Το γιορτινό Χριστόψωμο που φτιάχνουμε στην Πάρο.

Το γιορτινό Χριστόψωμο που φτιάχνουμε στην Πάρο.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
Βαθμολογήστε

Υλικά

  • Μερίδες 4 καρβέλια

Για το Χριστόψωμο παριανό

  • 2 kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.σ. γλυκάνισο
  • 200 γρ. νωπή μαγιά
  • 150 γρ. χοντροκομμένο καρύδι
  • 1/2 κ.γ. μαστίχα Χίου
  • 1½ κ.σ. αλάτι
  • 1½ κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. μπαχάρι τριμμένο
  • 1 κ.σ. μαχλέπι
  • 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
  • 16 ολόκληρα καρύδια με το κέλυφος
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το Χριστόψωμο παριανό

    Για το χριστόψωμο, πρώτα απ’ όλα, σε ένα λίτρο νερό βράζουμε τα φύλλα δάφνης και το γλυκάνισο για 2 με 3 λεπτά.

    Αφήνουμε το νερό να κρυώσει.

    Σε μια λεκάνη βάζουμε τη μαγιά και τη διαλύουμε με το χλιαρό πλέον νερό που είχαμε βράσει, ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι, το οποίο προσθέτουμε λίγο λίγο.

    Στο τέλος ρίχνουμε το χοντροκομμένο καρύδι.

    Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για 2 ώρες σκεπασμένο.

    Έπειτα το χωρίζουμε σε τέσσερες μπάλες.

    Πλάθουμε 4 φραντζόλες στρογγυλές.

    Από το ζυμάρι το ίδιο φτιάχνουμε δύο λωρίδες και τις τοποθετούμε πάνω σε κάθε ψωμί σε σχήμα σταυρού.

    Στις άκρες του σταυρού τοποθετούμε από ένα καρύδι ολόκληρο.

     

    Το αφήνουμε πάλι να φουσκώσει και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 180ºC σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 50 λεπτά με 1 ώρα.

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται