Η ωραιότερη ελληνική συνταγή κατσαρόλας, μαμαδίστικη και χειμωνιάτικη, για χοιρινό με σελινόριζες αυγολέμονο. Θα μοσχομυρίσει το σπίτι...

Η ωραιότερη ελληνική συνταγή κατσαρόλας, μαμαδίστικη και χειμωνιάτικη, για χοιρινό με σελινόριζες αυγολέμονο. Θα μοσχομυρίσει το σπίτι όλο.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 30 λεπτά
292

Για το χοιρινό με σελινόριζα

  • 2 - 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1½ kg χοιρινός λαιμός
  • 4 μέτριες σελινόριζες (ή 2 μεγάλες)
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 2 πράσα
  • 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 3-4 καρότα
  • 2 πατάτες κομμένες στα 4
  • Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
  • 3-4 κλων. άνηθο
  • 1 ματσ. φρέσκο σέλινο
  • Για το αυγολέμονο
  • 2 αυγά
  • 2 μέτρια λεμόνια (χυμό)
  • Λίγο ξύσμα λεμονιού
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Κορν φλάουρ (προαιρετικά)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το χοιρινό με σελινόριζα

    Ταμπονάρουμε πρώτα τις μερίδες του χοιρινού με απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσουν.

    Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρέας γύρω γύρω, για 6-7 λεπτά.

    Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το πράσο σε φέτες.

    Αφήνουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα.

    Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε ώστε να εξατμιστεί τελείως.

    Ρίχνουμε το ζεστό νερό να σκεπάζει το χοιρινό και βράζουμε για 1,5 ώρα να μισομαλακώσει.

    Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη σελινόριζα κομμένη σε χοντρά κομμάτια.

    Η σελινόριζα όταν σοτάρεται βγάζει όλα τα μοναδικά αρώματά της.

    Προσθέτουμε την πατάτα και το καρότο σε κομμάτια.

    Τα σοτάρουμε όλα για 3-4 λεπτά και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το χοιρινό.

    Προσθέτουμε τα κοτσάνια του άνηθου και το σέλινο χοντροκομμένο.

    Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 30′ επιπλέον να μαλακώσουν τα λαχανικά και να γίνει το κρέας λουκούμι.

    Αφού βράσει, αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά.

    Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο και το ξύσμα λεμονιού. 

    Τέλος προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

    Για το αυγολέμονο

    Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με το χυμό λεμονιού.

    Προσθέτουμε λίγο ζωμό από το φαγητό, για να αραιώσουμε το αυγολέμονο, και περιχύνουμε το φαγητό κουνώντας την κατσαρόλα από τα χερούλια.

    Αν θέλουμε πυκνότερη σάλτσα προσθέτουμε λίγο κορν φλάουρ.

    Αν θέλουμε να το ζεστάνουμε την άλλη μέρα, το αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά, αλλιώς θα κόψει το αυγολέμονο.
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται