Ρόδι: καθάρισμα, χυμός ροδιού και σωστή συντήρηση

Καθάρισμα ροδιού: Πως καθαρίζουμε το ρόδι;

Το καθάρισμα των ροδιών απαιτεί λίγο χρόνο, αλλά είναι εύκολο. Αρχικά βάλτε γάντια γιατί το ρόδι βάφει το δέρμα. Επίσης προσέξτε τα ρούχα γιατί βάφει και τα ρούχα. Κόβετε κυκλικά και αφαιρείτε τη φλούδα στο μέρος του κοτσανιού και τη χαράζετε μέχρι το κάτω μέρος, χωρίς να πιέζετε πολύ το μαχαίρι, όπως κάνετε με το πορτοκάλι. Στη συνέχεια, ανοίγετε το ρόδι στη μέση και με την παλάμη σας ακουμπισμένη επάνω στην κομμένη πλευρά του ροδιού στέκεστε πάνω από ένα μεγάλο μπολ και με το άλλο χέρι χτυπάτε με μία κουτάλα τη φλούδα από το ρόδι. Με τον τρόπο αυτό βγαίνουν όλοι οι σπόροι του ροδιού. Όλα αυτά θα πρέπει να γίνονται πάνω από ένα μεγάλο και βαθύ μπολ για να μην πιτσιλιστείτε με χυμό ρόδι στα χέρια και στα ρούχα.

Για να πάρεις τον χυμό από ρόδι το κόβεις οριζόντια και το στύβεις στον στίφτη. Εναλλακτικά το βάζεις καθαρισμένο από την εξωτερική φλούδα και τις μεμβράνες στον αποχυμωτή.

Πως διατηρείται το ρόδι;

Τα ρόδια διατηρούνται πολλές ημέρες μέχρι κι εβδομάδες εκτός ψυγείου ή σε σκοτεινό μέρος, αν κρεμαστούν μαζί με το κλαδί τους. Αν θέλετε να τα κρατήσετε για αρκετούς μήνες, μπορείτε να τα φυλάξετε στο πιο δροσερό σημείο του σπιτιού ακόμα και σε εξωτερικό χώρο κρεμασμένα με το τσαμπί τους χωρίς να τα βλέπει ο ήλιος.

Τα ρόδια χωρίς το κλαδί τους μπορούν να διατηρηθούν τυλιγμένα σε χάρτινη σακούλα στο κάτω συρτάρι λαχανικών και φρούτων του ψυγείου. Κρατήστε μακριά από την υγρασία.
Αγαπούν την δροσιά αλλά καθόλου την υγρασία.

Τα ρόδια διατηρούνται για αρκετές ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου στον πάγκο μακριά από θερμότητα.

Διατηρείται το ρόδι στην κατάψυξη;

Για να το διατηρήσετε ακόμη περισσότερο, μπορείτε να καθαρίσετε και να φυλάξετε το ρόδι στην κατάψυξη. Στεγνώστε πρώτα τους σπόρους πολύ καλά σε απορροφητικό χαρτί. Έτσι όταν θα παγώσουν, θα παγώσει ένας ένας σπόρος κι όχι όλοι μαζί σαν τεράστιο παγάκι. Κατόπιν κλείστε το σε ειδικό δοχείο ή σακουλάκι για τρόφιμα. Έτσι, όποτε χρειάζεστε σπόρους, παίρνετε απλά όσους θέλετε. Είτε το κατεψυγμένο ρόδι ή οι σπόροι ροδιού πρέπει να καταναλώνονται άμεσα.

Στα καταστήματα ξηρών καρπών θα βρείτε σπόρους ροδιού αποξηραμένους. Είναι ιδανικοί για σνακ ή για σαλάτες και γαρνιρίσματα.

Χυμός ρόδι – Πως στύβω το ρόδι και πόσο κρατάει ο χυμός ρόδι;

Σε πολλές συνταγές, εκτός από τους σπόρους του ροδιού, χρησιμοποιείται και ο χυμός του. Δεν υπάρχει συνταγή για χυμό ρόδι. Υπάρχουν όμως δύο τρόποι για να πάρετε το χυμό από τους καρπούς: είτε στύβετε τα ρόδια στο στίφτη, όπως κάνετε με τα πορτοκάλια, είτε πιέζετε τους καρπούς σε ένα σουρωτήρι. Μάλιστα, σε αντίθεση με την πρώτη περίπτωση, στη δεύτερη περίπτωση μένουν στο σουρωτήρι και οι μεμβράνες που χωρίζουν τους σπόρους, οι οποίες δίνουν μια ελαφρώς στυφή γεύση στο χυμό. Ο φρέσκος χυμός ρόδι δεν κρατάει και πρέπει να καταναλωθεί άμεσα, όμως δες παρακάτω πως μπορείς να τον καταψύξεις.

Έτσι με αυτούς τους δυο τρόπους έχετε φρέσκο χυμό ρόδι για να φτιάξετε smoothies για να τον απολαύσετε σαν υγιεινό ρόφημα.

Ρόδι χυμός στην κατάψυξη

Ο φρέσκος χυμός ρόδι διατηρείται στην κατάψυξη για πολλούς μήνες. Αφού στύψετε τα ρόδια και έχετε καθαρό φρέσκο χυμό ρόδι ισομοιράστε τον σε μπουκαλάκια ή σακουλάκια ιδανικά για συντήρηση στην κατάψυξη.

Διατηρείται για πάρα πολλούς μήνες. Όταν τον χρειαστείς πρέπει από την προηγούμενη ημέρα να τον αφήσεις στην συντήρηση του ψυγείου και να αποψυχθεί σωστά. Έτσι έχεις όλο τον χρόνο φρέσκο φυσικό χυμό ρόδι χωρίς συντηρητικά να τον απολαμβάνεις όποτε θέλεις.

Τι μπορώ να φτιάξω με το ρόδι;

Μπορείς να φτιάξεις πάρα πολλές συνταγές με ρόδι. Με τον χυμό ρόδι μπορείς να φτιάξεις σπιτική γρεναδίνη και σιρόπι ρόδι για ψητά, μαρινάδες, dressing σε σαλάτες, γαρνίρισμα γλυκών.

Εντυπωσίασε τους καλεσμένους σου με αυτήν την εύκολη συνταγή μπάλα τυριού

Δες εδώ πως να διαλέξεις τα ρόδια

Υπάρχουν τρεις ποικιλίες ροδιών, τα γλυκά, τα ημίγλυκα και τα ξινά ρόδια. Ανεξάρτητα, ωστόσο, από τη γεύση που σας αρέσει, προτιμήστε τα βαριά ρόδια με γυαλιστερή και σφιχτή φλούδα. Βέβαια, ακόμη κι όταν η φλούδα τους συρρικνωθεί μετά από πολλές ημέρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, το εσωτερικό τους μπορεί να φαγωθεί.

Και αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το ρόδι και τις ευεργετικές του ιδιότητες διαβάστε το παρακάτω άρθρο:

https://www.argiro.gr/2019/10/odigies-chrisis-gia-rodia/