Εκτέλεση
Ξεκινάμε να φτιάξουμε το χταπόδι σαλάτα με μαυρομάτικα, σιγοβράζοντας πρώτα σε μια μικρή κατσαρόλα το χταπόδι με το λάδι, το πιπέρι, το κρασί και το ξίδι μέχρι να μαλακώσει καλά. Το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε μπουκιές.
Βάζουμε σε μια πιατέλα το μαρούλι χοντροκομμένο. Ρίχνουμε από πάνω τα φασόλια, τα δαχτυλίδια του κρεμμυδιού, τα ραπανάκια κομμένα σε φέτες, τα αγγουράκια και τις μπουκιές του χταποδιού.
Πασπαλίζουμε τη σαλάτα με το μαϊντανό και την περιχύνουμε με το ζουμάκι μέσα στο οποίο έβρασε το χταπόδι.
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
«Τα θαλασσινά αποτελούν το σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού. Το χταπόδι αποτελεί μια εξαιρετική τροφή καθώς περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και τη δυσεύρετη Β12. Ο συνδυασμός τους με τα φασόλια όχι μόνο απογειώνει γευστικά το πιάτο, αλλά εξασφαλίζει και μια μοναδική διατροφική ισορροπία. Αυτό συμβαίνει γιατί προμηθεύει τον οργανισμό με πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά που είναι ωφέλιμα στην καθημερινότητα όλων. Συνδυάστε με λίγο ψωμί ή πατάτα βραστή κι έχετε ένα εξαιρετικό γεύμα. «
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.
Δείτε και όλα τα μυστικά μου για να διαλέγετε και να μαγειρεύετε πάντα σωστά το χταπόδι.