• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
469

Για τη βάση

  • 125 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
  • 4 κ.σ. κοφτές κακάο
  • 200 γρ. (1/2 κουτί) ζαχαρούχο γάλα
  • 25 (3/4 του πακέτου) μπισκότα πτι μπερ
  • 2 κ.σ. κονιάκ

Για το παγωτό

  • 250 γρ. (1 κουτί) φυτική σαντιγί
  • 400 γρ. (1 κουτί) ζαχαρούχο γάλα
  • 400 γρ. (1 κουτί) εβαπορέ γάλα
  • 1 βανίλια (ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας)
  • 100 γρ. μικρά μπισκότα σοκολάτας θρυμματισμένα

Για τη γαρνιτούρα

  • 100 γρ. φουντούκια ψημένα
  • 100 γρ. λιωμένη κουβερτούρα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τη βάση

    Φτιάχνουμε πρώτα τη βάση μπισκότου.

    Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε το κακάο κοσκινισμένο και το ζαχαρούχο γάλα.

    Ανακατεύουμε τα υλικά και τα αποσύρουμε από τη φωτιά.

    Προσθέτουμε τα μπισκότα θρυμματισμένα και το κονιάκ.

    Τα ανακατεύουμε καλά.

    Στρώνουμε το μείγμα σε φόρμα δαχτυλίδι 26 ή 28 εκ. (μεγάλη).

    Παγώνουμε τη φόρμα στην κατάψυξη.

    Για το παγωτό

    Χτυπάμε σε ένα μπολ με μίξερ χειρός τη φυτική σαντιγί, στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό

    Δυναμώνουμε το μίξερ και χτυπάμε για 3 με 4 λεπτά μέχρι να αφρατέψει καλά η κρέμα.

    Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα λίγο λίγο σταδιακά και χτυπάμε το μείγμα με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα για 5 λεπτά, να φουσκώσει καλά.

    Τέλος, προσθέτουμε τη βανίλια και χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ.

    Λίγο λίγο σταδιακά ρίχνουμε το γάλα εβαπορέ.

    Δυναμώνουμε ξανά το μίξερ

    Συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 με 3 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να αφρατέψει η ρευστή κρέμα .

    Παγώνουμε το παγωτό στην κατάψυξη για 1 ώρα ή έως ότου αρχίσει ελαφρά να σταθεροποιείται στα τοιχώματα του μπολ.

    Ξαναχτυπάμε το μισοπαγωμένο παγωτό με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει καλά και να γίνει σχεδόν διπλάσιο σε όγκο.

    Τέλος, προσθέτουμε μέσα τα μπισκότα σε κομμάτια.

    Τα ανακατεύουμε με σπάτουλα.

    Αδειάζουμε το παγωτό (που δεν έχει πήξει ακόμα) στη φόρμα.

    Παγώνουμε την τούρτα αρκετές ώρες μέχρι να σφίξει και να σταθεροποιηθεί.

    Τ

    Διαφήμιση

    Για το σερβίρισμα

    Ξεφορμάρουμε την τούρτα σε τουρτιέρα, ρίχνουμε επάνω ολόκληρα τα φουντούκια και την περιχύνουμε με χλιαρή λιωμένη σοκολάτα.

    Αφήνουμε 2 με 3 λεπτά να παγώσει η σοκολάτα από την ψύξη του παγωτού και κόβουμε σε κομμάτια.

    Μυστικά

    Μπορεί να πάρει την γεύση που σας αρέσει δηλαδή να προσθέσετε μερέντα, κακάο, φυστίκι, φουντούκι, μαστίχα ή πουρέ φρούτων.

    Όσο πιο πολλές φορές παγιώσετε και χτυπήσετε το μείγμα παγωτού στο μίξερ τόσο πιο αφράτο θα είναι το αποτέλεσμα.

    Η επαναλαμβανόμενη διαδικασία λειτουργεί όπως η παγωτομηχανή, δηλαδή παγώνει και χτυπάει ταυτόχρονα. Έτσι έχουμε πιο αφράτο παγωτό στο τέλος.

    Να μη βιάζεστε, να αφήστε την τούρτα παγωτό να παγώσει και να σταθεροποιηθεί καλά πριν την κόψετε.

    Αφήστε την τούρτα παγωτό στον πάγκο σας για 15 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να κόβεται εύκολα σε μερίδες.

    Μπορείτε να αντικαταστήσετε την φυτική κρέμα με όποια κρέμα προτιμάτε.

    Δοκιμάστε και :

    Βίντεο

    Ποια γεύση για τούρτα παγωτό θα επιλέγατε;

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται