Τα φρέσκα πράσινα φασολάκια, πλατιά ή στρογγυλά, αμπελοφάσουλα, μπαρμπουνοφάσουλα ή τσαουλιά είναι το δώρο του καλοκαιριού για την κουζίνα μας αλλά και για τον οργανισμό μας. Είναι αντιοξειδωτικά, πλούσια σε φυτικές ίνες και τονώνουν την άμυνα του οργανισμού, πράγμα που τα κάνει απαραίτητα στη διατροφή μας. Έχουν ελάχιστες θερμίδες και μαγειρεύονται με πάρα πολλούς τρόπους. Πέρα από τα παραδοσιακά κοκκινιστά λαδερά φασολάκια, τρώγονται σαλάτα, μαγειρεμένα με πολλά λαχανικά στο φούρνο ή στην κατσαρόλα. Επίσης, τα φασολάκια με κρέας ή τα φασολάκια με κοτόπουλο είναι καλοκαιρινά παραδοσιακά φαγητά που αγαπάει όλη η Ελλάδα.
Το καλοκαίρι που είναι στην εποχή τους, τα πράσινα φασολάκια βρίσκονται σε αφθονία και μπορούμε να τα βάλουμε στην κατάψυξη. Φρέσκα όπως τα κόβουμε ή τα αγοράζουμε ή ζεματισμένα, μπορούμε να τα συντηρήσουμε για πολλούς μήνες.
Ας τα πάρουμε από την αρχή όμως. Δεν έχω χειρότερο, όταν τα λαχταριστά κοκκινιστά φασολάκια είναι γεμάτα ίνες. Γι’ αυτό πρέπει να δοθεί προσοχή στο πλύσιμο και το σωστό καθάρισμά τους για φασολάκια χωρίς ίνες