Πίσω

Το γιορτινό χοιρινό και τα μυστικά του

Όλοι μας τις ημέρες των γιορτών και κυρίως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά έχουμε στο τραπέζι μας χοιρινό όπως απαιτεί το έθιμο. Όμως πώς θα διατηρήσουμε τα μεγάλα κομμάτια χοιρινού ζουμερά και καλοψημένα και πώς θα μαγειρέψουμε το κάθε κομμάτι, πόση ώρα ψήσιμο χρειάζεται για να μη στεγνώσει το κρέας και πώς θα του δώσω έξτρα γεύση διατηρώντας το μαλακό και ζουμερό;

Κυρίως τις ημέρες των γιορτών, το χοιρινό βγαίνει ψητό στα τραπέζια μας. Ειδικά για φούρνο μπορείτε να επιλέξετε γουρουνάκι ολόκληρο ψητό στο φούρνο, μπούτι χοιρινό ολόκληρο με κόκκαλο στο φούρνο ή ξεκοκαλισμένο, μπούτι γλασαρισμένο. Επίσης, τη χοιρινή σπάλα καθώς και την πανσέτα, μπορείτε να τη φτιάξετε ρολό, γεμιστή και γλασαρισμένη.

Χοιρινό καρέ

Το χοιρινό καρέ, (ενωμένες χοιρινές μπριζόλες), μπορεί να μαγειρευτεί ολόκληρο στο φούρνο με μια σάλτσα φρούτων

Μυστικά για το πιο νόστιμο και ζουμερό χοιρινό κρέας

Για να δώσετε νοστιμιά ή να μαλακώσετε ένα μεγάλο χοιρινό μπούτι ή κομμάτι σπάλας μπορείτε να τα μαρινάρετε σε άλμη με βότανα και μπαχαρικά. Το κρέας μένει στην άλμη του για περίπου 2 μέρες ανά κιλό. Μετά, είναι έτοιμο μαλακό και πεντανόστιμο για να μπει στο φούρνο.

Ένας άλλος τρόπος για να δώσετε νοστιμιά σε ένα χοντρό κομμάτι χοιρινό είναι να κάνετε τρυπούλες στην επιφάνεια με ένα μυτερό μαχαίρι και να μπήξετε υλικά όπως λάδι, μουστάρδα, βότανα ψιλοκομμένα, σκόρδο και αλατοπίπερο. Αφού το κάνετε αυτό, αλείψτε και με το περίσσευμα όλο το κρέας κι αφήστε το να σταθεί μια νύχτα στο ψυγείο.

Πριν το βάλετε στο φούρνο, πρέπει να μείνει στον πάγκο για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά να μπει στο φούρνο.

Αν έχετε πάρει πανσέτα με χοντρή επιφάνεια λίπους, τότε χαράξτε σε ρομβοειδές σχήμα όλη την επιφάνεια της πανσέτας. Με το ψήσιμο τα καρεδάκια ανοίγουν και αφήνουν ωραία όψη στο χοιρινό. Επίσης, το λιπάκι που λιώνει ποτίζει το χοιρινό. Έτσι γίνεται ζουμερό, τρυφερό το χοιρινό μέσα και εξωτερικά τραγανό με πετσούλα συγκλονιστική.

Με ρωτάτε πώς ψήνουμε το χοιρινό στο φούρνο. Στον αέρα ή στις αντιστάσεις. Γενικά αν είναι μεγάλο το κομμάτι χοιρινό προτιμώ τις αντιστάσεις. Είναι πιο ήπιο το ψήσιμο και δεν ξεραίνεται το κρέας.

Αν ένα κομμάτι χοιρινό το ψήσετε χωρίς κόκκαλο, έχει τελείως διαφορετικό χρόνο ψησίματος από ότι αν ψήσετε ένα κομμάτι χοιρινό με το κόκκαλο. Χρειάζεται περισσότερη ώρα το χοιρινό με το κόκκαλο.

Εάν έχετε θερμόμετρο ψησίματος, τότε όταν μπήξετε το θερμόμετρο στο πιο χοντρό σημείο του χοιρινού, πρέπει να δείχνει γύρω στους 70 βαθμούς C.

Αν απεχθάνεστε τα θερμόμετρα, τότε μπορείτε να ελέγξετε αν ψήθηκε το χοντρό κομμάτι χοιρινό στο φούρνο, μπήγοντας ένα σουβλί στο πιο χοντρό σημείο. Πιέστε και παρατηρήστε τα υγρά του ψητού. Αν τα υγρά βγαίνουν διάφανα, σημαίνει ότι το κρέας μου είναι ψημένο και ζουμερό αν δεν βγαίνουν καθόλου υγρά, σημαίνει ότι το κρέας μου έχει παραψηθεί και έχει στεγνώσει αν βγαίνουν ροζ υγρά, σημαίνει ότι το κρέας κρατάει ακόμα λίγο στο κέντρο του.

Για να εντυπωσιάσετε, φτιάξτε χοιρινό μπούτι σαν ham με γλάσο και κερδίστε τις εντυπώσεις.

Όμως σε κάθε συνταγή, σας έχω αναλυτικά τους χρόνος ψησίματος για το κάθε κομμάτι διαφορετικά ξεχωριστά. Εδώ θα βρείτε όλες τις συνταγές μου για το χοιρινό.

Σε γενικές γραμμές όμως, ένα γουρουνάκι ολόκληρο γύρω στα 6 κιλά, θέλει γύρω στις πεντέμισι με 6 ώρες ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία, για να γίνει μέσα μαλακό και τρυφερό μέσα και τραγανό απέξω.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω και πώς μαγειρεύεται σωστά το κάθε κομμάτι του χοιρινού. Και αν θέλετε περισσότερα μυστικά για σίγουρη επιτυχία σε ό,τι κι αν φτιάχνετε, δείτε τα όλα εδώ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται