Πίσω

Ρόδι: οι ιδιότητες, τα οφέλη και η ιστορία του

Το ρόδι συνδέεται με πολλές ευεργετικές ιδιότητες.

Το ρόδι είναι ένα φρούτο με πολλά οφέλη που αποτελεί superfood μιας και έχει πολύ σημαντική διατροφική αξία. Για αυτό το ρόδι είναι γνωστό για τις σπουδαίες ιδιότητες που φέρει. Έχει την μορφή αγκαθωτού θάμνου και οι καρποί του ωριμάζουν το φθινόπωρο και συλλέγονται πριν ξεκινήσουν οι βροχές. Στο εμπόριο υπάρχουν διάφορες ποικιλίες, οι οποίες διαχωρίζονται ανάλογα με την οξύτητά τους. Υπάρχουν γλυκά, ημίγλυκα και ξινά. Επίσης και ο χυμός από ρόδι έχει σημαντικές ιδιότητες για τον άνθρωπο και καταναλώνεται ευρέως. 

Συνώνυμο της καλοτυχίας, της γονιμότητας, της ομορφιάς και της ευτυχίας, το ρόδι βρίσκεται πάρα πολλά χρόνια στη λίστα με τα πιο σημαντικά φρούτα που επιλέγουμε κυρίως για τα οφέλη του στην υγεία μας. Για τις βιταμίνες του αλλά και για όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες, το ρόδι θεωρείται μάλιστα και υπερτροφή. Η αγαπημένη αυτή γεύση με τα απίστευτά καλά που μας προσφέρει, οδήγησε τον άνθρωπο να το εντάξει σε πάρα πολλές συνταγές.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που από την αρχαία Ελλάδα το τιμούσαν ιδιαιτέρως κυρίως γιατί είχαν “ανακαλύψει” τα οφέλη του. Θεότητες μάλιστα όπως της Ήρας, της Αθηνάς και της Αφροδίτης, είχαν ως σύμβολο τους το ρόδι. Θυμηθείτε επίσης πόσες φορές σπάμε ρόδια σε γάμους και την Πρωτοχρονιά, κυρίως για να μας φέρει καλοτυχία, αιωνιότητα και γονιμότητα.

Δυστυχώς όμως, πολλοί από εμάς το αποφεύγουν κυρίως γιατί το καθάρισμά του μπορεί να είναι λίγο ζόρικο. Αφού το καθαρίσουμε όμως και πιούμε το χυμό των σπόρων του ή το εντάξουμε στα φαγητά μας, θα αποζημιωθούμε μόνο και μόνο από τη γευστική και διατροφική του αξία. Πάμε όμως να μάθουμε περισσότερα για αυτό το superfood.

Οι ευεργετικές ιδιότητες που έχει το ρόδι

Συνολικά το ρόδι έχει πολυάριθμες ιδιότητες, που λίγοι τις γνωρίζουν, μιας και μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα στην υγεία μας. Συγκεκριμένα, βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει τη μνήμη. “Μάχεται” την παχυσαρκία, έχει αντιγηραντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ο χυμός του έχει αντικαρκινική δράση καταπολεμώντας τα καρκινικά κύτταρα. Συμβάλλει κυρίως στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του δέρματος και του προστάτη.

Τα οφέλη για την υγεία μας που έχει το ρόδι

Το ρόδι έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL), που αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Προστατεύει από εγκεφαλικές βλάβες, ρίχνει την πίεση του αίματος και υπάρχουν ενδείξεις ότι η μακρόχρονη κατανάλωσή του βελτιώνει την ερωτική λειτουργία ανδρών με πρόβλημα στύσης. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της χρόνιας διάρροιας, της δυσεντερίας και των αιμορραγιών, και για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας. Τέλος, καθαρίζει και προστατεύει το δέρμα, χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση των εγκαυμάτων.

Η βιταμίνη C που προσφέρει καλύπτει στο μισό τις ημερήσιες ανάγκες μας για την πρόσληψη αυτής της βιταμίνης. Το ρόδι έχει ακόμα αντικαρκινικές ιδιότητες, καθώς καταπολέμα τα καρκινικά κύτταρα. Λόγω των φυτικών ινών που περιέχει, εξασφαλίζει την ομαλή διαδικασία της πέψης και συνεπώς την καλή λειτουργία του εντέρου, αποτρέποντας παθήσεις όπως η δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, ο χυμός ρόδι έχει ιδιότητες που σχετίζονται με την καρδιά, αφού την προστατεύει και βελτιώνει την ροή του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία. Πίνοντας χυμό ροδιού ή τρώγοντας τους σπόρους που περιέχει μπορούμε να μειώσουμε την αρτηριακή μας πίεση. Τονώνει και ενισχύει τον εγκέφαλο ενώ εμποδίζει τις νεφρικές βλάβες.

Πρόσφατες έρευνες επιβεβαιώνουν πως ο χυμός του ροδιού μειώνει τον πυρετό και το βήχα, ενώ η μεγάλη ποσότητα των φυτοοιστρογόνων που περιέχει ασκούν προστατευτική δράση στα μαλλιά και τα νύχια.

Οι βιταμίνες και η διατροφική αξία του ροδιού

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Ε, σε πληθώρα μεταλλικών στοιχείων (κάλιο, ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, φώσφορος, ψευδάργυρος, σελήνιο), σε υδατάνθρακες και σε φυτικές ίνες. Ένα μόνο ρόδι μπορεί να καλύψει το 40% της ποσότητας σε βιταμίνη C και το 25% της ποσότητας σε φυλλικό οξύ που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος. Περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Από τους σπόρους τους εξάγεται έλαιο που διαθέτει αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Ο χυμός του ροδιού,  είναι πλούσιος σε πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες και έχει ιδιότητες, που συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από πολλές ασθένειες, Η αντιοξειδωτική του ιδιότητα φαίνεται να προκύπτει 3 φορές ισχυρότερη σε σχέση με το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι. Δείτε εδώ πώς να στύψετε ένα ρόδι.

Τώρα που μάθατε για τις ιδιότητες και τα πολύτιμα οφέλη του ροδιού για την υγεία, βάλτε το στη διατροφή σας. 

Πολύχρωμη, γευστική και θρεπτική, συνοδεύει με τον καλύτερο και πιο νόστιμο τρόπο τα κρέατα στο τραπέζι σας!

Δείτε εδώ ιδέες και υπέροχες συνταγές με ρόδι από την Αργυρώ που θα σας ξετρελάνουν. Επωφεληθείτε από τα οφέλη και τις ιδιότητες που έχει το ρόδι αυτό το υπέροχο φρούτο. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε πως και ο χυμός ροδιού έχει σπουδαίες ιδιότητες. Είναι ένα ιδανικό ρόφημα.  

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται