• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 30 λεπτά
51
  • 1 μεγάλο χταπόδι 1 ½-2 κιλά περίπου
  • 6 μέτριες πατάτες
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 2 ντομάτες
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 2-3 κλωνάρια μαϊντανό
  • 2-3 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Χταπόδι στο φούρνο με λαχανικά

    Καθαρίζουμε πρώτα το χταπόδι. Αφαιρούμε το στόμα του, μπήγοντας τον δείκτη μας και τραβώντας. Γυρίζουμε την κουκούλα του, τα μέσα έξω, αφαιρούμε ότι έχει μέσα (κρατώντας μόνο τον ολό, δηλαδή το αυγό). Πλένουμε πολύ καλά και κόβουμε το χταπόδι σε μεγάλα κομμάτια (αφήνουμε τα πλοκάμια ολόκληρα αν είναι μικρό ή το κόβουμε σε μπουκιές αν είναι μεγάλο). Να θυμάστε όμως ότι σε ό,τι μέγεθος το κόψετε, μετά το μαγείρεμα θα έχει μικρύνει ο όγκος του κατά το 1/3.

    Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε φέτες πάχους από 0,5 εκ. έως 1 εκ. Τις κάνουμε μία στρώση σε βαθύ ταψί για το χταπόδι στο φούρνο.

    Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε δαχτυλίδια-ροδέλες και τα κάνουμε στρώση πάνω στις πατάτες.

    Κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες και τις κάνουμε στρώση.

    Αραδιάζουμε τα πλοκάμια του χταποδιού επάνω. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, δάφνη, θυμάρι, μαϊντανό και το σκόρδο.

    Αλατοπιπερώνουμε (με προσοχή γιατί το χταπόδι αν είναι φρέσκο είναι συνήθως πολύ αλμυρό).

    Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.

    Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και κλείνουμε γύρω γύρω καλά το ταψί να σφραγίσει, ώστε να κρατήσει όλη τη γεύση.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 30 λεπτά στους 170 βαθμούς C. Δεν προσθέτουμε υγρά γιατί το χταπόδι και τα λαχανικά θα βγάλουν πολλά.

    Δείτε και όλα τα μυστικά μου για να διαλέγετε και να μαγειρεύετε πάντα σωστά το χταπόδι.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται