Κάποτε, πριν από χρόνια, όταν πρωτόφαγα τζιγεροσαρμά, καλεσμένη σε κάποιο τραπέζι στη Θεσσαλονίκη, τρελάθηκα με τη νοστιμιά του. Φτιάξτε αυτόν το μεζέ...

Κάποτε, πριν από χρόνια, όταν πρωτόφαγα τζιγεροσαρμά, καλεσμένη σε κάποιο τραπέζι στη Θεσσαλονίκη, τρελάθηκα με τη νοστιμιά του. Φτιάξτε αυτόν το μεζέ και θα καταλάβετε τι εννοώ.

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 15 λεπτά
154

Για τους τζιγεροσαρμάδες

  • 2 συκωταριές αρνίσιες (από μικρό αρνί)
  • 2-3 μπόλιες αρνίσιες
  • 1/2 φλ. ρύζι Καρολίνα πλυμένο
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 αυγά
  • 1/2 ματσ. δυόσμο φρέσκο (ψιλοκομμένο)
  • 1/2 ματσ. άνηθο (ψιλοκομμένο)
  • 1/2 ματσ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • 5-6 πατάτες
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

Για την κρούστα

  • 400 γρ. γιαούρτι (στραγγιστό)
  • 2 αυγά
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τους τζιγεροσαρμάδες

    Πρώτα ζεματάμε τις συκωταριές για 6 με 7 λεπτά.

    Αφήνουμε να κρυώσουν, αφαιρούμε τις συμφύσεις και τις ψιλοκόβουμε όσο πιο πολύ γίνεται.

    Βάζουμε σε μια μικρή λεκάνη την ψιλοκομμένη συκωταριά και προσθέτουμε το τριμμένο ξερό κρεμμύδι, τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ρύζι, το λάδι, τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε.

    Ζυμώνουμε πολύ καλά.

    Βουτάμε τις μπόλιες σε ζεστό νερό για ν’ ανοίξουν. Όχι σε καυτό νερό γιατί θα διαλυθούν.

    Τις απλώνουμε στον πάγκο και αφού αφαιρέσουμε τα χοντρά κομμάτια, τις κόβουμε σε τετράγωνα μεγάλα κομμάτια.

    Παίρνουμε μια κουτάλα της σούπας ή ένα φλιτζάνι του τσαγιού και βάζουμε μέσα 1 κομμάτι μπόλια (πρέπει να περισσεύει απ’ το χείλος για να καλύψουμε όλο τον τζιγεροσαρμά).

    Γεμίζουμε την κουτάλα ή το φλιτζάνι με γέμιση και γυρίζουμε προς τα μέσα την μπόλια που περισσεύει κλείνοντας καλά τη γέμιση.

    Αναποδογυρίζουμε το σαρμά σε ταψί με την ένωση προς τα κάτω. Φανταστείτε έναν μεγάλο σφαιρικό ντολμά.

    Αφού τελειώσουμε με όλους τους τζιγεροσαρμάδες, κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις μπήγουμε ενδιάμεσα στους σαρμάδες.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και πασπαλίζουμε με ρίγανη.

    Περιχύνουμε με 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο και ραντίζουμε με ελάχιστο νερό τις πατάτες.

    Για το ψήσιμο

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C με σκεπασμένο το ταψί για 1 ώρα και 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.

    Δεν χρειάζονται υγρά στο ταψί γιατί οι σαρμάδες θα βγάλουν τα δικά τους.

    Αφού ψηθούν, χτυπάμε καλά με σύρμα τ’ αυγά με το γιαούρτι και λίγο αλάτι.

    Περιχύνουμε το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγα λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρούστα γιαουρτιού.

    Διαφήμιση

    Εναλλακτικά

    Μπορούμε αντί για ατομικούς σαρμάδες να φτιάξουμε ένα μεγάλο ρολό.

    Ο τζιγεροσαρμάς είναι ένας από τους ωραιότερους μεζέδες για το για το Πασχαλινό τραπέζι

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται