Χταπόδι σαλάτα με μαυρομάτικα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Είναι ιδανική να την απολαύσουμε και κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Χταπόδι σαλάτα με μαυρομάτικα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Είναι ιδανική να την απολαύσουμε και κατά τη διάρκεια της νηστείας.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
55

Για το χταπόδι σαλάτα με μαυρομάτικα

  • 2 φλ. μαυρομάτικα φασόλια βρασμένα
  • 1 μικρό (περίπου 1 κιλό) χταπόδι
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1/2 φλ. κόκκινο ξίδι
  • 4-5 κόκκοι πιπέρι
  • 2 καρδιές μαρουλιού
  • 1 ξερό κρεμμύδι μικρό κομμένο σε δαχτυλίδια
  • 4 αγγουράκια τουρσί κομμένα σε φέτες
  • Λίγη ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά
  • 2-3 ραπανάκια για γαρνίρισμα
  • Λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 480 Θερμίδες
    (kcal)
  • 30% Λιπαρά
  • 35% Υδατ/κες
  • 35% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Περιχύνουμε τη σαλάτα με το ζουμάκι που έβρασε το χταπόδι

Χταπόδι σαλάτα με μαυρομάτικα

Ξεκινάμε να φτιάξουμε το χταπόδι σαλάτα με μαυρομάτικα, σιγοβράζοντας πρώτα σε μια μικρή κατσαρόλα το χταπόδι με το λάδι, το πιπέρι, το κρασί και το ξίδι μέχρι να μαλακώσει καλά.

Το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε μπουκιές.

Βάζουμε σε μια πιατέλα το μαρούλι χοντροκομμένο.

Ρίχνουμε από πάνω τα φασόλια, τα δαχτυλίδια του κρεμμυδιού, τα ραπανάκια κομμένα σε φέτες, τα αγγουράκια και τις μπουκιές του χταποδιού.

Πασπαλίζουμε τη σαλάτα με το μαϊντανό και την περιχύνουμε με το ζουμάκι μέσα στο οποίο έβρασε το χταπόδι.

Δείτε και όλα τα μυστικά μου για να διαλέγετε και να μαγειρεύετε πάντα σωστά το χταπόδι.

χταπόδι ψητό
Διαφήμιση

Ποια σαλάτα θα τρώγατε πιο ευχάριστα;

Διαφήμιση

Προτεινόμενος εξοπλισμός

Συμβουλή του Ειδικού

Τα θαλασσινά αποτελούν το σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού. Το χταπόδι αποτελεί μια εξαιρετική τροφή καθώς περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και τη δυσεύρετη Β12. Ο συνδυασμός τους με τα φασόλια όχι μόνο απογειώνει γευστικά το πιάτο, αλλά εξασφαλίζει και μια μοναδική διατροφική ισορροπία. Αυτό συμβαίνει γιατί προμηθεύει τον οργανισμό με πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά που είναι ωφέλιμα στην καθημερινότητα όλων. Συνδυάστε με λίγο ψωμί ή πατάτα βραστή κι έχετε ένα εξαιρετικό γεύμα.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται