Εκτέλεση
Για το τσουρέκι
Λιώνουμε πρώτα σε ένα μικρό κατσαρολάκι το βούτυρο με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά.
Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Προσθέτουμε και τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι και το κακάο και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για το τσουρέκι με σοκολάτα και επικάλυψη λευκής σοκολάτας.
Ζυμώνουμε για 10 λεπτά με το γάντζο στο μίξερ.
Βάζουμε τη ζύμη σε μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Αυτό εξαρτάται από τη θερμοκρασία του χώρου.
Εάν την έχουμε κοντά σε ζεστό σημείο, θα φουσκώσει σε περίπου 1-1,5 ώρα. Αν την αφήσουμε στον πάγκο, θα φουσκώσει σε περίπου 2,5 ώρες.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια. Κάθε κομμάτι το χωρίζουμε σε τρία ίσα μέρη.
Πλάθουμε τρία φιτίλια και τα πλέκουμε κοτσίδα.
Βάζουμε το τσουρέκι σε λαμαρίνα με λαδόκολλα.
Όμοια φτιάχνουμε και το δεύτερο τσουρέκι.
Τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό σημείο για περίπου 40 λεπτά.
Αλείφουμε τα τσουρέκια με διάλυμα αυγού και αφήνουμε να σταθούν για 10 λεπτά να τεντώσουν.
*Υπολογίστε επιπλέον χρόνο προετοιμασίας λόγω της αναμονής για τα φουσκώματα.
Ψήσιμο – χρόνος ψησίματος
Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 45 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Για την επικάλυψη
Λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα, προσθέτουμε λίγο ηλιέλαιο για να γίνει πιο ρευστή και βουτάμε μέσα τα τσουρέκια.
Τα αφήνουμε σε σχάρα να στραγγίσουν.
Πασπαλίζουμε με τρούφα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν και να κρυώσει η σοκολάτα.
Όταν τα κόβουμε, μέσα το τσουρέκι μας είναι σοκολατένιο και απέξω έχει λευκή σοκολάτα με τρούφα κουβερτούρας.
*Υπολογίστε επιπλέον χρόνο προετοιμασίας λόγω της αναμονής για τα φουσκώματα.