Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΑΦΡΑΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ
Εξοπλισμός
Μίξερ με κάδο
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΑΦΡΑΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ
Video
Εκτέλεση
ΠΡΟΖΥΜΙ
- Θρυμματίζουμε τη μαγιά, σε ένα μεσαίο μπολ, με τα δάχτυλα.
- Προσθέτουμε μία κουταλιά από τη συνολική ζάχαρη και τα 200 γρ. νερό.
- Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε να λιώσουμε τη μαγιά.
- Προσθέτουμε μέσα 150 γρ. από το συνολικό αλεύρι.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά να δημιουργηθεί ένας χυλός.
- Σκεπάζουμε με μεβράνη το προζύμι.
- Βάζουμε το προζύμι σε χλιαρό σβηστό φούρνο και το αφήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί και να φουσκώσει.
ΖΥΜΗ
- Κρατάμε 25 γραμ. από το βούτυρο Lurpak για το τέλος του ζυμώματος και λιώνουμε τα υπόλοιπα 100 γραμ. από το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.
- Αποσύρουμε το βούτυρο από τη φωτιά. Αφήνουμε λίγα λεπτά να πέσει η θερμοκρασία του.
- Χτυπάμε σε γουδί ή στο μούλτι τη μαστίχα και το κακουλέ με λίγη από τη ζάχαρη της συνταγής, να γίνουν σκόνη.
- Ελέγχουμε να μην καίει το βούτυρο και προσθέτουμε μέσα τη ζάχαρη, το ξύσμα, τον χυμό και τα δύο αυγά.
- Με σύρμα ανακατεύουμε τα υλικά.
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το υπόλοιπο αλεύρι (500 γραμ.), το αλάτι, τη μαστίχα, το κακουλέ και το μαχλέπι.
- Ανακατεύουμε τα υλικά με ένα κουτάλι και κάνουμε λακούβα στο αλεύρι.
- Προσθέτουμε τα υγρά υλικά (βούτυρο, αυγά, χυμό) καθώς και το φουσκωμένο προζύμι.
- Δουλεύουμε για 2 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα (με τον γάντζο ζυμώματος) μέχρι να βραχεί το αλεύρι.
- Δυναμώνουμε σε μεσαία ταχύτητα και συνεχίζουμε το χτύπημα για 6 – 8 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει σαν τσίχλα. Αν χρειαστεί, σκάψτε τα τοιχώματα του μπολ με μία μαλακή σπάτουλα.
- Στο τέλος του ζυμώματος και ενώ το μίξερ είναι σε λειτουργία προσθέτουμε σταδιακά σε μικρά κομμάτια το υπόλοιπο βούτυρο (25 γραμ.)
- Με βουτυρωμένα χέρια πιάνουμε τη μαλακή, αφράτη ζύμη και την βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ με την ένωση προς τα κάτω.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μεβράνη και αφήνουμε τη ζύμη για τσουρέκι κοντά σε ζεστό σημείο για 1 ώρα και 20 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί.
ΠΛΑΣΙΜΟ
- Αφού φουσκώσει η ζύμη, με βουτυρωμένα χέρια την βγάζουμε στον πάγκο και την ξεφουσκώνουμε πιέζοντάς την. Η συνολική ζύμη έχει βάρος 1.200 γραμ. Θα φτιάξουμε 2 μεγάλα τσουρέκια των 600 γραμ. το καθένα.
- Χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση.
- Κάθε κομμάτι ζύμης το χωρίζουμε στα 2 και πλάθουμε 2 κορδόνια με μήκος περίπου 50εκ.
- Κάνουμε σταυρό τα 2 κορδόνια στον πάγκο με το χέρι πιέζουμε την ένωση του σταυρού να πλατύνει. Πλέκουμε το τσουρέκι.
- Κλείνουμε τις ενώσεις από κάτω.
- Ακουμπάμε το τσουρέκι σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
- Με τον ίδιο τρόπο πλάθουμε και το επόμενο τσουρέκι.
- Αφήνουμε τα τσουρέκια σε σβηστό ζεστό φούρνο για 1 ώρα μέχρι να φουσκώσουν.
- Χτυπάμε 1 μικρό αυγό με 1 κ.σ. νερό και με ένα πινέλο προσεκτικά αλείφουμε τα φουσκωμένα τσουρέκια.
ΨΗΣΙΜΟ
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο τον άερα στους 160 ºC στη μεσαία σχάρα για περίπου 45 λεπτά.
- Αν τα τσουρέκια αρχίσουν να παίρνουν νωρίς χρώμα, χαμηλώστε το φούρνο σας ή σκεπάστε με αντικολλητικό χαρτί.
- Μην ξεχάσετε όταν ψήνετε τσουρέκι να βάζετε πάντα στη βάση του φούρνου ταψί με βραστό νερό. Οι υδρατμοί βοηθούν στο φούσκωμα του τσουρεκιού και στο γυάλισμά του.
- Αφήνουμε τα τσουρέκια να σταθούν στο ταψί αφού τα βγάλουμε από το φούρνο για περίπου 20 λεπτά.
- Μετά, τα βάζουμε πάνω σε πετσέτα ή σε σχάρα να στεγνώσουν.
- Τα τυλίγουμε με μεμβράνη αφού κρυώσουν για να μην ξεραθούν.
ΧΩΡΙΣ ΜΙΞΕΡ
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι για τσουρέκι σε λεκάνη.
- Προσθέτουμε το προζύμι και το μείγμα αυγό-βούτυρο-ζάχαρη-πορτοκάλι.
- Ρίχνουμε τα αρωματικά και με μία κουτάλα ανακατεύουμε τα υλικά.
- Η ζύμη είναι κολλώδης και θα σας δυσκολέψει λίγο στο ζύμωμα γιατί θα κολλάει στα χέρια.
- Κάθε φορά που κολλάει να βουτυρώνετε τα χέρια σας και να ζυμώνετε. Θέλει ζύμωμα γύρω στα 10 λεπτά μέχρι να γίνει απαλή.
- Σκεπάζουμε το μπολ με τη ζύμη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα εάν είναι σε ζεστό σημείο.
- Όταν φουσκώσει η ζύμη τη χωρίζουμε σε 2 μπάλες και κατόπιν την κάθε μπάλα σε τρία μέρη.
- Πλάθουμε 6 φιτίλια και ανά 3 τα πλέκουμε σε κοτσίδα.
- Φτιάχνουμε δύο τσουρέκια και εδώ αν θέλουμε μπήγουμε κόκκινα αυγά στις ενώσεις.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Πλέκουμε το τσουρέκι με χαλαρή πλέξη και όχι σφιχτή.
- Αν κάνουμε μεγαλύτερη δόση, αφήνουμε απόσταση ανάμεσα για να μην κολλήσουν.
- Όταν αλείψεις με διάλειμμα αυγού περίμενε 5 λεπτά να ξανατεντώσουν και μετά ψήσε τα.
- Ένας ωραίος τρόπος για να φουσκώνουν γρήγορα τα τσουρέκια και το προζύμι είναι να ανάψεις το φούρνο σου για 2 λεπτά στους 100ºC και να τον σβήσεις. Αφού σβήσεις το φούρνο, τότε βάζεις τη ζύμη στο ζεστό περιβάλλον του σβηστού φούρνου να φουσκώσει.
- Προσοχή στις θερμοκρασίες και καλή επιτυχία!
- Τέτοια φουσκωτά και αφράτα τσουρέκια με ίνες δεν έχεις δοκιμάσει!
- Διαβάστε ακόμα περισσότερα μυστικά επιτυχίας για τα πιο νόστιμα τσουρέκια.