Για τη βάση τούρτας μωσαϊκού
Βάζουμε σε φαρδιά κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά, το βούτυρο να λιώσει.
Προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε με κουτάλα να ενωθούν.
Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα.
Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το κονιάκ.
Σπάμε με το χέρι τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια (όχι σκόνη), τα προσθέτουμε στο μείγμα για την τούρτα μωσαϊκό.
Ανακατεύουμε να καλυφθούν τα μπισκότα από το σοκολατένιο μείγμα κι αφήνουμε να κρυώσει.
Το στρώνουμε σε φόρμα δαχτυλίδι, πιέζοντας ώστε να μην υπάρχουν κενά.
Το παγώνουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά.
Για την πανακότα
Σε ένα μπολ με κρύο νερό βυθίζουμε τις μισές ζελατίνες να μαλακώσουν για 5 λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα μικρή με χοντρή βάση ρίχνουμε την μισή κρέμα, το μισό γάλα, τη μισή ζάχαρη και την βανίλια και τα αφήνουμε να έρθουν σε σημείο βρασμού.
Μόλις αρχίσει να φουσκώνει η κρέμα αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Αφαιρούμε τους καρπούς της βανίλιας με μαχαίρι και τους προσθέτουμε στην πανακότα.
Στύβουμε τις μουλιασμένες ζελατίνες και τις ρίχνουμε στην κρέμα, ανακατεύοντας με σύρμα με γρήγορες κινήσεις για να διαλυθούν.
Αδειάζουμε την κρέμα στο τσέρκι με την παγωμένη βάση.
Παγώνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα ή μέχρι να σταθεροποιηθεί.
Με τα υπόλοιπα υλικά της κρέμας, ακολουθώντας τις ίδιες οδηγίες και αφού φτιάξουμε την πανακότα, όπως είναι ζεστή, προσθέτουμε τη ψιλοκομμένη σοκολάτα.
Ανακατεύουμε να λιώσει.
Αδειάζουμε με προσοχή πάνω στην τούρτα μωσαϊκό.
Ξαναπαγώνουμε την τούρτα να σφίξει.
Γαρνίρουμε την τούρτα με φράουλες βουτηγμένες σε σοκολάτα.