Είναι όμορφο να μαγειρεύουμε για τους αγαπημένους μας και να τους υποδεχόμαστε σε ένα μεγάλο τραπέζι. Αν, μάλιστα, οργανώσουμε σωστά όλη τη διαδικασία, τα πράγματα θα αποδειχθούν πιο απλά απ’ όσο φανταζόμαστε. Ακολουθήστε τις συμβουλές μου, για να καταφέρετε να προετοιμάσετε ένα δείπνο που θα μείνει αξέχαστο στους αξέχαστο στους καλεσμένους σας, χωρίς να εξουθενωθείτε και να ταλαιπωρηθείτε από το άγχος. Καταγράψτε νωρίς το μενού και κάντε τη λίστα με τα απαιτούμενα για κάθε μαγειρική σας.
Προετοιμασία για Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Μία με δύο εβδομάδες νωρίτερα, ετοιμάστε τη λίστα με τους καλεσμένους σας για να οργανώσετε με ακρίβεια τα μαγειρέματά σας. Μην ξεχάσετε να υπολογίσετε τους έκτακτους καλεσμένους ή εκείνους στους οποίους θα θέλατε ενδεχομένως να στείλετε φαγητό.
Φτιάξτε εγκαίρως το μενού σας, φροντίζοντας να καλύπτει κάθε γούστο και διατροφική συνήθεια, έτσι ώστε να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι.
Ετοιμάστε τη λίστα με τα ψώνια και μην αφήσετε τις αγορές σας για την τελευταία στιγμή που όλοι θα τρέχουν για τον ίδιο λόγο.
Υπολογίστε τους χρόνους προετοιμασίας και ψησίματος του κάθε φαγητού και σημειώστε τους για να ξέρετε πότε θα ξεκινήσετε το μαγείρεμα και αν χρειάζεται να γίνουν κάποιες παρασκευές από την προηγούμενη ημέρα.
Αποφασίστε το θέμα της διακόσμησης του τραπεζιού σας και επιλέξτε εγκαίρως το τραπεζομάντιλο, τις πετσέτες φαγητού, τα κηροπήγια και ό,τι άλλο θέλατε. Καλό είναι να μην υπάρχουν υψηλά στοιχεία που δεν ενδείκνυνται για τα καθιστά γεύματα.
Την παραμονή της γιορτής, επιμεληθείτε το στόλισμα του τραπεζιού σας.
Ασχοληθείτε με την κάβα σας και προμηθευτείτε τα ποτά και τα κρασιά που θα χρειαστείτε. Αν ο καιρός είναι κρύος, μπορείτε να τα τοποθετήσετε στο μπαλκόνι σας, σε μέρος που δεν το χτυπάει ο ήλιος, για να μη γεμίσει μπουκάλια το ψυγείο σας.
Δεν χρειάζεται να αφήσετε τα παραδοσιακά γλυκά για την τελευταία στιγμή, αφού μπορείτε να τα φτιάξετε μία ή δύο εβδομάδες πριν.
Τακτοποιήστε το ψυγείο σας έτσι ώστε να δεχτεί το μεγάλο όγκο των προμηθειών σας. Τοποθετήστε τα τρόφιμα με τάξη για να μπορείτε, ανά πάσα στιγμή, να βρίσκετε αυτό που χρειάζεστε. Τακτοποιήστε ομοίως και την κουζίνα σας για να κινείστε με άνεση όταν μαγειρεύετε.
Δύο-τρεις ημέρες πριν από την Πρωτοχρονιά φτιάξτε τη βασιλόπιτά σας. Αφήστε τη να κρυώσει και σκεπάστε τη μέχρι τη μέρα του ρεβεγιόν, που θα τη στολίσετε.
Μία ημέρα πριν από το τραπέζι σας, συγκεντρώστε τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσετε και τοποθετήστε στον μπουφέ σας αυτά που θέλετε να έχετε στο σερβίρισμα.
Ξεκινήστε το μαγείρεμα ακολουθώντας το χρονοδιάγραμμα των παρασκευών που έχετε ήδη κάνει. Αν έχετε σωστή οργάνωση και μείνετε πιστοί σε αυτήν, όλα θα πάνε καλά και δεν θα αγχωθείτε καθόλου.
Για τα γλυκά σας, επιλέξτε παρασκευές που μπορούν να γίνουν δυο-τρία εικοσιτετράωρα πιο πριν για να μη σας φάνε χρόνο από εκείνη τη μέρα.
Ετοιμάστε τα φαγητά που μπορούν να μείνουν στο ψυγείο μία ή δύο μέρες νωρίτερα, έτσι ώστε να μην ασχοληθείτε με αυτά την ημέρα που θα γίνει το τραπέζι. Μπορείτε επίσης να έχετε κάνει ήδη όλη την απαραίτητη προεργασία για κάποια άλλα και απλά να προσθέσετε την ημέρα της γιορτής την τελευταία πινελιά και το ψήσιμό τους.
Είναι όμορφο να έχετε μπόλικες πολύχρωμες σαλάτες στα τραπέζια σας. Φροντίστε να πλύνετε και να στεγνώσετε όλα τα λαχανικά σας από το προηγούμενο βράδυ και βάλτε τα σε καθαρές σακούλες τυλιγμένα μέσα σε χαρτί κουζίνας. Ετοιμάστε όλα τα ντρέσινγκ για τις σαλάτες σε μικρά βαζάκια. Μην κάθεστε να μετράτε και να ζυγίζετε την ημέρα που περιμένετε κόσμο. Φυλάξτε τα στο ψυγείο και βγάλτε τα 10 λεπτά πριν σερβίρετε για να γαρνίρετε τις σαλάτες.
Μια ημέρα πριν, καθαρίστε και αποθηκεύστε σε καθαρές σακούλες τροφίμων όλα τα λαχανικά που θα χρειαστείτε για το μαγείρεμα, κρεμμύδια, καρότα, πράσα και λοιπά. Έτσι, αν πρόκειται να φτιάξετε κάποιο μαγειρευτό ή γαρνιτούρα, γρήγορα θα βρείτε στο ψυγείο σας ό,τι χρειαστείτε.
Την ημέρα που περιμένετε κόσμο, φροντίστε από το πρωί να βγάλετε από το ψυγείο τα μεγάλα κομμάτια κρέατος ή τη γαλοπούλα, που πρέπει να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν μαγειρευτούν. Υπολογίστε την ώρα προσέλευσης των καλεσμένων σας και κανονίστε τους χρόνους ψησίματος ώστε να μη χρειαστεί να ζεστάνετε και να ξαναζεστάνετε τα φαγητά. Το ζητούμενο είναι τα ψητά να σερβιριστούν τρυφερά και ζουμερά στο τραπέζι.
Ακολουθώντας τις συμβουλές μας, όλα θα πάνε υπέροχα. Απολαύστε τις γιορτές, τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και πάνω από όλα απολαύστε τους καλεσμένους σας και τα αγαπημένα πρόσωπα γύρω σας και εισπράξτε χαμόγελα και αγάπη.
Αργυρώ