Τυροπιτακια με ζυμη γιαουρτιου
Τυροπιτάκια με ζύμη γιαουρτιού
Μια αυθεντική παραδοσιακή συνταγή για τυροπιτάκια με ζύμη γιαουρτιού. Στην συνέχεια για την ζύμη για τα τυροπιτάκια αφράτα και εύκολα με γιαούρτι από την Αργυρώ,
- Με ένα κόσκινο, κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι.
- Κρατήστε στην άκρη 1 φλ. αλεύρι και θα το προσθέσετε κατά το ζύμωμα.
- Μέσα στο αλεύρι, προσθέτουμε σε κομματάκια το βούτυρο (ή το ελαιολαδο) και ψιχουλιάζουμε με τα δάχτυλα-τρίβουμε το μίγμα για τα λυχναράκια, να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.
- Κάνουμε λακκούβα, προσθέτουμε το γιαούρτι, το αυγό, τη ζάχαρη.
- Αν η ζύμη για τυροπιτάκια με γιαούρτι απ’ την Αργυρώ σας κολλάει στα χέρια, προσθέτουμε αλεύρι μέχρι να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει.
- Πρόκειται για μια αυθεντική νησιώτικη συνταγή για τυροπιτάκια εύκολα, αφράτα με γιαούρτι που θα σας βγάζει ασπροπρόσωπους πάντα με τη νοστιμιά της.
- Ζυμώνουμε καλά και τυλίγουμε τη ζύμη για τυροπιτάκια με γιαούρτι απ’ την Αργυρώ σε μια μεμβράνη.
- Την αφήνουμε για 45 λεπτά στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια και πασπαλίζοντας αλεύρι όποτε είναι αναγκαίο, ανοίγουμε τα κομμάτια σε πολύ λεπτό φύλλο.
- Αν έχετε μηχανή για φύλλο ακόμα καλύτερα.
- Με κουπ πατ ή με ροδάκι, κόβουμε δίσκους ζύμης διαμέτρου 10 εκ..
- Σε κάθε φύλλο ακουμπάμε στο κέντρο 1 κ.γλ. γέμιση.
- Ανασηκώνουμε τα πλαϊνά τσιμπώντας τα, με την βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας, φυλακίζοντας μέσα τη γέμιση και δημιουργώντας τοιχώματα ζύμης.
- Τα αραδιάζουμε σε μια λαδωμένη λαμαρίνα.
- Τα αλείφουμε με διάλυμα αυγού.
- Τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.
- Ψήνουμε τα λυχναράκια στους 180°C βαθμούς για 25 λεπτά, να ροδίσουν καλά.
- Πασπαλίζουμε με κανέλα.
Για την γέμιση
- Βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με κουτάλι.
Το μυστικό για τα παραδοσιακά λυχναράκια
- Η γλύκα της γέμισης είναι καθαρά υποκειμενική. Δοκιμάστε τη γέμιση κι αν θέλετε προσθέστε λίγη ζάχαρη. Στην Πάρο οι γλυκές τυρόπιτες δεν γίνονται πολύ γλυκές.
- Βούτυρο ή ελαιολαδο; Την περίοδο του Πάσχα που έχουμε πολύ ντόπιο φρέσκο βούτυρο φτιάχνουμε τις πίτες με βούτυρο Παριανό. Όμως και με ελαιολαδο γίνονται τέλειες.
- Αν η φρέσκια μυζήθρα σας είναι ημέρας έχει αρκετή υγρασία, όποτε θα πρέπει να τη στραγγίσετε καλά σε τουλπάνι.
- Μπορείτε να κάνετε και απλή ζύμη, χωρίς αυγό και γιαούρτι, μόνο με λάδι, λίγο χυμό πορτοκαλιού, αλεύρι και ζάχαρη.
- Η ποσότητα τεμαχίων, εξαρτάται πάντα από το πόσο λεπτό θα ανοίξετε το φύλλο. Όσο πιο λεπτό το φύλλο τόσο πιο πολλά λυχναράκια θα βγουν στο τέλος.
- Ανοίξτε πολύ λεπτό το φύλλο για να μείνουν τραγανά τα τυροπιτάκια εύκολα αφράτα με γιαούρτι.
- Η γέμιση πρέπει να είναι σταθερή κι όχι αραιή. Γι’ αυτό αν χρειαστεί προσθέστε λίγη φρυγανιά, αλεύρι ή σιμιγδάλι.
- Ανακατέψτε πολύ καλά τα υλικά της γέμισης ώστε να λιώσει καλά η μυζήθρα και η γέμιση να γίνει κρέμα.
- Δεν πρέπει να είναι πολύ γεμάτα τα λυχναράκια, γιατί θα φουσκώσουν με το ψήσιμο και θα χυθούν έξω από το φύλλο.
- Όταν φτιάξετε τα λυχναράκια, μπορείτε να ψήσετε λίγα και τα υπόλοιπα να τα καταψύξετε. Μετά όταν τα χρειαστείτε, τα αφήνετε 30 λεπτά στον πάγκο σας, αλείφετε τότε με διάλυμα αυγού και τα ψήνετε.
- Αφού ψηθούν διατηρούνται για 4 με 5 ημέρες εκτός ψυγείου.