Γαλλική τάρτα με φρούτα (Galette)

Υλικά

Για την τάρτα

  • 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.γ. αλάτι,
  • 180 γρ. πολύ κρύο βούτυρο κομμένο σε μικρά κομματάκια (μέγεθος μπιζελιού)
  • άχνη ζάχαρη για το άνοιγμα του φύλλου
  • διάλυμα αυγού για επάλειψη
  • φιλέ αμυγδάλου (προαιρετικά)
  • λίγη κρυσταλλική ζάχαρη για πασπάλισμα φύλλου

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. φρέσκα φρούτα (μήλα, φρέσκιες βανίλιες, φράουλες, βερίκοκα, νεκταρίνια, κεράσια, δαμάσκηνα φρέσκα)
  • 4 κ.σ. αλεσμένο αμύγδαλο
  • 2 κ.σ. μαρμελάδα
  • 5 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 1 πρέζα/ες κανέλα
  • 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • 20 γρ. κρύο βούτυρο
  • Λίγη βανίλια

Για την τάρτα Galette

Για αυτή τη χωριάτικη τάρτα με φρούτα, τη γαλλική galette, η ζύμη της τάρτας πρέπει να δουλευτεί γρήγορα πριν προλάβει να λιώσει το βούτυρο.

Στους κόφτες του μίξερ ή σε μπολ με 2 μαχαίρια, κόβουμε το αλεύρι με το αλάτι και το κρύο βούτυρο.

Ραντίζουμε με κρύο νερό να βραχεί η ζύμη και κουνάμε το μπολ για να βραχεί καλά.

Απλώνουμε μεμβράνη, αδειάζουμε την ζύμη και πατάμε να γίνει δίσκος πλακέ.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και φυλάμε για 30′ στο ψυγείο να παγώσει. Σκεπασμένη διατηρείται έως και 4 εβδομάδες στην κατάψυξη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ºC.

Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ταψί.

Για να ανοίξουμε την τάρτα πασπαλίζουμε άχνη ζάχαρη πάνω στον πάγκο για να ακουμπήσουμε εκεί την ζύμη.

Πασπαλίζουμε ξανά με άχνη την επιφάνεια της ζύμης.

Με χοντρό πλάστη, ανοίγουμε το φύλλο σε πάχος 3 χιλιοστά και διάμετρο περίπου 25 εκ.

Βάζουμε την ζύμη στο ταψί πάνω στο χαρτί ψησίματος.

Αφήνουμε κενό περιμετρικά στην ζύμη 5 εκ.

Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο αλεσμένο σε σκόνη.

Για τη γέμιση

Σε ένα μπολ βάζουμε τα φρούτα κομμένα σε φέτες και προσθέτουμε την μαρμελάδα.

Τα πασπαλίζουμε με την ζάχαρη, το κορν φλάουρ και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.

Τα βάζουμε σε λόφο πάνω στο αλεσμένο αμύγδαλο μαζί με όλους τους χυμούς τους.

Γυρίζουμε τις άκρες της ζύμης πάνω στα φρούτα αφήνοντας ανοιχτή την τάρτα την μέση.

Ακουμπάμε το βούτυρο σε κομματάκια πάνω στο άνοιγμα της τάρτας.

Αλείφουμε με βούτυρο ή διάλυμα αυγού τη ζύμη.

Πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη και φιλέ αμυγδάλου.

Ψήνουμε την galette στην μεσαία σχάρα για 45 ´ περίπου για να καραμελώσουν τα φρούτα και να ροδίσει η τάρτα.

Αφού ψηθεί, αφήνουμε να σταθεί για 10′.

Με προσοχή την μεταφέρουμε, χωρίς το αντικολλητικό χαρτί, σε σχάρα να κρυώσει τελείως και να πήξει το σιρόπι των φρούτων.

Σερβίρεται με παγωτό ή σκέτη σαν γλυκό ή πρωινό.

Μυστικά επιτυχίας

Υπάρχει πιθανότητα να τρέξουν ζουμάκια στο ταψί κατά το ψήσιμο γι’αυτό το αντικολλητικό χαρτί είναι απαραίτητο.

Τα φρούτα που οξειδώνονται και μαυρίζουν, όπως μήλα, αχλάδια και μπανάνες, τα ραντίζουμε με λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.

Τα καλοκαιρινά φρούτα που είναι πολύ ζουμερά χρειάζονται αρκετό άμυλο, κορν φλάουρ, αλεύρι, αλεσμένο αμύγδαλο ή ινδοκάρυδο, για να μαζέψουν τα υγρά τους στο ψήσιμο.

Αντί για βανίλια, μπορείτε να βάλετε ξύσμα εσπεριδοειδών. Βρείτε τον συνδυασμό φρούτων που σας αρέσει και φτιάξτε την γιατί είναι εύκολη, εντυπωσιακή και υπέροχη σε υφή και γεύση.

Αν σας άρεσε η γαλλική τάρτα galette, δείτε και την παρακάτω κλασική γαλλική συνταγή.

 

https://www.argiro.gr/recipe/xoriatiki-tarta-me-kalokairina-frouta/