Χοιρινό κότσι στο φούρνο με πατάτες

Υλικά

Για το χοιρινό κότσι στο φούρνο

  • 4 κότσια χοιρινά γύρω στο 1.300 έκαστο με το κόκαλο και την πέτσα
  • Φρέσκο θυμάρι
  • Φρέσκια ρίγανη
  • Αλάτι χοντρό
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • 2 σκελ. σκόρδο πολτοποιημένες
  • 1 κ.σ. μουστάρδα σκόνη
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 πορτοκάλι (κομμένο σε φέτες)
  • Λίγο ελαιόλαδο

Για τις πατάτες

  • 10 πατάτες
  • 2 γλυκοπατάτες κόκκινες
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • Φρέσκα μυρωδικά
  • 2 πορτοκάλια (το χυμό τους)
  • 2 λεμόνια (το χυμό τους)
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το χοιρινό κότσι

Ανακατεύουμε όλα τα μυρωδικά, λάδι, μουστάρδα, μέλι και τα υπόλοιπα, και αλείφουμε πολύ καλά το χοιρινό.

Κάνουμε τρύπες στο κρέας, όχι στην πέτσα και μπήγουμε το μείγμα με τα υλικά.

Ακουμπάμε κάθε κότσι σε λαδόκολλα.

Βάζουμε κομμάτια πορτοκάλι.

Τυλίγουμε στη λαδόκολλα και μετά στο αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο 180°C για 2 ώρες και 30 λεπτά.

Ανοίγουμε τη λαδόκολλα και αλείφουμε τα κότσια με τα υγρά τους.

Βάζουμε όλα τα υλικά για τις πατάτες σε ταψί και τα ανακατεύουμε.

Σκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε στους 180°C για 40 λεπτά.

Ανοίγουμε τα κότσια, ρίχνουμε όλα τα ζουμιά από το πακέτο στις πατάτες και ακουμπάμε τα κότσια επάνω.

Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 35 λεπτά περίπου.

Αλείφουμε τακτικά τα κότσια με τα υγρά του ταψιού.

Σερβίρουμε τα κότσια ολόκληρα με τις πατάτες και ξεκοκαλίζουμε στο τραπέζι.

Κάθε κότσι αντιστοιχεί σε περίπου 2½ μερίδες αφού αφαιρέσουμε το κόκαλο και την πέτσα.

Διαβάστε όλα τα μυστικά για να μαγειρεύετε σωστά το κάθε κομμάτι του χοιρινού.

Μετά το χοιρινό κότσι στο φούρνο, ρίξτε μια ματιά στην παρακάτω παραδοσιακή συνταγή:

https://www.argiro.gr/recipe/xoirino-kotsi-sto-fourno-patates/