Χοιρινό στο φούρνο από την Αργυρώ. Το χοιρινό μπούτι στο φούρνο με πατάτες, μέλι και πορτοκάλι είναι μια γιορτινή συνταγή και αν προσέξεις το ψήσιμο, δεν...

Χοιρινό στο φούρνο από την Αργυρώ. Το χοιρινό μπούτι στο φούρνο με πατάτες, μέλι και πορτοκάλι είναι μια γιορτινή συνταγή και αν προσέξεις το ψήσιμο, δεν θα έχεις δοκιμάσει ωραιότερο χοιρινό στου φούρνο από αυτό. Αν έχετε καλεσμένους αυτό είναι ένα φαγητό που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους! Μελωμένο και μαλακό χοιρινό, με κρατσανιστή πέτσούλα όνειρο και αρώματα πορτοκαλιού!

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 3 ώρες
Βαθμολογήστε

Για το χοιρινό μπούτι

  • 1 μπούτι χοιρινό ολόκληρο με πέτσα περίπου 3 κιλά
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. μπαλσάμικο
  • 3 κ.σ. μουστάρδα
  • 2 πορτοκάλια χυμό και πορτοκαλόκουπες
  • 1 δεντρολίβανο
  • 2 κλων. δεντρολίβανο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τις πατάτες

  • 1½ kg μικρές πατάτες
  • 2 σκελ. 1½
  • 2 πορτοκάλια (το χυμό)
  • 1 λεμόνι (το χυμό)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Μια απίστευτη συνταγή της Αργυρώς για ένα φαγητό που θα ξετρελάνει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς. Φτιάξτε αυτό το χοιρινό στο φούρνο και ψήστε το στη λαδόκολλα για να κρατήσει όλα τα υγρά του. Μπούτι χοιρινό με μαρινάδα από μέλι, βαλσαμικό και μουστάρδα είναι μια γιορτινή συνταγή, ιδανική για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Το χοιρινό στο φούρνο με μέλι παραμένει ζουμερό και τρυφερό μέχρι την τελευταία μπουκιά. Η κρατσανιστή πέτσα εξωτερικά κλέβει τις εντυπώσεις και οι μελωμένες πατάτες που ψήνονται στους χυμούς τους χοιρινού είναι πραγματικά το κάτι άλλο.

    Για το χοιρινό μπούτι

    Βγάζουμε το μπούτι από το ψυγείο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα τουλάχιστον.

    Το βάζουμε σε ένα ταψί και χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι εξωτερικά την επιφάνεια του λίπους σε ρόμβους.

    Περιχύνουμε με το πορτοκάλι και το λεμόνι.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αλείφουμε το μπούτι.

    Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και τις πορτοκαλόκουπες στο ταψί.

    Σκεπάζουμε το χοιρινό μπούτι με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Το βάζουμε στο φούρνο.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC, στις αντιστάσεις, στη κάτω σχάρα, για 1 ώρα και 30 λεπτά.

    Αφού περάσει η μιάμιση ώρα ψησίματος, ξεσκεπάζουμε το μπούτι και προσθέτουμε τις πατάτες, το σκόρδο με τη φλούδα και όλα τα υγρά που έχουν μείνει στο μπολ.

    Ανακατεύουμε το μέλι με το βαλσαμικό ξίδι και τη μουστάρδα.

    Αλείφουμε το μπούτι με πινέλο, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170ºC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα και 30 λεπτά μέχρι να ξεροψηθεί η πέτσα και να μελώσουν οι πατάτες.

    Για τις πατάτες

    Καθαρίζουμε τις baby πατάτες και τις πλένουμε.

    Βάζουμε σε ένα μπολ τις ολόκληρες καθαρισμένες πατάτες.

    Προσθέτουμε όλα τον χυμό πορτοκαλιού, λεμονιού, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι.

    Ανακατεύουμε πολύ καλά τις πατάτες με τα υπόλοιπα υλικά.

    Μυστικά

    Η προθέρμανση του φούρνου στις αντιστάσεις, θέλει αρκετή ώρα.

    Όταν ο φούρνος πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία και βάλουμε το ταψί μέσα, από εκείνη τη στιγμή μετράμε το χρόνο ψησίματος.

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται