Πίσω

Διατροφή και μνήμη: Ποιές τροφές ενισχύουν τη μνήμη; 

Εξεταστική περίοδος και Πανελλήνιες: Η περίοδος κατά την οποία μαθητές και σπουδαστές ρίχνονται στο κυνήγι της βαθμολογίας. Δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να περάσουν είτε στο επόμενο στάδιο της ενήλικης ζωής τους. Είτε ακόμα για να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο σπουδάζοντας αυτό για το οποίο κοπιάζουν όλη τη χρονιά. Διατροφή και μνήμη. Ας δούμε πως συνδυάζονται!

Και επειδή η χρονιά που διανύσαμε ήταν πολύ δύσκολη για όλους και ιδίως για τους μαθητές, ας δούμε πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε μέσα από το καλό φαγητό.

Είτε θέλετε λοιπόν  να βελτιώσετε τη μνήμη σας κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου, είτε απλά θέλετε να έχετε την καλύτερη δυνατή εγκεφαλική λειτουργία για την δουλειά σας ή όπου αλλού χρειάζεται, η σωστή διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο.

Παρόλο που δεν υπάρχει  μία συγκεκριμένη «τροφή για τον εγκέφαλο», ορισμένα τρόφιμα βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του και στην μεγαλύτερη ενίσχυση της μνήμης, από κάποια άλλα.

Παρακάτω θα δείτε μερικά τρόφιμα που μπορούν να δώσουν ώθηση στην εγκεφαλική λειτουργία και να σας βοηθήσουν να αποδώσετε στο μάξιμουμ και στο μυαλό και στο σώμα.  Με ένα μείγμα φρούτων, λαχανικών, λαδιών και ακόμη και σοκολάτας (ναι, σοκολάτα!),  όλο και κάτι θα βρείτε που θα καταναλώσετε ευχάριστα!

Δημητριακά ολικής άλεσης

Όπως το σώμα σας έτσι και το μυαλό σας δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ενέργεια. Η δυνατότητα συγκέντρωσης, προέρχεται από μια επαρκή και σταθερή παροχή ενέργειας – με τη μορφή της γλυκόζης του αίματος – στον εγκέφαλο. Αυτή η τροφοδοσία με ενέργεια μπορεί να μεγιστοποιηθεί καταναλώνοντας ολικής άλεσης προϊόντα τα οποία έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και απελευθερώνουν αργά τη γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος, κρατώντας σας γεμάτους ενέργεια και σε εγρήγορση  καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Επιλέξτε τα «σκούρα» δημητριακά ολικής αλέσεως, τα σιτηρά, το ρύζι και τα ζυμαρικά. Ακόμα, μπορείτε να ξεκινήσετε την ημέρα σας με μία σπιτική γκρανόλα χωρίς ζάχαρη, πλούσια σε γεύση και θρεπτικά συστατικά.

Λιπαρά ψάρια

Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα δεν μπορούν να παραχθούν από τον οργανισμό μας, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνονται μέσω της τροφής. Τα λιπαρά ψάρια, αλλά και άλλα τρόφιμα όπως ο λιναρόσπορος, σπόρος σόγιας, σπόρος κολοκύθας, και καρύδια περιέχουν τα απαραίτητα αυτά λιπαρά.

Αυτό που κάνει τα ψάρια τόσο καλά, είναι ότι περιέχουν την ενεργό μορφή αυτών των λιπαρών, σε μια έτοιμη μορφή, που επιτρέπει στο σώμα να το χρησιμοποιήσει εύκολα. Προτιμήστε λοιπόν σολομό,  πέστροφα,  σκουμπρί, ρέγγα, και σαρδέλες, για να εκμεταλλευτείτε τα λιπαρά οξέα που περιέχουν.

Τα ω3 πιστεύεται ότι μας βοηθούν να διαχειριστούμε το άγχος και να βοηθήσουμε στην παραγωγή της καλής διάθεσης του εγκεφάλου, μέσω της σεροτονίνης.

Διαφήμιση

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα χόρτα, το σπανάκι και το μπρόκολο είναι καλές πηγές βιταμίνης Ε και φυλλικού οξέος.

Ακριβώς πώς προστατεύουν τον εγκέφαλο δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί.  Όμως το σίγουρο είναι ότι με την κατανάλωσή τους μειώνετε ένα αμινοξύ. Το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων.

Αβοκάντο

Αυτό το νόστιμο φρούτο είναι πλούσια πηγή της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε. Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Ε που εμπεριέχεται στο αβοκάντο βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και προστατεύει από την εκφύλισή του.

Διαφήμιση

Μαύρη σοκολάτα

Ενώ υπάρχει ο μύθος ότι η σοκολάτα δεν μας κάνει καλό, στην πραγματικότητα, η μαύρη σοκολάτα μπορεί να είναι πραγματικά καλή για την υγεία μας! Καθώς περιέχει μεγάλη ποσότητα φλαβονολών, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της ροής του αίματος τόσο στον εγκέφαλο όσο και στην καρδιά.

Προσοχή στην επιλογή της σοκολάτας. Οι περισσότερες σοκολάτες που βλέπετε στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι εξαιρετικά επεξεργασμένες.  Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν ελάχιστα οφέλη στον οργανισμό μας. Ο κανόνας είναι, όσο πιο σκούρα η σοκολάτα, τόσο περισσότερα οφέλη για την υγεία μας.

Αυγά

Τα αυγά αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Συγκεκριμένα στους κρόκους περιέχονται μεγάλες ποσότητες χολίνης, η οποία βοηθάει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου στις έγκυες γυναίκες. Επίσης βοηθούν στην παραγωγή ορμονών που σχετίζονται με την ευτυχία.

Διαφήμιση

Φιστίκια και φυστικοβούτυρο

Παρόλο που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα φιστίκια και το φυστικοβούτυρο τείνουν να είναι πηγή καλών λιπαρών, και βιταμίνης Ε.

Μπορούν και τα δύο να βοηθήσουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται