Παραδοσιακή Μανιάτικη συνταγή με χοιρινό.

Παραδοσιακή Μανιάτικη συνταγή με χοιρινό.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 30 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για τον χιουροπασπαλά

  • 800 γρ. χοιρινό (πανσέτα ή λαιμό)
  • ⅓ φλ. κόκκινο κρασί
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. κίτρινο αλεύρι χωριάτικο
  • Για το σερβίρισμα
  • Κρεμμύδι τηγανισμένο
  • Λίγη φρέσκια ρίγανη
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Διαλέγουμε χοιρινό κρέας με λίπος (πανσέτα χοιρινή) και το κόβουμε σε μπουκιές.

    Το βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να πιει όλα τα υγρά του.

    Όταν στεγνώσει, ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε πάλι να στεγνώσει τελείως η κατσαρόλα.

    Συμπληρώνουμε ζεστό νερό τόσο όσο να σκεπάζει το χοιρινό και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να λιώνει στο στόμα, για περίπου μία ώρα. Προς το τέλος ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

    Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και καβουρντίζουμε το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα ή σύρμα, μέχρι να ροδίσει.

    Χαμηλώνουμε τελείως την ένταση και με μια κουτάλα ρίχνουμε σταδιακά ζεστό ζωμό από το χοιρινό στο καβουρντισμένο αλεύρι ανακατεύοντας με το σύρμα να διαλυθεί.

    Προσθέτουμε περισσότερο ή λιγότερο ζωμό, ανάλογα με το πόσο αραιό ή πηχτό προτιμάμε τον πασπαλά.

    Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει το μείγμα και να γίνει σαν αραιή κρέμα.

    Εναλλακτικά, αντί για αλεύρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπασμένο λεπτόκοκκο σιτάρι.

    Τέλος ρίχνουμε μέσα και το κρέας.

    Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι.

    Σερβίρουμε το χιουροπασπαλά με λίγο τηγανισμένο κρεμμύδι και φρέσκη ρίγανη.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται