Οδηγίες χρήσης για … μανιτάρια

Μάθετε πώς να επιλέγετε σωστά, πώς να καθαρίζετε, πώς να διατηρείτε και πώς να μεταχειρίζεστε το κάθε είδος μανιταριού.

Πώς να διαλέξετε τα καλύτερα μανιτάρια

Αυτό που πρέπει να προσέξετε, είναι τα κοινά στρογγυλά μανιτάρια να είναι σφιχτά, άσπρα, χωρίς σημάδια ή ίχνη υγρασίας, με ζωντανό χρώμα, χωρίς κηλίδες, ζάρες ή σχισίματα στην πάνω πλευρά.

Τα πλευρώτους πρέπει να είναι στεγνά, και σχεδόν βελούδινα στην αφή.

Πώς να τα διατηρήσετε σωστά

-Για τα φρέσκα μανιτάρια, πως βέβαια και όλα τα φρέσκα τρόφιμα, καλό είναι να τα καταναλώνουμε όσο πιο σύντομα μπορούμε.

Αν παρ’ όλα αυτά πρέπει να τα συντηρήσετε για μεγαλύτερο διάστημα, η ιδανική θερμοκρασία συντήρησής τους είναι 5ο- 7ο C. Βάλετε τα λοιπόν στο ψυγείο σας, εκεί διατηρούνται σχεδόν 2 εβδομάδες από την ώρα που θα κοπούν, ιδανικά μέσα σε χάρτινες σακούλες, ή αν σχιστεί το πλαστικό περιτύλιγμά τους, σκεπασμένα με χαρτί κουζίνας , (εκτός από τις κανθαρέλλες που αντέχουν μέχρι και 18 ημέρες).

-Φυλάξτε τα αποξηραμένα πολύ καλά κλεισμένα σε ένα σακουλάκι ή βαζάκι, σε ξηρό και δροσερό μέρος.

Πως να καθαρίσετε τα μανιτάρια

Μ᾿ ένα μυτερό μαχαίρι, αφαιρέστε το κάτω μέρος του ποδιού και όποια υπολείμματα χώματος, μπορεί να υπάρχουν.

Στη συνέχεια, καθαρίστε τα προσεκτικά με ένα πινέλο ή ένα μαλακό βουρτσάκι και μετά σκουπίστε τα με ένα βρεγμένο χαρτί κουζίνας, ώστε να απομακρυνθεί κάθε ίχνος χώματος. Αποφεύγουμε να πλύνουμε τα μανιτάρια γιατί σαν τα σφουγγάρια ρουφούν ότι υγρό τους βάλουμε και το αποβάλουν μέσα στις σάλτσες.

Πώς να κόψετε τα μανιτάρια

Αφού καθαρίσετε τα μανιτάρια σας, πάρτε ένα ξύλο κοπής ακουμπήστε το μανιτάρι με την ομπρέλα προς τα κάτω και με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψετε σε φέτες, στη μέση ή στα τέσσερα, ανάλογα με τις οδηγίες της συνταγής και τα γούστα σας. Μπορείτε αν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε και ολόκληρα μανιτάρια.

Πώς θα χρησιμοποιήσετε τα αποξηραμένα

Παρόλο που μοιάζουν με ζαρωμένα και πολύ ταλαιπωρημένα φρέσκα μανιτάρια, μην σας ξεγελάνε, γιατί είναι από τα λίγα υλικά που έχουν την ικανότητα, να συμπυκνώνουν τα αρώματά τους με την αποξήρανση.

Μουλιάστε τα σε ζεστό νερό για 10 λεπτά και αυτά θα ρουφήξουν πολύ νερό με αποτέλεσμα να δεκαπλασιάσουν το βάρος τους. Στραγγίξτε το νερό (το οποίο μπορείτε να κρατήσετε, να φιλτράρετε και να χρησιμοποιήσετε σε σάλτσες και συνταγές που θέλετε να δώσετε μια μυρωδιά από μανιτάρια), σκουπίστε τα μανιτάρια με λίγο χαρτί κουζίνας χρησιμοποιήστε τα όπως περιγράφεται στην συνταγή σας.

Για τέλειες συνταγές με μανιτάρια, ρίξτε μια ματιά παρακάτω

Συνταγές με μανιτάρια
Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε (και να γράφουμε) περισσότερα από ό,τι ο καθένας μόνος του.

Σας Προτείνουμε