• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
Βαθμολογήστε

Υλικά

  • Μερίδες 25 τμχ.
  • 3 ασπράδια σε θερμ. δωμ.
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 120 γραμ. ζάχαρη (κρυσταλλική ψιλή)
  • 120 γραμ. άχνη ζάχαρη (κοσκινισμένη)
  • χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Τραγανές μαρέγκες (μπεζέδες)

    Οι μαρέγκες ή μπεζέδες,

    πρέπει απέξω να είναι τραγανός αφρός που λιώνει στο στόμα και μέσα να έχουν μαστιχωτή υφή. Τα ασπράδια να είναι σε θερμοκρασία δωματίου τουλάχιστον για 1 ώρα.

    Ξεκινάμε τη συνταγή

    • Σε πολύ καθαρό κάδο του μίξερ, ρίχνουμε τα ασπράδια με το αλάτι και χτυπάμε αρχικά σε μεσαία ταχύτητα μέχρι η μαρέγκα να αποκτήσει κρεμώδη υφή, με απαλές κορυφές που στέκονται.
    • Σταδιακά και βροχειδόν ρίχνουμε τη ζάχαρη ενώ το μίξερ είναι σε λειτουργία.
    • Δυναμώνουμε το μίξερ και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1,5-2 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει η μαρέγκα να γίνει σατινέ και να σταθεροποιηθούν οι κορυφές της.
    • Η μαρέγκα είναι έτοιμη όταν γυρνάτε ανάποδα τον κάδο του μίξερ και δεν πέφτει αλλά μένει σταθερή.
    • Τέλος, με σπάτουλα διπλώνουμε με απαλές κινήσεις τη μαρέγκα κοσκινίζοντας μέσα την άχνη.
    • Δεν πρέπει να δουλέψετε πολύ το μείγμα γιατί θα χάσετε τον αέρινο όγκο του.
    • Αν θέλετε να κάνετε χρωματιστούς μπεζέδες, τώρα είναι η ώρα που μπορούμε να προσθέσουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής.
    • Αν θέλετε σε παστέλ χρώματα τις μαρέγκες, χρησιμοποιήστε λίγες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής.
    • Αν θέλετε πιο έντονο χρώμα, καλύτερα να δουλέψετε με χρώματα ζαχαροπλαστικής σε μορφή ζελέ γιατί η μεγάλη ποσότητα υγρού χρώματος θα επηρεάσει την σύσταση της μαρέγκας.
    • Χωρίζουμε την μαρέγκα σε 2-3 μέρη και χρωματίζουμε ανάλογα.
    • Απαλά αναδιπλώνουμε να ομογενοποιηθεί το χρώμα στη μαρέγκα. Βάζουμε σε κορνέ ζαχαροπλαστικής.
    • Σε λαμαρίνες μεγάλες, ακουμπάμε σε κάθε γωνία από μια ροζέτα μαρέγκας για να κολλήσει η λαδόκολλα στο ταψί.
    • Πατάμε ελαφρά ώστε να σταθεροποιηθεί η λαδόκολλα.
    • Κόβουμε μαρέγκες μεγάλες ή μαρεγκάκια μικρά σε ότι σχήμα θέλουμε.
    • Εγώ τα κόβω συνήθως σε μέγεθος μπουκιάς με μύτη κορνέ αστέρι.
    • Αν δεν έχετε κορνέ και μύτες ζαχ/κής με ένα κουτάλι αφήνουμε κουταλιές μαρέγκας στην λαδόκολλα.
    • Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 80-100°C και ψήνουμε στον αέρα,για περίπου μία ώρα να στεγνώσουν καλά. Όταν ξεκολλάνε οι μπεζέδες από το χαρτί είναι έτοιμοι. Όταν βλέπετε δυσκολία στο τράβηγμα από χαρτί σημαίνει θέλουν κι άλλο ψήσιμο.
    • Οι μαρέγκες διατηρούνται για πολλές μέρες σφραγισμένες σε γυάλινο βάζο με καπάκι.
    • Οι μαρέγκες δεν αγαπούν την υγρασία και το ψυγείο γι’αυτό αποφεύγετε το ψυγείο και χώρους με πολύ υγρασία.

    Το μυστικό για τέλειες μαρέγκες

    • Τα ασπράδια να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και ολόφρεσκα.
    • Στα ασπράδια δεν πρέπει να πέσει ούτε ίχνος από κρόκο κατά το χώρισμα των αυγών.
    • Το μπολ ανάδευσης πρέπει να είναι πολύ καθαρό από οποιαδήποτε λιπαρή ουσία. Πάντα σκουπίζουμε τον κάδο του μίξερ με ένα κομμάτι χαρτί και λίγο ξύδι για να είμαστε σίγουροι.
    • Βρέχουμε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας με λίγο ξύδι και σκουπίζουμε καλά το φουέ ανάδευσης.
    • Όλα τα υλικά να είναι μετρημένα στον πάγκο.
    • Το ταψί ή ο δίσκος ψησίματος να είναι έτοιμα, στρωμένα με λαδόκολλα ψησίματος.
    • Ο φούρνος πρέπει να είναι καλά προθερμασμένος στους 100°C στον αέρα (ψήνουμε στη μεσαία σχάρα ψήσιμο) ή στους 120°C στις αντιστάσεις (ψήσιμο στην κάτω σχάρα).
    • Πρέπει αμέσως μετά το χτύπημα να μπουν κατευθείαν στο ζεστό φούρνο, για να μην χάσουμε καθόλου όγκο.
    • Χρειάζονται αρκετή ώρα ψήσιμο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, ώστε να στεγνώσουν σωστά.
    • Η δυνατή θερμοκρασία θα τα ψήσει γρήγορα εξωτερικά και θα μετατρέψει το λευκό χρώμα τους σε αχνό κίτρινο. Επίσης, η δυνατή θερμοκρασία θα δημιουργήσει ρωγμές-σκασίματα στην επιφάνεια τους.
    • Μπορεί να ψηθούν, να στεγνώσουν καλά σε σχάρα και να αποθηκευτούν σε ένα μπολ με καπάκι, σε ξηρό μέρος  και όχι στο ψυγείο, για 2-3 ημέρες.

    Διαβάστε και όλα τα υπόλοιπα μυστικά μου, για να φτιάχνετε πάντα τέλεια μαρέγκα για τα γλυκά σας.

    Αν σας άρεσαν οι μπεζέδες, φτιάξτε και την παρακάτω φανταστική συνταγή

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×