Πέρα από την Ελλάδα, σε πολλές άλλες χώρες έχουν παρόμοια γλυκίσματα. Ο παραδοσιακός  της Συρίας λέγεται Mamounieh και η καταγωγή του εντοπίζεται στα αρχαία...

Πέρα από την Ελλάδα, σε πολλές άλλες χώρες έχουν παρόμοια γλυκίσματα. Ο παραδοσιακός  της Συρίας λέγεται Mamounieh και η καταγωγή του εντοπίζεται στα αρχαία χρόνια, στην πόλη Aleppo. Πρόκειται για μια πουτίγκα με σιμιγδάλι, κανέλα και κουκουνάρι, η οποία τρώγεται ζεστή για πρωινό.

Στην Ινδία  -όπως και άλλα γλυκίσματα- υπάρχει σε πάρα πολλές παραλλαγές, τουλάχιστον 25. Μια που μοιάζει αρκετά με τον δικό μας είναι ο Sooji Halwa (sooji σημαίνει σιμιγδάλι) με σιμιγδάλι, ζάχαρη και βούτυρο κλαριφιέ. Σερβίρεται ψιχουλιαστός σε ποτήρια ή μπολάκια. 

Παρόλη τη μακρά ιστορία του, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αναβίωση του χαλβά στα τραπέζια των σπιτιών στη χώρα μας. Τα σύγχρονα διατροφικά αδιέξοδα που δημιούργησε η τεχνολογία τροφίμων με την κατάχρηση συντηρητικών και χημικών υποκατάστατων, έστρεψαν και πάλι το ενδιαφέρον στις διατροφικές συνήθειες των περασμένων δεκαετιών και σε μία σειρά προϊόντων που αποτελούσαν τη βάση της διατροφής από αρχαιοτάτων χρόνων.

Υπάρχει ένα ακόμα χαρακτηριστικό που έκανε και πάλι στις μέρες μας δημοφιλή τον παραδοσιακό χαλβά με σιμιγδάλι και ελαιόλαδο. Εκτός από νηστίσιμος, όπως και πολλά ελληνικά παραδοσιακά γλυκά, είναι και vegan. Δηλαδή, δεν περιέχει κανένα συστατικό ζωικής προέλευσης. Μια τάση ασφαλώς ανερχόμενη και στη χώρα μας. Αν μη τι άλλο έχει άπειρα παραδοσιακά γλυκά που μπορούν να προσφέρουν μια εξαιρετική λύση για όσους ενδιαφέρονται ή ακολουθούν αυτό το είδος διατροφής, όπως ο χαλβάς σιμιγδαλένιος χωρίς λάδι.

Οι λάτρεις της σοκολάτας μπορούν να τον απολαύσουν σε μια διαφορετική εκδοχή αυτόν τον χαλβά. Οι έξτρα πινελιές με σοκολάτα και γλυκό του κουταλιού τον απογειώνουν και τον κάνουν ακόμα πιο λαχταριστό. Μόλις κρυώσει ο χαλβάς με σοκολάτα και σιμιγδάλι ψιλό γίνεται ακόμα πιο απολαυστικός.  

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
220

Για το χαλβά με σοκολάτα

  • 2/3 φλ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο ή καθαρό βούτυρο
  • 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 κ.σ. κανέλα τριμμένη
  • 2½ φλ. ζάχαρη
  • 4 φλ. νερό
  • 1/2 φλ. αμύγδαλα καβουρδισμένα
  • 1/2 φλ. σταφίδα σουλτανίνα
  • 1 φλούδα πορτοκαλιού
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 100 γρ. πικρή σοκολάτα ψιλοκομμένη

Για το γαρνίρισμα

  • Λίγη λιωμένη σοκολάτα
  • Γλυκό κουταλιού πορτοκάλι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσει καλά.

    Σερβίρουμε αφού κρυώσει.

    Για τον χαλβά με σοκολάτα

    Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας και τις φλούδες από το λεμόνι και το πορτοκάλι μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

    Αν χρησιμοποιήσουμε βούτυρο σε περίοδο εκτός νηστείας το ζεσταίνουμε και το καθαρίζουμε από την πρωτεΐνη. Ο χαλβάς σιμιγδαλένιος με σοκολάτα χρειάζεται καθαρό βούτυρο για πλούσια γεύση. 

    Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι.

    Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για αρκετή ώρα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσει καλά και να σκουρύνει.

    Να σκάσει ο κόκκος από το σιμιγδάλι και να βγάλει όλα τα αρώματά του. 

    Προσθέτουμε την κανέλα και τις σταφίδες, που δίνουν έξτρα γεύση. 

    Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

    Με την κουτάλα και με προσοχή ρίχνουμε λίγο-λίγο το ζεστό σιρόπι στο καβουρντισμένο σιμιγδάλι.

    Προσοχή γιατί πετάγεται το μίγμα και καίει πολύ!

    Ξαναβάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να ξεκολλάει από την κατσαρόλα.

    Προσθέτουμε το καβουρδισμένο αμύγδαλο και την ψιλοκομμένη σοκολάτα.

    Ανακατεύουμε να λιώσει η σοκολάτα.

    Τον αδειάζουμε σε μια φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

    Διαφήμιση

    Για το σερβίρισμα

    Αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.

    Γαρνίρουμε με γραμμές λιωμένης σοκολάτας.

    Και με ψιλοκομμένο γλυκό κουταλιού.

    Αν σας άρεσε αυτός ο χαλβάς με σιμιγδάλι, δείτε και τον παραδοσιακό χαλβάς Φαρσάλων:

    Οδηγός Μαγειρικής

    Κάτι μαγειρεύεται