Xιουροπασπαλάς

Xιουροπασπαλάς Μάνης από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Μανιάτικη συνταγή με χοιρινό, κρασί και τηγανισμένο κρεμμύδι.

Δύσκολη
1:45

4 - 5

15 λεπτά

1 ώρα και 30 λεπτά

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΙΟΥΡΟΠΑΣΠΑΛΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΙΟΥΡΟΠΑΣΠΑΛΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Εκτέλεση

  1. Διαλέγουμε χοιρινό κρέας με λίπος (πανσέτα χοιρινή) και το κόβουμε σε μπουκιές.
  2. Το βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να πιει όλα τα υγρά του.
  3. Όταν στεγνώσει, ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε πάλι να στεγνώσει τελείως η κατσαρόλα.
  4. Συμπληρώνουμε ζεστό νερό τόσο όσο να σκεπάζει το χοιρινό και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να λιώνει στο στόμα, για περίπου μία ώρα. Προς το τέλος ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
  5. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και καβουρντίζουμε το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα ή σύρμα, μέχρι να ροδίσει.
  6. Χαμηλώνουμε τελείως την ένταση και με μια κουτάλα ρίχνουμε σταδιακά ζεστό ζωμό από το χοιρινό στο καβουρντισμένο αλεύρι ανακατεύοντας με το σύρμα να διαλυθεί.
  7. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει το μείγμα και να γίνει σαν αραιή κρέμα.
  8. Τέλος ρίχνουμε μέσα και το κρέας.
  9. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι.
  10. Σερβίρουμε το χιουροπασπαλά με λίγο τηγανισμένο κρεμμύδι και φρέσκη ρίγανη.

Tips

  • Προσθέτουμε περισσότερο ή λιγότερο ζωμό, ανάλογα με το πόσο αραιό ή πηχτό προτιμάμε τον πασπαλά.
  • Εναλλακτικά, αντί για αλεύρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπασμένο λεπτόκοκκο σιτάρι.
Απόρρητο