Τσουρέκι με μέλι, εύκολο και χωρίς ζάχαρη. Το μέλι δεν το καταλαβαίνεις στη γεύση και έχεις τσουρέκι παραδοσιακό αφράτο με ίνες χωρίς μίξερ. Το καλό...

Τσουρέκι με μέλι, εύκολο και χωρίς ζάχαρη. Το μέλι δεν το καταλαβαίνεις στη γεύση και έχεις τσουρέκι παραδοσιακό αφράτο με ίνες χωρίς μίξερ. Το καλό τσουρέκι θέλει μόνο αγνά υλικά και υπομονή. Καλή επιτυχία!

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
  • αναμονή 12 ώρες & 20 λεπτά
Βαθμολογήστε

Υλικά

  • Μερίδες 2 τμχ

Για τα τσουρέκια με μέλι

  • 125 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 200 γρ. μέλι θυμαρίσιο
  • 200 γρ. γάλα πλήρες
  • 1 αυγό
  • 1 κρόκο αυγού
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά (ή δυο κύβους νωπή φρέσκια μαγιά)
  • 550 γρ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι
  • 1 πορτοκάλι (ξύσμα)
  • 1 κ.γ. μαχλέπι σε σκόνη
  • 1/4 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη ή κακουλέ
  • Κρόκος για το άλειμμα
  • Λίγο λιωμένο βούτυρο για το πλάσιμο

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Μαλακό ή λιωμένο χλιαρό βούτυρο

    Όχι έξτρα αλεύρι στο πλάσιμο του τσουρεκιού

    Πάγωμα ζύμης για λίγη ώρα στο ψυγείο για καλύτερη διαχείριση

    Για τη ζύμη

    Χτυπάμε πρώτα σε ένα μικρό μπολ το αυγό με τον κρόκο με ένα πιρούνι. Τα αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

    Σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.

    Προσθέτουμε το μέλι να αραιώσει πάντα σε χαμηλή φωτιά.

    Μόλις λιώσουν το βούτυρο με το μέλι αποσύρουμε από τη φωτιά.

    Προσθέτουμε το γάλα και τα αυγά ανακατεύοντας ώστε να αναμειχθούν τα υλικά για τα τσουρέκια με μέλι και να πέσει η θερμοκρασία του βουτύρου-μελιού.

    Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη μαστίχα, το μαχλέπι κι ανακατεύουμε τα υλικά.

    Κάνουμε βαθούλωμα στη μέση του αλευριού και ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά.

    Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε από το κέντρο προς τα έξω μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη κολλώδης.

    Διαφήμιση

    Για το φούσκωμα

    Αφού όλη ζύμη μαζευτεί γύρω από το κουτάλι και καθαρίσουν τα τοιχώματα του μπολ σκεπάζουμε πολύ καλά τη ζύμη και την αφήνουμε για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.

    Μετά την βάζουμε στο ψυγείο και την αφήνουμε να ωριμάσει και γίνει διπλάσια μέχρι την άλλη μέρα.

    Την επόμενη ημέρα βουτάμε τα χέρια σε λιωμένο βούτυρο και βουτυρώνουμε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας.

    Αδειάζουμε την ζύμη και την ξεφουσκώνουμε ζυμώνοντας την απαλά.

    Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί για 40′.

    Μετά, χωρίζουμε τη ζύμη στα 2. Θα φτιάξουμε 2 μεσαία τσουρέκια σε ό,τι σχήμα θέλουμε.

    Τα ακουμπάμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.

    Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου προφυλαγμένα από ρεύματα, μέχρι να γίνουν διπλάσια και φουσκωτά.

    Τα αλείφουμε με διαλυμένο κρόκο σε λίγες σταγόνες νερό, απαλά με ένα πινέλο.

    Αφήνουμε για ακόμα 10′ τα τσουρέκια να τεντώσουν.

    Διαφήμιση

    Για το ψήσιμο

    Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για περίπου 35′ να ροδίσουν και να φουσκώσουν κι άλλο.

    Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα στην μεσαία σχάρα στους 160-170 °C γύρω στα 25′ περίπου να φουσκώσουν κι άλλο και να ροδίσουν καλά.

    Αφήνουμε τα τσουρέκια να κρυώσουν τελείως.

    Για τη συντήρηση

    Τα τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη τροφίμων για να διατηρηθούν μαλακά και αφράτα με την σωστή υγρασία τους.

    Διαφήμιση

    Μυστικά επιτυχίας

    Το τσουρέκι με μέλι έχει μια ιδιαίτερη σύσταση. Η ζύμη βγαίνει κολλώδης, γι’ αυτό χρειάζεστε απαραίτητα μαλακό ή λιωμένο χλιαρό βούτυρο για να μπορέσετε να την πιάσετε και να την πλάσετε.

    Ποτέ μην βάζετε έξτρα αλεύρι στο πλάσιμο του τσουρεκιού. Θα το καταστρέψετε.

    Αν η ζύμη σας φαίνεται πολύ μαλακή αφήστε την λίγη ώρα στο ψυγείο να παγώσει και να μπορείτε να την διαχειριστείτε. Σκεφτείτε την σφολιάτα, όταν δίνετε σχήμα στη σφολιάτα και από την ζέστη του περιβάλλοντος μαλακώνει και λιώνει έτσι και αυτή η ζύμη παθαίνει το ίδιο. Λίγη δροσιά λοιπόν θα κάνει το πλάσιμο του τσουρεκιού πολύ πιο εύκολο.

    Αν τα τσουρέκια σας πάρουν γρήγορα χρώμα, σκεπάστε τα με λαδόκολλα και συνεχίστε κανονικά να ολοκληρωθεί το ψήσιμο του.

    Για καλύτερο σχήμα στα τσουρέκια σας μπορείτε να τα βάλετε σε φόρμα μακρόστενη μεγάλη ή στρογγυλή αφού βάλετε μέσα στη φόρμα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

    Μπορείτε να βάλετε κόκκινο αυγό στο τσουρέκι με δυο τρόπους. Ή το βάζετε την ώρα που δίνετε σχήμα στο τσουρέκι σας όποτε θα ψηθούν μαζί παραδοσιακά, ή μπορείτε να βάλετε το κόκκινο αυγό στο τσουρέκι αφού ψηθεί. Όσο ακόμα το τσουρέκι είναι ζεστό, με τη λαβή ενός κουταλιού κάνουμε ένα άνοιγμα ελαφρύ και μπήγουμε ένα κόκκινο αυγό μέσα στην πλέξη του τσουρεκιού.

    Με την ίδια ζύμη μπορείτε να βγάλετε 4 ατομικά τσουρέκια αντί για 2 μεσαία.

    Το ψημένο τσουρέκι αφού κρυώσει καλά μπορείτε να το συντηρήσετε στην κατάψυξη για μήνες. Πολύ καλό τύλιγμα χρειάζεται με μεμβράνη για να μην το κάψει η κατάψυξη.

    Μελετήστε ακόμα περισσότερα μυστικά για τσουρέκια που θα τρελάνουν κόσμο!

    Σχέδια για τσουρέκια

    Ποιο γλυκό χωρίς ζάχαρη θα φτιάχνατε;

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×