Φρέσκα φασολάκια: καθάρισμα και συντήρηση στην κατάψυξη

Τα φρέσκα πράσινα φασολάκια, πλατιά ή στρογγυλά, αμπελοφάσουλα, μπαρμπουνοφάσουλα ή τσαουλιά είναι το δώρο του καλοκαιριού για την κουζίνα μας αλλά και για τον οργανισμό μας. Είναι αντιοξειδωτικά, πλούσια σε φυτικές ίνες και τονώνουν την άμυνα του οργανισμού, πράγμα που τα κάνει απαραίτητα στη διατροφή μας. Έχουν ελάχιστες θερμίδες και μαγειρεύονται με πάρα πολλούς τρόπους. Πέρα από τα παραδοσιακά κοκκινιστά λαδερά φασολάκια, τρώγονται σαλάτα, μαγειρεμένα με πολλά λαχανικά στο φούρνο ή στην κατσαρόλα. Επίσης, τα φασολάκια με κρέας ή τα φασολάκια με κοτόπουλο είναι καλοκαιρινά παραδοσιακά φαγητά που αγαπάει όλη η Ελλάδα.

Το καλοκαίρι που είναι στην εποχή τους, τα πράσινα φασολάκια βρίσκονται σε αφθονία και μπορούμε να τα βάλουμε στην κατάψυξη. Φρέσκα όπως τα κόβουμε ή τα αγοράζουμε ή ζεματισμένα, μπορούμε να τα συντηρήσουμε για πολλούς μήνες.

Ας τα πάρουμε από την αρχή όμως. Δεν έχω χειρότερο, όταν τα λαχταριστά κοκκινιστά φασολάκια είναι γεμάτα ίνες. Γι’ αυτό πρέπει να δοθεί προσοχή στο πλύσιμο και το σωστό καθάρισμά τους για φασολάκια χωρίς ίνες

Σωστή επιλογή και καθάρισμα για φασολάκια χωρίς ίνες

Πάμε να δούμε μαζί πώς επιλέγουμε σωστά τα φρέσκα φασολάκια γιατί από εκεί ξεκινούν όλα! Γνωρίζετε ότι πολλές φορές τα φασολάκια είναι τόσο τρυφερά που δε χρειάζονται καθόλου καθάρισμα γιατί δεν έχουν καθόλου ίνες;

Γι’ αυτό, όταν αγοράζετε φασολάκια πρέπει να δώσετε προσοχή στα παρακάτω:
Να είναι τόσο τρυφερά που αν τα τσακίσετε στη μέση να σπάνε αμέσως και να τρέχει η υγρασία τους (επειδή είναι πολύ τρυφερά). Καθάρισμα σε αυτή την περίπτωση μπορεί να μη χρειάζονται καθόλου πέρα από το μικρό κοτσανάκι στην άκρη. Αν είναι δηλαδή πολύ τρυφερά, δεν τα καθαρίζουμε καθόλου με μαχαίρι. Απλά τα πλένουμε πολύ καλά.

Αν τα ωμά φρέσκα φασολάκια λυγίζουν και είναι ελαστικά, δεν είναι δηλαδή τραγανά και δεν σπάνε αμέσως στο πρώτο άγγιγμα, τότε αυτά τα φασολάκια θέλουν σίγουρα καθάρισμα. Σε αυτή την περίπτωση οι ίνες από τα φασολάκια είναι μόνο στο εξωτερικό σημείο περιμετρικά και πρέπει να αφαιρεθούν. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τις άκρες και σύριζα στα φασολάκια αφαιρούμε περιμετρικά μερικά χιλιοστά από τη σάρκα του. Τα φασολάκια δεν χρειάζονται κόψιμο στη μέση. Τα τρυφερά, καταπράσινα φρέσκα φασολάκια, ολόκληρα πρέπει να μπουν στην κατσαρόλα, έτσι πρέπει να μαγειρευτούν και έτσι να παραμείνει το σχήμα τους και μετά το μαγείρεμα. Να μη λιώσουν και διαλυθούν από πολύωρο βράσιμο.

Αν τα φασολάκια είναι πολύ ελαστικά, μαλακά με κιτρινισμένο χρώμα και σπάζοντάς τα στη μέση φαίνονται οι ίνες τους ενδιάμεσα, τότε να ξέρετε ότι αυτά τα φασολάκια δεν είναι και τόσο φρέσκα. Οι δε ίνες από το εσωτερικό τους μέρος δεν πρόκειται να φύγουν όσο κι αν τα καθαρίζετε, γιατί είναι παραγινομένα και κομμένα πολλές ημέρες από τη φασολιά. Αυτά τα φασολάκια όσο κι αν τα καθαρίζετε, όσο κι αν τα βράσετε, πάλι με ίνες θα μείνουν και δεν θα τρώγονται.

3 μυστικά για φασολάκια χωρίς ίνες

1. Να είστε προσεκτικοί όταν τα αγοράζετε. Πρέπει τα φρέσκα φασολάκια όποια ποικιλία και να διαλέξετε, να είναι καταπράσινα, πολύ τρυφερά, να σπάνε σαν γυαλί και να ακούγεται το κρατς όταν σπάνε και να τρέχουν οι χυμοί τους.

2. Πρέπει το χρώμα τους να είναι καταπράσινο, χωρίς ίχνος από κιτρινίλες και στίγματα στην επιφάνεια τους.

3. Πρέπει όταν τσιμπάτε το κοτσανάκι τους να είναι πολύ τρυφερό, τραγανό και να τρέχει υγρασία. Μόνο τότε τα φασολάκια είναι τέλεια και ιδανικά για οποιοδήποτε μαγείρεμα.

Συντήρηση - Κατάψυξη

Πως καταψύχουμε φρέσκα φασολάκια; Συντήρηση στην κατάψυξη με ζεμάτισμα ή χωρίς

Τα φρέσκα φασολάκια τα καταψύχουμε με πολλούς τρόπους. Παρακάτω θα σας λυθούν όλες οι απορίες.

ωμά φασολάκια στην κατάψυξη κατεψυγμένα φασολάκια

Πώς ζεματάμε τα φασολάκια;

Ζεματάμε τα φασολάκια αφού τα καθαρίσουμε και τα πλύνουμε. Σε νερό που βράζει, βουτάμε τα τρυφερά φασολάκια για 1΄. Τα περνάμε σε λεκάνη με κρύο νερό για κοπεί ο βρασμός τους και να διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους. Τα στραγγίζουμε πολύ καλά. Τα απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα να στεγνώσουν πολύ καλά. Μετά τα απλώνουμε αραιά μεταξύ τους σε δίσκο που χωράει στην κατάψυξη. Μόλις κοκαλώσουν την ψύξη τα βάζουμε σε σακουλάκια. Όμοια φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα φασολάκια κατεψυγμένα.

Φασολάκια στην κατάψυξη χωρίς ζεμάτισμα

Φρέσκα τρυφερά φασολάκια χωρίς καθόλου υγρασία πάνω τους τα βάζουμε σε σακουλάκια στην κατάψυξη. Τα φρέσκα φασολάκια στην κατάψυξη χωρίς ζεμάτισμα ίσως αφήνουν μια δυσάρεστη μυρωδιά μετά στο φαγητό γι’ αυτό μόνο αν είστε σίγουροι ότι είναι φρεσκοκομμένα, εκείνη την ημέρα για να το κάνετε.

Σοταρισμένα φασολάκια στην κατάψυξη έτοιμα για μαγείρεμα

Αφού καθαρίσουμε, πλύνουμε καλά και στεγνωνόσουν τα φασολάκια, τα σοτάρουμε με μπόλικο ξερό ψιλοκομμένο κρεμμύδι και λάδι για 2-3΄στην κατσαρόλα. Τα απλώνουμε σε μεγάλο ταψί ή φαρδύ μπολ να κρυώσουν τελείως. Λίγα λίγα τα αποθηκεύουμε σε σακουλάκια τροφίμων. Βασική προϋπόθεση για να διατηρηθούν σωστά τα φασολάκια στην κατάψυξη, είναι κρυώσουν καλά πριν τα συσκευάσετε αλλά και να αφαιρέσετε όλο τον αέρα από τα σακουλάκια. Τα βάζετε στην κατάψυξη και τα διατηρείτε για μήνες έτοιμα για να μπουν στην κατσαρόλα και να τα μαγειρέψετε όπως σας αρέσει.

Μαγειρεμένα κοκκινιστά λαδερά φασολάκια, αφού κρυώσουν καλά τα συντηρούμε στην κατάψυξη μαγειρεμένα.

Τα σπιτικά κατεψυγμένα φασολάκια, μαγειρεύονται κατευθείαν από την κατάψυξη μέσα στην κατσαρόλα όπως θα μαγειρεύατε και τα τρυφερά φρέσκα φασολάκια.

Διαβάστε για τα πιο διαδεδομένα ήδη φασολιών στην ελληνική αγορά.

https://www.argiro.gr/2019/06/freska-fasolakia-katharisma-kai-syntirisi-stin-katapsyksi/