• προετοιμασία 1 ώρα
  • μαγείρεμα 15 λεπτά
21
  • Για το σαμπλέ μπρετόν
  • 250 γραμ. αλεύρι
  • 25 γραμ. μπέικιν πάουντερ
  • 5 γραμ. αλάτι
  • 175 γραμ. ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • ξύσμα από 1 λάιμ
  • 190 γραμ. βούτυρο (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος)
  • 4 κρόκους από μεγάλα αυγά
  • Για την κρεμέ λεμόνι-βασιλικού
  • 150 χυμό λεμονιού
  • 3 γραμ. ξύσμα λεμονιού
  • 10 γραμ. φύλλα βασιλικού
  • 150 γραμ. ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 150 γραμ. ζάχαρη (για τα αυγά)
  • 5 φύλλα ζελατίνης
  • 250 γραμ. βούτυρο
  • Για τη σαντιγί λάιμ
  • 250 γραμ. κρέμα γάλακτος 36%
  • 37.5 γραμ. ζάχαρη
  • 2 γραμ. ξύσμα λάιμ
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τη ζύμη σαμπλέ μπρετόν

    Για να φτιάξουμε την αποδομημένη lemon pie του Θανάση Σταμούδη, συγκεντρώνουμε όλα μας τα υλικά.

    Τοποθετούμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ με το φτερό εκτός των κρόκων και δουλεύουμε έως ότου δημιουργηθούν ψίχουλα ζύμης.

    Προσθέτουμε τους κρόκους και δουλεύουμε έως ότου ομογενοποιηθούν και ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα του κάδου.

    Αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες να ξεκουραστεί.

    Ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλαστή τη ζύμη σε πάχος 3-4 εκ. και κόβουμε με βουτυρωμένο τσέρκι.

    Ψήνουμε στους 170 °C για 15΄περίπου.

    Για το κρέμα λεμόνι-βασιλικού

    Τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα το χυμό λεμόνι, τα ξύσματα, τα φύλλα βασιλικού και τη ζάχαρη και φτάνουμε σε σημείο βρασμού.

    Τα αυγά και τη 2η ζάχαρη τα αφρατεύουμε ελαφρώς σε μία μπασίνα, προσθέτουμε το ζεστό μείγμα, αφού το έχουμε περάσει από σινουά και επιστρέφουμε πίσω στη φωτιά όπου και βράζουμε την κρέμα μας.

    Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζελατίνη που έχουμε μαλακώσει σε νερό και περιμένουμε το μείγμα μας να πέσει στους 40 °C.

    Τότε προσθέτουμε το βούτυρο και με τη βοήθεια του μπλέντερ χειρός ομογενοποιούμε.

    Για τη σαντιγί λάιμ

    Βάζουμε την 1/2 ποσότητα κρέμας σε μία κατσαρόλα, ξύνουμε τα λάιμ και ζεσταίνουμε το μείγμα ελαφρώς.

    Αφήνουμε για 15-20 λεπτά σκεπασμένα με μεμβράνη εκτός φωτιάς.

    Αφαιρούμε τη μεμβράνη, σουρώνουμε και προσθέτουμε την υπόλοιπη κρέμα και ζάχαρη και χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα στο μίξερ.

    Για το μοντάρισμα

    Τοποθετούμε σε μπολ ή βάζο σπασμένα κομμάτια από το σαμπλέ, κρέμα λεμόνι και από πάνω τη σαντιγί λάιμ.

    Ευχαριστούμε πολύ τον pastry chef Θανάση Σταμούδη για την παραχώρηση της συνταγής.

    Δείτε όλες τις συνταγές από την εκπομπή “Ωρα για φαγητό” εδώ.

    Αν σας άρεσε η lemon pie με ζύμη σαμπλέ, δοκιμάστε και την παρακάτω εύκολη συνταγή

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται