• προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
175

Για το vegan κέικ χωρίς γλουτένη

  • 1½ φλ. μέλι θυμαρίσιο (ή maple syrup για αυστηρά vegan)
  • 1 φλ. σπορέλαιο
  • 3/4 φλ. ταχίνι με κακάο (ή της αρεσκείας σας)
  • 1 φλ. χυμό πορτοκάλι
  • 1/4 φλ. κονιάκ
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι (ακέρωτο)
  • 1 κ.γ. κοφτό κανέλα
  • 1 κ.γ. γαρύφαλο
  • 4 φλ. αλεύρι χ.γ.
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλ. σταφίδες ανάμεικτες
  • 1/2 φλ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Καλό ψήσιμο γιατί κρατάει υγρασία.

    Ψήνουμε σε μακρόστενη φόρμα.

    Δεν ανοιγοκλείνουμε το φούρνο όσο ψήνεται.

     

    Vegan κέικ χωρίς γλουτένη

    Για το vegan κέικ χωρίς γλουτένη και χωρίς ζάχαρη κοσκινίζουμε πρώτα το μπέικιν με το αλεύρι.

    Διαλύουμε το ταχίνι με λίγο χυμό.

    Βάζουμε σε μπολ το μέλι, το λάδι, το ταχίνι, το χυμό, το κονιάκ, το ξύσμα, την κανέλα και τα γαρύφαλα.

    Δουλεύουμε το μείγμα πολύ γρήγορα με κυκλικές κινήσεις με σύρμα για να ενωθούν τα υλικά.

    Προσθέτουμε το αλεύρι με το baking powder.

    Τέλος προσθέτουμε την σταφίδα με το καρύδι.

    Απαλά ανακατεύουμε.

    Λαδώνουμε 2 μακρόστενες φόρμες του κέικ και τις αλευρώνουμε.

    Γεμίζουμε κάθε φόρμα.

    Για το ψήσιμο

    Ψήνουμε το κέικ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 ºC στις αντιστάσεις για περίπου 1 ώρα.

    Θέλει καλό ψήσιμο γιατί κρατάει υγρασία.

    Ελέγχουμε με την λάμα του μαχαιριού.

    Δεν ανοιγοκλείνουμε τον φούρνο όταν ψήνεται το κέικ.

    Μυστικό

    Είναι προτιμότερο να ψήσουμε σε μακρόστενες φόρμες παρά σε στρογγυλή βαθιά φόρμα γιατί ξεφορμάρεται δύσκολα.

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται