Τα τρόφιμα που δεν πρέπει να λείπουν από το ντουλάπι της κουζίνας σας

Για να γίνει το καθημερινό σας μαγείρεμα εύκολο και να μη σπαταλάτε πολύ χρόνο, πρέπει να είστε καλά οργανωμένη! Και καλά οργανωμένο πρέπει να είναι και το ντουλάπι που φυλάτε τα τρόφιμά σας. Θα πρέπει δηλαδή όχι να είναι γεμάτο, αλλά να σας παρέχει καθημερινά αυτά τα υλικά που χρησιμοποιείτε συχνά και σε πολλές συνταγές, κάποια υλικά που σας λύνουν τα χέρια σε δύσκολες ώρες και κάποια άλλα που μπορούν να δώσουν έξτρα γεύση και να κάνουν τη διαφορά στα φαγητά που φτιάχνετε!

Κάνε ένα καλό ξεκαθάρισμα στα ντουλάπια σας, πετάξτε οτιδήποτε ληγμένο, χαρίστε οτιδήποτε δεν θα το χρησιμοποιήσετε ποτέ και κάντε χώρο για τα τρόφιμα και τα υλικά που πραγματικά χρειάζεται να έχετε στην τροφοθήκη σας. Έχετε στο νου σας να ελέγχετε το στοκ στο ντουλάπι σας τακτικά και να ψωνίζετε μόνο ότι χρησιμοποιείτε.

Ελαιόλαδο
Ελληνική κουζίνα χωρίς ελαιόλαδο δε γίνεται, γι’ αυτό φροντίστε τα αποθέματά σας να είναι πάντα πλήρη σε αυτό. Σαλάτες, μαγειρέματα στην κατσαρόλα, ψητά, ακόμα και τηγανίσματα, μόνο σε αγνό παρθένο ελαιόλαδο!

Μπαχαρικά και αρωματικά
Τα μπαχαρικά μπορεί να μην είναι τρόφιμα, αλλά είναι αυτά που προσθέτουν στη σπιρτάδα, στα αρώματα και στη νοστιμιά. Φροντίστε να έχετε τα πιο βασικά, όπως αλάτι και πιπέρι λευκό και μαύρο, ρίγανη, μπαχάρι, κάρυ, μοσχοκάρυδο, τσίλι, πάπρικα, δάφνη, δενδρολίβανο, θυμάρι και όποιο επιπλέον σας αρέσει και χρησιμοποιείτε εσείς συχνά.

Κρασί
Φυσικά και για να πιείτε ένα ποτηράκι με το φαγητό σας, αλλά και ένα ποτηράκι για την κατσαρόλα, καθώς δίνει μοναδική νοστιμιά στα μαγειρευτά.

Ρύζι
Καλό είναι να έχετε ρύζι για πιλάφι και ρύζι για ριζότο στο ντουλάπι σας. Το πιλάφι είναι το τέλειο συνοδευτικό για τα περισσότερα κρεατικά και το ριζότο είναι ένα φαγητό που μπορείτε να ετοιμάσετε σε 20 λεπτά σε περίπτωση που κάτι θέλετε να φτιάξετε στα γρήγορα!

Όσπρια
Φακές, φασόλια και ρεβύθια, για εγγυημένα ελληνικά και υγιεινά πιάτα οσπρίων αλλά και πιο ψαγμένες παραλλαγές. Οι δε φακές, είναι το μαγικό φαγητό που σε μισή ώρα το έχεις έτοιμο, χωρίς καμία προετοιμασία και μουλιάσματα.

Κονσέρβες ντομάτας
Στην ελληνική κουζίνα αγαπάμε πολύ τη ντομάτα και ο πελτές ντομάτας, ο συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας και το κονκασέ χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα μαγειρέματά μας! Έχετε από 1-2 συσκευασίες από αυτά στο ντουλάπι σας γιατί είναι κάτι που αν σας λείψει θα τρέχετε!

Κονσέρβα τόνου
Και αυτή η κονσέρβα, μπορεί να σας σώσει και να συμπληρώσει μοναδικά μία γρήγορη σαλάτα ή μία μακαρονάδα! Επίσης, με τόνο μπορείτε να φτιάξετε καταπληκτικά σάντουιτς για ένα γρήγορο κολατσιό στη δουλειά ή στο σχολείο.

Αλεύρι
Ένα αλεύρι για όλες τις χρήσεις είναι απαραίτητο σε όλες τις κουζίνες!  Τώρα αν εσάς σας αρέσουν οι ζύμες και φτιάχνετε συχνά ψωμιά, κέικ ή πίτσες, τότε και ένα σκληρό αλεύρι αλλά και ένα μαλακό αλεύρι, θα έπιανε δίκαια το χώρο του στο ντουλάπι σας. Διαβάστε εδώ τα μυστικά μου για τους διάφορους τύπους αλευριού και τη σωστή τους χρήση.

Baking Powder
Είναι φτηνό, είναι μικροσκοπικό και μπορείτε κάλλιστα να το έχετε κοντά στα αλεύρια σας στην περίπτωση που θα το χρειαστείτε!

Ξερή μαγιά
Και η μαγιά είναι ένα από τα υλικά που θα πρέπει να έχετε στην κουζίνα σας, γιατί κάνει τις ζύμες να φουσκώνουν γρήγορα και κερδίζετε πολύ χρόνο.

Corn Flour
Κάνει μαγική δουλειά όταν θέλετε να δέσετε μια σάλτσα ή να φτιάξετε μία μπεσαμέλ στα γρήγορα!

Κρεμμύδια
Στις σάλτσες, στα τσιγαρίσματα στις σαλάτες, τα ξερά κρεμμύδια μπαίνουν παντού και δίνουν τη γλύκα τους. Διατηρούνται για μεγάλο διάστημα σε σκοτεινό σημείο χωρίς μυρωδιές. Ίσως το ντουλάπι με τα τρόφιμα δεν είναι το κατάλληλο σημείο για να μη μυρίσει αλλά κάπου αλλού μπορείτε να τα έχετε πάντα διαθέσιμα.

Πατάτες
Οι πατάτες αποτελούν πιάτο από μόνες τους! Βραστές, τηγανιτές, ψητές μπορούν να συνοδεύσουν τα κρεατικά σας αλλά και να σας δώσουν εύκολα και γρήγορα πιάτα όπως πατάτες γιαχνί, πατάτες με αυγά και άλλες εύκολες και γρήγορες συνταγές για τις μέρες που δεν έχετε πολύ χρόνο.

Σκόρδα
Όπως και τα κρεμμύδια χρησιμοποιούνται σχεδόν παντού! Φυλάξτε τα κοντά με τα κρεμμύδια για να μη μυρίσει το ντουλάπι με τα υπόλοιπα τρόφιμα.

Ζάχαρη
Εκτός από τον καφέ, μπαίνει σε όλες τις γλυκές παρασκευές αλλά και μια πρέζα ζάχαρης πολλές φορές χρειάζεται στα κοκκινιστά για να πάρει την ξυνάδα της ντομάτας.

Ξηροί καρποί
Εκτός του ότι αποτελούν το πιο υγιεινό τσιμπολόγημα, δίνουν το κάτι άλλο στις σαλάτες, γίνονται ωραία πέστο, αλλά χρησιμοποιούνται και σε σάλτσες.

Σάλτσα σόγιας και Worcestershire
Μόνο με αυτές τις δύο σάλτσες, λίγο κοτόπουλο και λαχανικά φτιάχνετε το πιο τέλειο κινέζικο! Μην τις υποτιμάτε, δοκιμάστε τες και θα σας λύσουν τα χέρια σε πολλές περιπτώσεις.

Βρώμη
Εκτός από τη συνηθισμένη της χρήση στο πρωινό ή στο γιαούρτι σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη βρώμη σαν πιο υγιεινό αντικατάστατο σε μείγματα κιμά για μπιφτέκια, σε πίτες και σε οτιδήποτε θέλετε ένα συστατικό που θα τραβήξει τα υγρά και θα δώσει νοστιμιά.

Μαγιονέζα
Η μαγιονέζα είναι χρήσιμη όταν θέλετε να φτιάξετε κάτι πρόχειρο στα γρήγορα, καθώς δίνει μοναδική νοστιμιά. Αλλά και σε σως για σαλάτες είναι μοναδική.

Μουστάρδα
Μία και μόνο χρήση της φτάνει για να την έχετε στην κουζίνα σας. Η νοστιμιά που δίνει στη βινεγκρέτ που βάζετε στη σαλάτα σας. Έχει όμως κι άλλες χρήσεις! Μπαίνει σε μαρινάδες, σε σάλτσες και γενικά όπου θέλουμε να δώσουμε αυτή τη μοναδική επίγευση που αφήνει η μουστάρδα.

Ζωμοί κρέατος και λαχανικών
Μπαίνουν παντού και δίνουν γρήγορα τα αρώματα και τη νοστιμιά που θα χρειαζόσασταν ώρες προετοιμασίας να αποδώσετε στα φαγητά σας. Υπάρχουν κύβοι αλλά και φρέσκοι που διατηρούνται στο ψυγείο.

Με όλα αυτά στο ντουλάπι σας δεν έχετε να φοβάστε τίποτα! Δε σκεφτήκατε, δεν προλάβατε, δεν ψωνίσατε, ανοίγετε το ντουλάπι σας και έχετε πολλές επιλογές. Ξεχάσατε να υπολογίσετε τι συνοδευτικό θα έχετε με το κρέας σας, ανοίγετε το ντουλάπι σας και έχετε και εδώ τη λύση! Κοιτάτε νέες συνταγές και σας λείπουν υλικά; Όχι πια, γιατί τα περισσότερα τα έχετε στο ντουλάπι σας!

Θέλετε να οργανώσετε καλύτερα την κουζίνα σας; Διαβάστε περισσότερες χρήσιμες συμβουλές στο παρακάτω άρθρο

https://www.argiro.gr/2019/10/ta-trofima-pou-den-prepei-na-leipoun-apo-ntoulapi-tis-kouzinas-sas/