Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
- Για τη σπιτική τσιαπάτα, μία μέρα πριν, θρυμματίζουμε τη μαγιά σε μπολ, προσθέτουμε το νερό και με κουτάλι την λιώνουμε.
- Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη, ανακατεύουμε να διαλυθεί.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
- Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη να την προσθέτουμε στο αλεύρι.
- Προσθέτουμε ανακατεύοντας το αλεύρι, να σχηματιστεί ζύμη.
- Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό επιπλέον.
- Αδειάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για 5 λεπτά να γίνει ελαστική.
- Την βάζουμε σε μπολ και το καλύπτουμε με μεμβράνη.
- Την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 15 ώρες (όχι στο ψυγείο, στον πάγκο της κουζίνας σκεπασμένη καλά).
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
- Θρυμματίζουμε τη μαγιά σε μπολ, προσθέτουμε το νερό και με κουτάλι τη λιώνουμε.
- Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη, ανακατεύουμε να διαλυθεί.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
- Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη.
- Προσθέτουμε όλο το μείγμα στο φουσκωμένο προζύμι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
- Προσθέτουμε το γάλα.
- Σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε με το χέρι, για 10 με 15 λεπτά.
- Η ζύμη θα κολλάει και θα σας δυσκολέψει.
- Προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι και τις λιαστές ντομάτες.
- Ζυμώνουμε, σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό σημείο, να διπλασιαστεί σε όγκο, για 1 ώρα και 30 λεπτά.
- Πασπαλίζουμε τρεις λαμαρίνες με μπόλικο αλεύρι.
- Με μία κουτάλα χύνουμε 1/3 από τη φουσκωμένη αραιή ζύμη σε κάθε λαμαρίνα (καλά αλευρωμένη).
- Αλευρώνουμε καλά τα χέρια μας και δίνουμε στη ζύμη σχήμα τσιαπάτας, πλακέ και μακρόστενο, με ύψος 2,5 εκ.
- Πλαταίνουμε τη ζύμη με τα δάχτυλα, πασπαλίζουμε με αλεύρι και την αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένη για 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα και ψήνουμε συγχρόνως και τις τρεις τσιαπάτες για 25 με 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Τις απολαμβάνουμε ζεστές, είναι τέλειες!
Αν σας άρεσε αυτό το ιταλικό ψωμί τσιαπάτα με λιαστή ντομάτα, δείτε και το παρακάτω.
ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ ΚΑΙ