάσουμε τον όγκο των αυγών.

Τέλος, ρίχνουμε το λιωμένο και κρύο βούτυρο.

Αναδιπλώνουμε με τη σπάτουλα να ενσωματωθεί το βούτυρο στο μείγμα και το ισομοιράζουμε στα 2 έτοιμα ταψάκια.

Ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί, να ροδίσει ελαφρά και να φουσκώσει.

Αφήνουμε να σταθεί στην φόρμα για 10 λεπτά κι έπειτα ξεφορμάρουμε με προσοχή αναποδογυρίζοντάς τα σε σχάρα, για να κρυώσουν τελείως.

Αφαιρούμε με προσοχή το αντικολλητικό χαρτί.

Για την κρέμα

Βάζουμε το ζαχαρούχο γάλα, τη μαύρη μαλακή ζάχαρη, το βούτυρο, τη βανίλια και 1 πρέζα ανθό αλατιού σε μικρή κατσαρόλα με χοντρή βάση.

Ανακατεύουμε τα υλικά με σύρμα ή μαλακή σπάτουλα σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να έρθει η κρέμα σε σημείο βρασμού.

Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα και βράζουμε για 4-5΄ πάντα ανακατεύοντας, γιατί πιάνει στην κατσαρόλα.

Μόλις γίνει παχιά και δέσει ελαφρά, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Αφήνουμε να κρυώσει για λίγα λεπτά και να σφίξει ελαφρά.

Αφού κρυώσουν τα παντεσπάνια κόβουμε κάθε κομμάτι οριζόντια σε 2 λεπτά παντεσπάνια.

Βρέχουμε την επιφάνεια σε κάθε παντεσπάνι με ένα πινέλο, με λίγο λικέρ κρέμα ή απλό σιρόπι.

Κάνουμε στρώσεις παντεσπάνι-καραμέλα και κολλάμε το ένα παντεσπάνι πάνω στο άλλο.

Τέλος περιχύνουμε όλη την υπόλοιπη κρέμα πάνω στην τούρτα.

Με μία σπάτουλα αλείφουμε τα πλαϊνά της τούρτας με όση κρέμα καραμέλα στάζει από την επιφάνεια της τούρτας.

Παγώνουμε την τούρτα καραμέλα στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί για 1 ώρα.

Πριν σερβίρουμε αφήνουμε το γλυκό να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 15΄.

Μυστικά για την τούρτα καραμέλα

Το παντεσπάνι για την τούρτα καραμέλα μπορεί να γίνει και νωρίτερα.

Αφού ψηθεί και κρυώσει τελείως, το παντεσπάνι διατηρείται τυλιγμένο καλά με μεμβράνη στην κατάψυξη για πολλούς μήνες.

Όταν το χρειαστούμε απλά το ξεπαγώνουμε και είναι σαν να ψήθηκε λίγο πριν.

Αν θέλετε μπορείτε να σιροπιάσετε το παντεσπάνι με σιρόπι ζάχαρη-νερό.

https://www.argiro.gr/recipe/tourta-karamela/