Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ
Εξοπλισμός
Γάστρα
Φούρνος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ
Εκτέλεση
ΜΑΡΙΝΑΔΑ
- Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, τον χυμό λεμονιού, πορτοκαλιού και την ρίγανη.
- Προσθέτουμε τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά τα υλικά..
- Τοποθετούμε το χοιρινό σε γυάλινο σκεύος και προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδου ολόκληρες και το δεντρολίβανο.
- Περιχύνουμε με τη μαρινάδα και σκεπάζουμε καλά.
- Βάζουμε το σκεύος στο ψυγείο και αφήνουμε το κρέας να μαριναριστεί για 4–6 ώρες, ώστε να απορροφήσει όλα τα αρώματα και τις γεύσεις.
ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ
- Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε κυδωνάτες. Τις στρώνουμε στη βάση της γάστρας.
- Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Την προσθέτουμε πάνω από τις πατάτες.
- Τοποθετούμε από πάνω τα κομμάτια του μαριναρισμένου χοιρινού και περιχύνουμε με όλη τη μαρινάδα.
- Προσθέτουμε αλάτι και τρίβουμε φρέσκο πιπέρι.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C (αντιστάσεις). Βάζουμε τη γάστρα στην τελευταία (κάτω) σχάρα του φούρνου και ψήνουμε χωρίς καπάκι για 45 λεπτά.
- Στη συνέχεια, ανακατεύουμε ελαφρά το φαγητό. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε λίγο ακόμη αλάτι, αν χρειάζεται.
- Σκεπάζουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει καλά το χοιρινό και οι πατάτες να μελώσουν απορροφώντας τα υγρά.









