Xοιρινό στη γάστρα

Χοιρινό στη γάστρα με πατάτες, κολοκύθα και μαρινάδα εσπεριδοειδών που απογειώνει τη γεύση του. Το αργό μαγείρεμα στη γάστρα χαρίζει τρυφερότητα και πλούσιο άρωμα. Σερβίρεται ιδανικά με μελωμένες πατάτες.

Εύκολη
2:55

8 μερίδες

10 λεπτά

2 ώρες και 45 λεπτά

χοιρινο στη γαστρα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ

Εξοπλισμός

Γάστρα

Γάστρα

Φούρνος

Φούρνος

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ

Εκτέλεση

ΜΑΡΙΝΑΔΑ

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, τον χυμό λεμονιού, πορτοκαλιού και την ρίγανη.
  2. Προσθέτουμε τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά τα υλικά..
  3. Τοποθετούμε το χοιρινό σε γυάλινο σκεύος και προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδου ολόκληρες και το δεντρολίβανο.
  4. Περιχύνουμε με τη μαρινάδα και σκεπάζουμε καλά.
  5. Βάζουμε το σκεύος στο ψυγείο και αφήνουμε το κρέας να μαριναριστεί για 4–6 ώρες, ώστε να απορροφήσει όλα τα αρώματα και τις γεύσεις.

ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

  1. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε κυδωνάτες. Τις στρώνουμε στη βάση της γάστρας.
  2. Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Την προσθέτουμε πάνω από τις πατάτες.
  3. Τοποθετούμε από πάνω τα κομμάτια του μαριναρισμένου χοιρινού και περιχύνουμε με όλη τη μαρινάδα.
  4. Προσθέτουμε αλάτι και τρίβουμε φρέσκο πιπέρι.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C (αντιστάσεις). Βάζουμε τη γάστρα στην τελευταία (κάτω) σχάρα του φούρνου και ψήνουμε χωρίς καπάκι για 45 λεπτά.
  6. Στη συνέχεια, ανακατεύουμε ελαφρά το φαγητό. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε λίγο ακόμη αλάτι, αν χρειάζεται.
  7. Σκεπάζουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει καλά το χοιρινό και οι πατάτες να μελώσουν απορροφώντας τα υγρά.
Απόρρητο