Εκτέλεση
Ξεκινάμε το vegan παστίτσιο που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα το κλασικό παστίτσιο φτιάχνοντας πρώτα την σάλτσα κιμά μανιταριών.
Μετά φτιάχνουμε την vegan béchamel ακριβώς όπως φτιάχνουμε την εύκολη μπεσαμέλ και βράζουμε τα μακαρόνια.
Για τον κιμά μανιταριών
Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο να κάψει.
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια.
Σοτάρουμε να πέσει ο όγκος τους σε δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο. Ανακατεύουμε και σοτάρουμε λίγα λεπτά να γίνει διάφανο το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τις ντομάτες.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Χαμηλώνουμε την εστία. Σιγοβράζουμε τον κιμά μανιταριών για 15’.
Ο vegan κιμάς πρέπει να είναι ζουμερός στο τέλος.
Αποσύρουμε από την εστία.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο καρύδι κι ανακατεύουμε την σάλτσα.
Εναλλακτικά, αντί για μανιτάρια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κιμά σόγιας ή μίξη των δύο.
Για τη vegan μπεσαμέλ
Βάζουμε όλα τα υλικά κρύα, στην κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα, να λιώσει το κορν φλάουρ πριν βάλουμε την σάλτσα στην φωτιά.
Βράζουμε την vegan μπεσαμέλ σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά να δέσει ανακατεύοντας τακτικά.
Για το μοντάρισμα
Σε λαδωμένο ταψί βάζουμε τα βρασμένα μακαρόνια.
Προσθέτουμε 1 κουτάλια μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με λίγο φυτικό τυρί.
Απλώνουμε σε μια στρώση τον κιμά μανιταριών.
Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα μακαρόνια και το υπόλοιπο τυρί.
Τέλος κάνουμε μια στρώση την φυτική μπεσαμέλ.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC στον αέρα στην μεσαία σχάρα για περίπου 40’ να ροδίσει η επιφάνεια του.