Για τον χαλβά με σοκολάτα
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας και τις φλούδες από το λεμόνι και το πορτοκάλι μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Αν χρησιμοποιήσουμε βούτυρο σε περίοδο εκτός νηστείας το ζεσταίνουμε και το καθαρίζουμε από την πρωτεΐνη. Ο χαλβάς σιμιγδαλένιος με σοκολάτα χρειάζεται καθαρό βούτυρο για πλούσια γεύση.
Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι.
Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για αρκετή ώρα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσει καλά και να σκουρύνει.
Να σκάσει ο κόκκος από το σιμιγδάλι και να βγάλει όλα τα αρώματά του.
Προσθέτουμε την κανέλα και τις σταφίδες, που δίνουν έξτρα γεύση.
Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Με την κουτάλα και με προσοχή ρίχνουμε λίγο-λίγο το ζεστό σιρόπι στο καβουρντισμένο σιμιγδάλι.
Προσοχή γιατί πετάγεται το μίγμα και καίει πολύ!
Ξαναβάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να ξεκολλάει από την κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το καβουρδισμένο αμύγδαλο και την ψιλοκομμένη σοκολάτα.
Ανακατεύουμε να λιώσει η σοκολάτα.
Τον αδειάζουμε σε μια φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για το σερβίρισμα
Αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.
Γαρνίρουμε με γραμμές λιωμένης σοκολάτας.
Και με ψιλοκομμένο γλυκό κουταλιού.