Τα ζυμαρικά υπάρχουν στην αγορά σε διαφορετικά σχήματα, μεγέθη και χρώματα. Το χρώμα τους συνήθως υποδηλώνει τα συστατικά τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στην παρασκευή τους όπως, λευκό αλεύρι, αλεύρι ολικής, μελάνι, σπανάκι, καρότο κτλ.
Το μέγεθος και το σχήμα τους εκτός από τους προφανείς λόγους του μάρκετινγ και του ανταγωνισμού, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και στη γεύση της μακαρονάδας μας. Και αυτό γιατί το κάθε σχήμα ανταποκρίνεται καλύτερα στις διάφορες σάλτσες.
Έτσι αν η σάλτσα που θα σερβίρετε είναι με βάση το λάδι ή μία αλακρεμ, ή καρμπονάρα προτιμίστε τα λεπτά και μακριά κλασικά σπαγγέτι ή λινγκουίνι.
Τα ριγκατόνι ή οι πένες ταιριάζουν καλύτερα με παχιές σάλτσες όπως ραγού ή παχύρευστες κρεμώδεις και τυρένιες σάλτσες.
Τα στριφογυριστά φουσίλι προτιμίστε να τα σερβίρετε με μία σάλτσα με ελαφριά υφή αλλά και ένα πέστο.
Τα πολύ μικρά ζυμαρικά όπως κουσκουσάκι, κριθαράκι κτλ είναι τέλεια για τα μωρά αλλά και για σούπες και για φανταστικό γιουβέτσι.
Ταλιατέλες και τα πιο χοντρά μακαρόνια προτιμήστε τα για χορταστικά πιάτα με πλούσιες σάλτσες λαχανικών, κρεατικών ή θαλασσινών όπως πχ για ένα μοσχαράκι με μακαρόνια.
Βέβαια όλα τα παραπάνω προσφέρουν μικρές πινελιές στην τελειότητα του πιάτου σας και δεν παίζουν καθοριστικό ρόλο!