Πίσω

Γιατί βάζουμε σιμιγδάλι στα μελομακάρονα;

Χρησιμοποιώ σιμιγδάλι στα μελομακάρονα γιατί θέλω να ρουφήξουν πολύ σιρόπι και να γίνουν πολύ μελωμένα.

Όσοι αγαπούν τα πολύ μελωμένα προτιμούν το σιμιγδάλι. Τα φτιάχνουμε λίγο μεγαλύτερα σε μέγεθος και τα βουτάμε στο σιρόπι όσο είναι ζεστά ακόμα. Έτσι γίνονται μαλακά και ζουμερά. Γιατί αγαπάμε τα πολύ μελωμένα που τραβούν πολύ σιρόπι. Όμως, εκτός από σιμιγδάλι, γίνονται και μόνο με αλεύρι.

Αλεύρι μπορείς να βάλεις μαλακό ή για όλες τις χρήσεις για να σου γίνουν πολύ αφράτα! Το μυστικό μου για να πετύχετε το τέλειο πλάσιμο, είναι να ξεκουράσετε τη ζύμη για 20 λεπτά και να την κρατάτε πάντα σκεπασμένη για να γίνουν αφράτα.

Όσο πιο πολύ χτυπάτε το λάδι και τη ζάχαρη τόσο πιο τραγανά και αφράτα θα γίνουν στο ψήσιμο. Όσο πιο αφράτα γίνουν στο ψήσιμο, τόσο πιο αφράτα θα παραμείνουν μετά το σιρόπιασμα.

Τι λάδι βάζουμε στα μελομακάρονα;

Λάδι βάζω πάντα μισό μισό (απαλό ελαιόλαδο με φυτικό λάδι της αρεσκείας σου, ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο ή σουσαμέλαιο). 

Το ελαιόλαδο δίνει γεύση και το σπορέλαιο τα κάνει πολύ τραγανά πριν τα σιροπιάσεις και πολύ αφράτα μετά το σιρόπιασμα.

Η ζάχαρη που λιώνει καλά με το λάδι στην αρχή του ζυμώματος καραμελώνει τέλεια και τα κανει πολύ αφράτα.

Να θυμάσαι ότι θέλουν καλό ψήσιμο να ροδίσουν και να ψηθεί η καρδιά τους μέχρι μέσα.  Αν δεν δώσεις προσοχή στο ψήσιμο και το κέντρο τους δεν στεγνώσει καλά, τότε μετά δεν θα γίνουν πολύ αφράτα και δεν θα ρουφήξουν σωστά το σιρόπι στο σιρόπιασμα.

Καλύτερα να τα ψήσεις στον αέρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν καλά. Μπορείς να ψήσεις και στις αντιστάσεις βάζοντας το ταψί (ένα ένα ταψί να τα ψήνεις) στην κάτω σχάρα του φούρνου.

Προσοχή στο ζύμωμα

Αφού ρίξεις το αλεύρι και μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα, σταματάς το ζύμωμα αν θέλεις να σου γίνουν πολύ αφράτα. Όσο πιο πολύ ζυμώνεις τη ζύμη, τόσο πιο πολύ «ξερνάει» το λάδι και τόσο πιο σκληρά και ξερά θα γίνουν στο τέλος.

Για να φτιάξεις τα καλύτερα μελομακάρονα, η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή και όταν τη πλάθεις να είναι σαν μαλακή πλαστελίνη.

Προσοχή μη σας φανεί η ζύμη μαλακή και ρίξετε κι άλλο αλεύρι. Γιατί η σκληρή ζύμη έχει ως αποτέλεσμα να γίνουν σκληρά, ξερά και αλευρένια στην γεύση.

Αντί για κονιάκ τι μπορώ να βάλω;

Το κονιάκ το χρησιμοποιώ για αρώματα και γιατί τα κάνει τραγανά και αφράτα. Αντί για κονιάκ, μπορώ να βάλω, κρασί ή χυμό πορτοκάλι.

Μάθε για τις θερμίδες του αγαπημένου σου γλυκού των Χριστουγέννων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται